Evropa

Nemac optužen za ubistvo azilanata nakon tri decenije

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

15:35

Nemac optužen za ubistvo azilanata nakon tri decenije
Nemac optužen za ubistvo azilanata nakon tri decenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački državljanin optužen je danas za ubistvo i pokušaj ubistva, više od tri decenije nakon što je navodno zapalio migrantski centar na zapadu Nemačke u vreme serije napada na strance početkom devedesetih godina prošlog veka.

Kancelarija saveznog tužioca saopštila je da je optužnica podneta protiv Nemca identifikovanog kao Peter Zunder.

Optužnica se, prema navodima tužioca, odnosi i na podmetanje požara, prenosi Rojters. Optuženi je uhapšen početkom aprila i od tada je u zatvoru.

Istražitelji su naveli da je on 19. septembra 1991. godine ušao u azil u gradu Sarluis u blizini granice sa Francuskom, a zatim polio stepenište benzinom i zapalio ga.

Državljanin Gane star 27 godina bio je zahvaćen plamenom i istog dana preminuo od zadobijenih opekotina, dok su dve osobe zadobile povrede kada su iskočile kroz prozor.

Prema saopštenju tužilaštva, 18 ljudi je pobeglo iz centra nepovređeno.

U saopštenju se ističe da se optuženi prethodne večeri sastao sa "kolegama desničarskim ekstremistima" u pabu u gradu Hojersverda, gde su u to vreme izbili ksenofobični nemiri.

Ti protesti trajali su od 17. do 23. septembra i rezultirali su evakuacijom radnika iz Vijetnama i Mozambika iz opkoljenog stambenog bloka.

Usledili su slični akti nasilja protiv stranaca, među kojima nemiri u Rostoku na severu nemačke 1992, kao i napad u Solingenu 1993. kada su mladi neo-nacisti zapalili kuću turske porodice i ubili pet osoba.

Komentari (0)

Evropa