Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija napada ključne gradove u Donjecku, Severna Makedonija šalje tenkove Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/08/2022

-

09:43

RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija napada ključne gradove u Donjecku, Severna Makedonija šalje tenkove Ukrajini
RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija napada ključne gradove u Donjecku, Severna Makedonija šalje tenkove Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, David Goldman

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 164. dan rata u Ukrajini. Na frontu se nastavlja granatiranje u Donjecku, te je juče granata pogodila autobus gde su poginule tri osobe. Ukrajinske snage takođe tvrde da je Rusija granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje. Novi izveštaj organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti izazvao je burne reakcije u Kijevu, zbog tvrdnji da su ukrajinske snage dovele u opasnost civile, dok je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ocenio da izveštaj "iskrivljuje stvarnost". Rojters prenosi da SAD spremaju novi paket pomoći Ukrajini od milijardu dolčara, dok britansko ministarstvo odbrane navodi kako su primetili "gomilanje ruske trupe na jugu Ukrajine".

Ključni događaji

  • Putin i Erdogan dogovorili su se da deo plaćanja za ruski gas bude u rubljama.
  • Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel tvrdi da su ukrajinske snage dovele civile u opasnost uspotasvljenjem baza i operativnim sistemima naoružanja. Stigla je i burna reakcija iz Ukrajine.
  • Kijev tvrdi da su Rusi granatirali nuklearku Zaporožje
  •  Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke "akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma".
  • SAD spremaju nov paket pomoći Ukrajini
  • Rusija omasovljuje vojsku na jugu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.10 Šef ukrajinske kancelarije Amnesti Internešnela podneo ostavku

Šef ukrajinske kancelarije Amnesti Internešnela (AI) podneo je ostavku nakon što je organizacija u izveštaju navela da ukrajinska vojska ugrožava civile jer uspostavlja baze u naseljenim područjima.

Ukrajina je izveštaj povezala sa ruskom propagandom i dezinformacijama.

21.00 U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata

Prvi inostrani brod stigao je danas u Ukrajinu otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru i biće natovaren žitaricama, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

On je u komentaru na Fejsbuku naveo da se teretni brod koji plovi pod zastavom Barbadosa nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk, preneo je Rojters.

Ove nedelje isplovio je i prvi brod iz Ukrajine sa žitaricama nakon nedavnog sporazuma Rusije i Ukrajine o deblokadi luka, a išao je preko Turske ka Libanu.

19.50 Proruski funkcioner u Hersonskoj oblasti podlegao povredama u atentatu

Zamenik načelnika administracije Novoharkovskaja u Hersonskoj oblasti Vitalij Gur podlegao je danas od posledica atentata, izvestila je ruska agencija RIA Novosti.

Šef regionalne administracije Vladimir Leontjev rekao je da su vojni lekari uzalud pokušali da spasu život Gura posle atentata. Ranije danas su neidentifikovane osobe napale Gura u blizini njegove kuće. Prema izvoru RIA, pucali su u njega nekoliko puta, verovatno iz poluautomatskog pištolja "makarov". Na licu mesta pronađene su istrošene čaure iz ovog oružja.

19.32 Rusi tvrde da su Ukrajinci napustili jedan položaj u Donbasu

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

"Ukrajinske oružane snage napustile su stratešku visoravan koja štiti Artjomovsk i povukle se u grad", napisao je Kislev na svom Telegram kanalu.

19.00 Ukrajinci priveli dva muškarca, optuženi da su ruski agenti

Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pritvorila je dva muškarca pod optužbom da su ruski obaveštajni agenti odgovorni za identifikovanje meta tokom ruskog raketnog napada koji je uništio brodogradilište u južnoj luci Nikolajev, saopštila je danas SBU.

U saopštenju se dodaje da su njih dvojica "sakupljali i slali neprijatelju obaveštajne podatke o važnim infrastrukturnim objektima, skladištima nafte, raspoređivanju i pokretu ukrajinske vojske", preneo je Rojters.

18.31 Erdogan nudi da bude domaćin sastanka Putin-Zelenski

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom sastanka u Sočiju održanog u petak predložio da Turska bude domaćin susreta Putina sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Opširnije u posebnoj vesti.

17.16  Podoljak: Severna Makedonija će isporučiti Ukrajini tenkove i avione

Severna Makedonija je odlučila da isporuči tenkove i avione Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, izjavio je danas viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

"Mnoge nacije danas pokazuju više hrabrosti od polovine G20 (Grupa od 20 velikih ekonomskih sila). Tako i Severna Makedonija, dajući Ukrajini podršku u vidu tenkova i aviona", napisao je Podoljak na Tviteru, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije potvrdilo je prošle nedelje da će Ukrajini isporučiti tenkove iz sovjetskog doba, ali nije ništa navelo o detaljima vezanim za isporuku aviona.

16.59 Kijev: Rusija počela napad na ključne gradove u Donjecku

Ruske snage počele su danas napad na dva ključna grada u istočnom regionu Donjecka i nastavile sa raketnim udarima na druge ukrajinske gradove, uključujući i Nikopolj koji se nalazi blizu najveće nuklearne elektrane u Evropi, potvrdili su ukrajinski vojni i lokalni zvaničnici.

Gradovi Bahmut i Avdijevka smatraju se ključnim ciljevima ruske ofanzive na istoku Ukrajine, a analitičari potvrduju da ruske snage moraju da zauzmu Bahmut ukoliko žele da napreduje dalje prema regionalnim čvorištima Slavjansk i Kramatorsk, prenosi AP.

Tanjug AP/Kostiantyn Liberov, profimedia

 

13.26 Konašenkov: Eliminisana ukrajinska ratna baterija

"Ukrajinska baterija višecevnih raketnih bacača opremljena sistemima Vilka i HIMARS uništena je u blizini naselja Pjatigorskoje u Harkovskoj oblasti", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. 

13.13 Aktivirane mere opreza u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Mere opreza aktivirane su u nuklearnoj elektrani Zaporožje, a isključena je jedna od tri radne jedinice u tom postrojenju nakon granatiranja koje se juče dogodilo, saopštio je ukrajinski nuklearni operator Energoatom na društvenoj mreži Telegram. 

12.10 Brod sa ukrajinskim žitaricama sutra stiže u Tripoli

Brod Razoni sa ukrajinskim žitaricama koji plovi pod zastavom Sijera Leonea stići će u libansku luku Tripoli u nedelju 7. avgusta, izvestio je list Al Akbar, citirajući izvor u ukrajinskoj ambasadi u Bejrutu. Razoni će isporučiti 26.000 tona kukuruza za libanskog kupca, prenosi agencija TASS.

11.17 Ukrajinski mediji: Meta uklonila mrežu Instagram botova iz Rusije

Kompanije Meta, u čijem vlasništvu su Fejsbuk, instagram i još neke kompanije, uklonila je sa Insatgrama mrežu botova koji su kontrolisani iz jedne poslovne zgrade u Sankt Peterburgu, preneo je ukrajinski list "Kijev independent". Dodaje se da su ovi botovi negativno komentarisali javne ličnosti koje su pružile podršku Ukrajini.

10.25 Gradonačelnik Hirošime: Putin koristi svoj narod

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui rekao je u govoru povodom obeležavanja nuklearnog napada na taj grad da predsednik Rusije Vladimir Putin "koristi svoj narod kao oruđe rata i da krade živote nevinih civila u drugoj zemlji i njihova sredstva za život". Rat Rusije protiv Ukrajine pomaže jačanju podrške za nuklearno razoružavanje, ocenio je Macui i pozvao svet da ne ponavlja greške koje su uništile njegov grad pre skoro osam decenija.

Tanjug/AP/Kyodo News

 

09.55 Šefica Amnesti internešenala u Ukrajini dala ostavku

Šefica odeljka Amnesti internešenala u Ukrajini dala je ostavku nakon što je ta organizacija objavila izveštaj kojim se ukrajinska vojska optužuje za kršenje međunarodnih ljdskih prava. Ukrajinske trupe su, prema izveštaju koji su kritikovali i predsednik Zelenski i mnogi zapadni zvaničnici, ugrozile civile ponašanjem tokom rata.

09.00 Britansko ministarstvo odbrane: Rusija gomila trupe na jugu Ukrajine

Dugački konvoji ruskih borbenih vozila, kamiona sa artiljerijom i drugim oružjem nastavljaju svoj put iz oblasti Donbasa ka jugozapadu, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju o ratu u Ukrajini. Navode i da će bataljonske taktičke grupe (od 800 do 1.000 vojnika) sa Krima "gotovo sigurno" biti korišćene kao podrška ruskoj vojsci u Hersonskoj oblasti.  

08.35 Kremlj: Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je navelo da će "u slučaju daljih provokacija u nuklearki Zaporožje celokupna odgovornost za poremećaje u njenom radu biti na kijevskim vlastima". Prema navodima ruskog ministarstva, ukrajinske trupe su juče od 16.20 do 17.24 ispalile 20 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra na nuklearnu elektranu Zaporožje i grad Energodar.

08.20 Rojters: Novi paket američke pomoći Ukrajini iznosiće milijardu dolara

Očekuje se da će sledeći paket bezbednosne pomoći američke administracije Ukrajini iznositi milijardu dolara. To će biti jedan od najvećih paketa pomoći do sada, a uključiće municiju za oružje dugog dometa i oklopna medicinska transportna vozila, izjavila su tri izvora koja imaju saznanja o tome. Paket bi trebalo da bude objavljen već u ponedeljak, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

08.10 Moskva uvodi zabranu za 62 državljanina Kanade

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uvelo zabranu ulaska na teritoriju Rusije za 62 kanadska državljana u odgovoru na još jedno proširenje antiruskih sankcija od strane Kanade 27. juna i 7. jula ove godine, koje su ovoga puta pogodili patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

08.03 Poljanski: Rusija i Ukrajina još daleko od dogovora

Kijev ne pokazuje spremnost da odgovorno pristupi pregovorima sa Moskvom, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. On je rekao, da, što se tiče mirovnih pregovora, Ukrajina ne daje nikakve signale o tome da ima odgovornu poziciju, kao i da Ukrajinci "Imaju neke zahteve koji ne mogu biti stavljeni na sto tokom ozbiljnih pregovora, zbog čega su ozbiljni pregovori još daleko".

profimedia

 

07.58 DNR: Granata pogodila autobus, poginule tri osobe

Tri osobe su poginule pet je ranjeno kada je granata koju su ispalile ukrajinske snage pogodila gradski u autobus u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). U saopštenju se dodaje da je u granatiranju Kujbiševskog distrikta u Donjecku jedna osoba poginula, dok je 14 povređeno, prenosi RIA Novosti.

Navodi se i da je ranije tokom dana pet stanovnika grada povređeno kada su granate pogodile jednu od bolnica.

07.40 Stremousov negirao da je bivši gradonačelnik Hersona u komi

Zamenik šefa proruske administracije u ukrajinskom regionu Herson Kiril Stremousov negirao je  informacije da je bivši gradonačelnik Volodimir Saldo pretrpeo moždani udar i da je u komi.

U objavi na društvenoj mreži Telegram Stremousov je naveo da su takvi izveštaji "deo informativnog rata Ukrajine protiv Rusije", prenosi Rojters. Stremousov, kojeg je Rusija postavila na funkciju u administraciji Hersona, je kazao da je Saldo bolestan i da mora da "miruje".

07.28  Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine: Nadamo se da ćemo povećati isporuke žita do 3,5 miliona tona mesečno

Ukrajina bi mogla da počne da izvozi žito ovogodišnjeg roda iz svojih luka u septembru, što je predviđeno je sporazumom postignutim uz posredovanje Turske i UN, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki. Ukrajina se nada da će za nekoliko meseci povećati isporuke žita na nivo od 3 do 3,5 miliona tona mesečno, dok će one u avgustu iznositi, kako se očekuje, milion tona, dodao je Visocki, preneo je Rojters.

profimedia

Brod natovaren ukrajinskim žitom u Istanbulu

07.13 Ruski predstavnik u UN: Nuklearno oružje jedini odgovor na pretnje Rusiji

Činjenica da Rusija poseduje nuklearno oružje jedini je odgovor na neke spoljne pretnje, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi Andrej Belousov.

"Za sada je posedovanje nuklearnog oružja jedini mogući odgovor na određene spoljne pretnje. Trenutna situacija u istočnoj Evropi potvrđuje da naša zabrinutost nije neosnovana" rekao je Belousov, preneo je TASS.

07.04 Kijev tvrdi da su Rusi granatirali nuklearku Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je visokonaponski dalekovod u njenoj nuklearnoj elektrani Zaporožje pogođen juče u ruskom granatiranju, ali da nuklearna elektrana i dalje radi i da nije otkriveno nikakvo radioaktivno pražnjenje.

Komentari (0)

Evropa