Evropa

Spasilačkom brodu sa 659 migranata dozvoljeno da pristane u Grčkoj

Komentari

Autor: Euronews/Margo Rakanije/Anelis Bordžes

04/08/2022

-

17:20

Spasilačkom brodu sa 659 migranata dozvoljeno da pristane u Grčkoj
Migranti na Lampeduzi u Italiji - Copyright Tanjug/AP/David Lohmueller

veličina teksta

Aa Aa

Spasilačkom brodu Lekara bez granica (MSF) sa ukrcanih 659 migranata, dozvoljeno je da pristane u Grčkoj nakon što je devet dana bio na otvorenom moru.

Italija i Malta su više puta odbijale da brod "Geo Barenc" pristane kod njihove obale.

Među putnicima je 150 maloletnika i najmanje četiri osobe koje su zadobile teške opekotine, trovanje vodom ili hipotermiju nakon što je brod na kom su ranije bili potopljen 27. juna.

Poslednjih nedelja, MSF, "SOS Mediteran" i "Sivocc" spasili su hiljade ljudi iz prenatrpanih čamaca u lošim uslovima, a sada pozivaju Evropsku uniju da preduzme akciju.

Oni žele da se uspostavi evropski mehanizam traganja i spasavanja na moru kako bi se sprečile tragedije i spasili životi, prenosi Euronews.

"Ono što bismo želeli da vidimo od Evropske unije i evropskih država je centralizovan, koordinisan, organizovan mehanizam koji bi imao kapacitet kako da sprovede traganje, tako i spasavanje na području celog centralnog Mediterana, kako bi što više života moglo da bude spaseno", rekli su iz organizacije "SOS Mediteran".

Otkako je EU u martu 2020. okončala operacije potrage i spasavanja na Mediteranu, takve inicijative su prepuštene diskreciji država. Međutim, nevladine organizacije kažu da mnoge ignorišu pozive u pomoć ili čak sarađuju sa libijskim vlastima da vrate tražioce azila.

Spasilačke misije uglavnom sprovodi civilno društvo, kao što su nevladine organizacije, kao i komercijalna plovila poput ribarskih čamaca, koji se u tome snalaze "najbolje što mogu", saopšteno je iz organizacija.

U periodu od pet dana, dva broda za potragu i spasavanje, "Geo Barenc" i "Viking okeana", koje je iznajmio "SOS Mediteran" u partnerstvu sa Crvenim krstom, spasila su 16 čamaca u nevolji.

Komentari (0)

Evropa