Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinsko žito na putu do Tripolija, u Sočiju sastanak Putina i Erdogana o gasu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/08/2022

-

07:26

RAT U UKRAJINI Ukrajinsko žito na putu do Tripolija, u Sočiju sastanak Putina i Erdogana o gasu
RAT U UKRAJINI Ukrajinsko žito na putu do Tripolija, u Sočiju sastanak Putina i Erdogana o gasu - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Kostiantyn Liberov

veličina teksta

Aa Aa

 

Danas je 163. dan rata u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio da je zbog rata u Ukrajini došlo do "najopasnije situacije u Evropi od Drugog svetskog rata" i pozvao da Rusiji "ne bi trebalo dozvoliti da dobije ovaj rat". U međuvremenu, na frontu se nastavlja žestoko granatiranje Donjecke oblasti, a UN su saopštile da će sprovesti istragu o napadu na Olenivku. Danas će se Vladimir Putin sastati sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju gde će razgovarati o energetici i proširenju trgovinsko-ekonomskih veza.

Ključni događaji:

  • Putin i Erdogan se sastali u Sočiju
  • Kirbi: Očekujemo da će Rusija podmetnuti Ukrajini napad na Olenivku, UN najavljuju istragu
  • Stoltenberg: Najopasnija situacija u Evropi od Drugog svetskog rata
  • Kirilenko: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti
  • Tri broda sa ukrajinskim žitaricama krenula iz luka u Crnom moru

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.46 Amnesti internešenel u izveštaju tvrdi da ukrajinske snage dovode civile u opasnost

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel objavila je izveštaj o ratu u Ukrajini u kojem je iznela podatke da su ukrajinske snage dovele civile u opasnost uspotasvljenjem baza i operativnim sistemima naoružanja u naseljenim stambenim područjima, kao i u bolnicama i školama. Na ovakav izveštaj stigle su burne reakcije iz Kijeva. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ocenio je da izveštaj "iskrivljuje stvarnost, povlači moralnu ekvivalentnost između agresora i žrtve, kao i da podstiče napore Rusije u vezi sa dezinformisanjem".Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

21.57 Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo međunarodne organizacije da osude Ukrajinu zbog "nuklearnog terorizma"

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Pozivamo međunarodne organizacije da osude krivična dela režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji se bavi aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TASS. Ministarstvo je navelo da će u slučaju daljih provokacija u nuklearki Zaporožje celokupna odgovornost za poremećaje u njenom radu biti na kijevskim vlastima.

20.00 DNR: Granata pogodila autobus, poginule tri osobe

Tri osobe poginule su danas, a pet je ranjeno kada je granata koju su ispalile ukrajinske snage pogodila gradski u autobus u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). U saopštenju se dodaje da je u granatiranju Kujbiševskog distrikta u Donjecku jedna osoba poginula, dok je 14 povređeno, prenosi RIA Novosti.

Navodi se i da je ranije tokom dana pet stanovnika grada povređeno kada su granate pogodile jednu od bolnica.

19.45 Stremousov negirao da je bivši gradonačelnik Hersona u komi

Zamenik šefa proruske administracije u ukrajinskom regionu Herson Kiril Stremousov negirao je danas informacije da je bivši gradonačelnik Volodimir Saldo pretrpeo moždani udar i da je u komi.

U objavi na društvenoj mreži Telegram Stremousov je naveo da su takvi izveštaji "deo informativnog rata Ukrajine protiv Rusije", prenosi Rojters. Stremousov, kojeg je Rusija postavila na funkciju u administraciji Hersona, je kazao da je Saldo bolestan i da mora da "miruje".

19.00 Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine: Nadamo se da ćemo povećati isppruke žita do 3,5 miliona tona mesečno

Ukrajina bi mogla da počne da izvozi žito ovogodišnjeg roda iz svojih luka u septembru, što je predviđeno je sporazumom postignutim uz posredovanje Turske i UN, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki.

Ukrajina se nada da će za nekoliko meseci povećati isporuke žita na nivo od 3 do 3,5 miliona tona mesečno, dok će one u avgustu iznositi, kako se očekuje, milion tona, dodao je Visocki, preneo je Rojters.

18.10 Ruski predstavnik u UN: Nuklearno oružje jedini odgovor na pretnje Rusiji

Činjenica da Rusija poseduje nuklearno oružje jedini je odgovor na neke spoljne pretnje, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije u kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi Andrej Belousov.

"Za sada je posedovanje nuklearnog oružja jedini mogući odgovor na određene spoljne pretnje. Trenutna situacija u istočnoj Evropi potvrđuje da naša zabrinutost nije neosnovana" rekao je Belousov, preneo je TASS.

17.40 Kijev tvrdi da su Rusi granatirali nuklearku Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je visokonaponski dalekovod u njenoj nuklearnoj elektrani Zaporožje pogođen danas u ruskom granatiranju, ali da nuklearna elektrana i dalje radi i da nije otkriveno nikakvo radioaktivno pražnjenje.

17.00 Ruski zvaničnici: Ukrajinska vojska pucala na teritoriji nuklearne elektrane Zaporožje

Ukrajinska vojska pucala je iz artiljerije na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje, tokom smene radnika, prenose RIA Novosti pozivajući se na gradske vlasti Enerdogara, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Kako navode, na mestu granatiranja izbio je požar i u toku je njegovo gašenje. Dalekovodi pod naponom su prekinuti, dodaju RIA novosti.

Interfaks navodi, pozivajući se na navode gradske uprave, da je požar izbio u prostorijama elektrane i da je isključena struja neophodna za bezbedno funkcionisanje reaktora, prenosi Rojters.

16.45 Prva pošiljka ukrajinskog žita trebalo bi da stigne u Tripoli

Očekuje se da će prva pošiljka ukrajinskog žita od invazije Rusije pristati u severnom libanskom lučkom gradu Tripoliju u nedelju, saopštili su državni mediji i ambasada Ukrajine.

Brod Razoni pod zastavom Sijera Leonea isplovio je prošlog ponedeljka iz ukrajinske luke Odesa noseći 26.000 tona kukuruza i sutradan se zaustavio u Turskoj gde je pregledan.
Isporuka je prva u okviru sporazuma koji podržavaju UN, a koji je posredovao uz pomoć Turske prošlog meseca, a koji ima za cilj ublažavanje globalne krize sa hranom. Planirano je da brod stigne u Tripoli u nedelju ujutro, saopštila je libanska Nacionalna novinska agencija (NNA).

15.38 Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije

Gasovod "Turski tok" radi bez prekida i evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na tome, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

"Verujem da naši evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na njenoj podršci neometanom tranzitu našeg gasa na evropsko tržište", rekoa je Putin, a prenosi TASS.

14.48 Putin i Erdogan se sastali u Sočiju

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se danas u Sočiju, javljaju RIA Novosti. Dvojica lidera će prvo razgovartati u četiri oka, a potom bi trebalo da im se pridruže delegacije. U turskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i šef obaveštajne sluzbe.

13.59 Altun: Neki ne zele da se rat zavrsi, ne ignorisite Moskvu

Međunarodna zajednica ne može da okonča rat u Ukrajini tako što će ignorisati Moskvu, izjavio je danas direktor za komunikacije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Fahretin Altun, uoči sastanka Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina u Sočiju.

"Istina je da neki od naših prijatelja ne žele da se rat završi. Oni liju krokodilske suze", rekao je Altun za Rojters i naveo da "neki aktivno pokušavaju da ugroze turske napore", ne preciziravši na koga misli.

Poručio je i da međunarodna zajednica ne može da okonča rat u Ukrajini ignorisanjem Rusije, te da diplomatija i mir moraju da prevladaju.

12.48 Rusija proglasila 14 bugarskih diplomata za persone non grata

Rusija je proglasila 14 bugarskih diplomata za persone non grata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navelo, ambasador Bugarske u Moskvi Atanas Krastin pozvan je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručena nota u kojoj se 14 zaposlenih u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Bugarske u Rusiji proglašava za "persone non grata".

Bugarska je ranije ovog leta proterala 70 članova ruske diplomatske misije zbog zabrinutosti da su počinili špijunažu i ograničila brojnost predstavnika Moskve u toj zemlji, prenosi Rojters.

12.17 Peskov: Francuska je neprijateljska zemlja za Rusiju

Upitan da prokomentariše odnose Moskve i Partiza, portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas da je Francuska neprijateljska zemlja.

"Francuska nije prijateljska zemlja Rusiji zbog sankcija i antiruskih poteza", kazao je Peskov, preneo je TASS.

11.55 Ukrajinske snage: Uništili smo nekoliko skladišta oružja u Hersonu

Ukrajinske snage saopštile su da su pogodile nekoliko ruskih skladišta municije i vojne opreme u regionu Hersona.

"Naši vazdušni napadi pogodili su dva skladišta neprijateljskog oružja i opreme u distriktima Herson i Kahovka. Dva helikoptera uništila su uporište neprijatelja u okupiranom delu Nikolajevske oblasti", saopštila je ukrajinska južna komanda.

Prema navodima ukrajinske vojske, uništena su tri skladišta oružja, kao i nekoliko antiraketnih sistema S-300, radarska stanica i devet oklopnih vozila, prenosi CNN navodeći da ne može da potvrdi ove navode.

10.23 Zelenski: Izveštaj Amnesti internešnala amnestira agresora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je negativno ocenio izveštaj Amnesti internešenela u kojem se tvrdi da su snage te zemlje dok su pružale otpor ruskoj vojsci povremeno koristile taktiku koja ugrožava civile - uspostavljanje baza i smeštanje operativnih sistemima naoružanja u naseljenim stambenim oblastima, uključujući škole i bolnice.

„Danas smo videli potpuno drugačiji izveštaj Amnesti internešnala, koji, nažalost, pokušava da amnestira terorističku državu i prebaci odgovornost sa agresora na žrtvu“, izjavio je Zelenski, navodi CNN.

09.44 Britansko Ministarstvo odbrane: Ruske akcije u Zaporožju ugrozile bezbednost nuklearke

Akcije ruskih snaga u nuklearnoj elektrani Zaporožje su najverovatnije ugrozile bezbednost normalnog rada nuklearke, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane, prenosi Gardijan. Iz Londona dodaju da "ruske namere koje se tiču elektrane ostaju nejasne i pet meseci nakon okupacije Ukrajine". Opširnije u odvojenoj vesti.

 

 

09.10 Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitaricama

Tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovilo je jutros prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Prvi brod "Navist" pod zastavom Paname, isplovio je iz luke Odesa za Irsku sa 33.000 tona žitarica, drugi brod "Rojen", pod zastavom Malte, napustio je luku Černomorsk sa 13.000 tona žitarica, a konačno odredište mu je Velika Britanija, saopšilo je ministarstvo. Treći brod "Polarnet", brod pod zastavom Turske, koji je čekao u luci Černomorsk, uplovio je u luku Karasu u severozapadnoj Turskoj.

07.24 Dva broda sa ukrajinskim žitaricama krenula iz luka u Crnom moru

Dva teretna broda sa ukrajinskim žitaricama napustila su rano jutros ukrajinske luke na Crnom moru Černomorsk i Odesu, objavila je televizija Al Džazira. Brodovi će ploviti kroz međunarodni humanitarni koridor do Istanbula gde će ih pregledati predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je juče da postoje planovi da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine. Akar je, takođe, rekao da se očekuje da će prazan brod krenuti prema Ukrajini nakon pregleda u Istanbulu, preneo je Rojters.

U Istanbulu 22. jula Moskva i Kijev su potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica. Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini.

profimedia

 

07.20 Sastanak Erdogana i Putina danas u Sočiju

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovaraće danas u Sočiju o energetici i proširenju trgovinsko-ekonomskih veza, saopštio je Kremlj. Biće to drugi susret Erdogana i Putina za 17 dana, pošto su se prethodno sastali u Teheranu, na trilateralnom sastanku s predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem, podseća Anadolija.

07.05 Kirbi: Očekujemo da će Rusija podmetnuti Ukrajini napad na Olenivku

SAD očekuju da će ruski zvaničnici pokušati da podmetnu ukrajinskim snagama napad na ukrajinski grad Olenivka gde su ubijeni zatvorenici koje su držale proruske snage, izjavio je sinoć portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kazao je u sredu da će pokrenuti misiju za utvrđivanje činjenica o prošlonedeljnom napadu nakon što su i Rusija i Ukrajina zatražile istragu.

06.00 Kirilenko: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti

Najmanje osam osoba je poginulo, a četiri su povređene u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti, saopštio je juče regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Kirilenko je na Telegramu naveo da je u granatiranju pogođeno stajalište javnog prevoza, na kojem su se okupili ljudi, prenosi Rojters. Među povređenima je troje dece, naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa