Evropa

RAT U UKRAJINI Igranje vatrom oko elektrane Zaporožje, karavan brodova isplovio iz ukrajinskih luka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2022

-

09:04

RAT U UKRAJINI Igranje vatrom oko elektrane Zaporožje, karavan brodova isplovio iz ukrajinskih luka
RAT U UKRAJINI Igranje vatrom oko elektrane Zaporožje, karavan brodova isplovio iz ukrajinskih luka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky, David Goldman

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 165. dan. Juče je od početka rata prvi put u Ukrajinu stigao strani brod,  i biće natovaren žitaricama, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov. Ministarstvo za reintegraciju saopštilo je da je više od 2.000 civila evakuisano iz Donjecke oblasti za nedelju dana. Rusija tvrdi da su ukrajinske oružane snage napustile stratešku visoravan koja štiti Artjomovsk i povukle se u grad. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom sastanka predložio da Turska bude domaćin susreta Putina sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ključni događaji

  • U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata koji će biti natovaren žitom
  • Severna Makedonija odlučila da isporuči tenkove i avione Ukrajini
  • Iz Donjecka evakuisano 2.000 civila za nedelju dana
  • Rusi tvrde da su Ukrajinci napustili jedan položaj u Donbasu
  • Erdogan ponudio da bude domaćin sastanka Putina i Zelenskog
  • Karavan od četiri broda sa 170.000 tona hrane napustio ukrajinske luke

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.55 Zelenski: Nema pregovora ako Rusija nastavi sa referendumima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da, ako Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi sa referendumima o priključivanju Rusiji, neće biti mogući pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.

18.10 Okružno tužilaštvo: U Harkovskoj oblasti stradalo više od 1.000 civila 

Iz Okružnog tužilaštva u ukrajinskom gradu Harkovu saopšteno je da je u Harkovskoj oblasti od početka napada Rusije poginulo više od 1.000 civila, među kojima i 50 dece, kao i da je dvostruko više ljudi ranjeno.

16.19 Ukrajina istražuje 26.000 slučajeva mogućih ratnih zlocina

Ukrajina istražuje skoro 26.000 slučajeva mogućih ratnih zločina počinjenih od početka ruske invazije 24. februara i po tom osnovu je optužila 135 osoba, izjavio je šef odeljenja za ratne zločine Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine Jurij Belousov. Od ukupnog broja optuženih, oko 15 se nalazi u ukrajinskom pritvoru, a preostalih 120 je na slobodi, naveo je Belousov u intervjuu Rojtersu. Sudovima je predato 13 predmeta, a doneto je sedam presuda, dodao je on.

15.25 Prvi teretni brod u luci Černomorsk spreman za utovar

Prvi teretni brod od ruskog napada na Ukrajinu stigao je u ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk i spreman je za utovar, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo za infrastrukturu. "Teretni brod ''FULMAR S'' stigao je u luku Černomorsk i spreman je za utovar", saopštilo je Ministarstvo na Fejsbuku, preneo je Rojters.

15.11 Amnesti se izvinio zbog izveštaja o ukrajinskoj vojsci: U potpunosti stojimo iza nalaza, žalimo zbog nanetog bola 

Amnesti internešnel se danas izvinio zbog „neprilika i besa“ koje je izazvao njihov izveštaj u kome se optužuju ukrajinske trupe za ugrožavanje civila. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oštro kritikovao ovaj izveštaj, a šef Amnesti internešnela u Kijevu Oksana Pokalčuk je zbog njega podnela ostavku, prenosi Rojters. Organizacija za ljudska prava u četvrtak je objavila izveštaj u kojem se navodi da je prisustvo ukrajinskih trupa u stambenim oblastima povećalo rizik za civile tokom ruske invazije. Opširnije u odvojenoj vesti.

13.55 Zelenski pozvao na snažniji odgovor na ruski nuklearni teror

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas na snažniji međunarodni odgovor na, kako je rekao, ruski "nuklearni teror" nakon granatiranja nuklearne elektrane (NE) Zaporožje, najveće u Evropi. Tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Zelenski je pozvao na uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj industriji i nuklearnom gorivu, napisao je ukrajinski lider na Tviteru, preneo je Rojters.

13.26 Rogov: Ugašeni svi požari u zoni nuklearke Zaporožje

Svi požari koji su izbili u zoni nuklearke Zaporožje u Energodaru kao posledica granatiranja ukrajinskih trupa, ugašeni su, izjavio je danas Vladimir Rogov, član saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

13.09 Energoatom: U ruskom granatiranju NE Zaporožje ranjen radnik

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je danas da je jedan radnik ranjen u sinoćnjem ruskom granatiranju nuklearne elektrane (NE) Zaporožje, najveće u Evropi. Lokacija suvog skladišta fabrike, gde se na otvorenom čuvaju 174 kontejnera sa istrošenim nuklearnim gorivom, našla se na udaru ruskih raketa, saopšteno je na kanalu Telegram iz kompanije Energoatom, prenosi Rojters.

11.48 Novi izveštaj britanskih obaveštajaca

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj o situaciji na terenu u kom se navodi da je "slab učinak ruskih oružanih snaga tokom invazije koštao rusko vojno rukovodstvo, što je vrlo verovatno rezultiralo otpuštanjem najmanje šest ruskih komandanata od početka rata u februaru".

10.40 LNR: Jedan poginuli i 19 ranjenih u ukrajinskom granatiranju

U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), poginuo je jedan civil, a još 19 je ranjeno, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre. "U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska poginuo je jedan civil, a ranjeno 19 osoba, među kojima je petoro dece. Oštećeno je 13 stambenih zgrada, četiri vrtića i škola", naveli su iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre na Telegram kanalu, prenosi TASS.

08.57 Drugi karavan brodova otplovio iz Ukrajine

Drugi karavan brodova s hranom iz Ukrajine napustio je ukrajinske luke - tri broda su otplovila iz Černomorska i jedan iz Odese  natovareni sa skoro 170.000 tona poljoprivrednih proizvoda, saopštava Ukrinform. Brodovi su se zaputili ka lukama u Italiji, Kini i Turskoj.

08.46 Grosi: Izuzetno sam zabrinut zbog granatiranja nuklearke

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi izrazio je danas duboku zabrinutost zbog granatiranja nukelarne elektrane Zaporižje u Ukrajini, rekavši da ta akcija pokazuje da postoji rizik od nuklearne katastrofe.

Tanjug/AP

 

08.41 Rat uskoro ulazi u novu fazu?

Prema tvrdnjama britanskih obaveštajnih službi, najteže borbe će se prebaciti na liniju fronta od oko 350 kilometara koja se proteže jugozapadno od Zaporožja do Hersona, paralelno sa rekom Dnjepar, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane, prenosi Gardijan.

08.06 Zelenski: Amnesti ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zamerio je večeras Amnesti internešnelu, što, kako kaže, "ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske".

"Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne pretnje", naveo je Zelenski, prenela je ukrajinska "Pravda".

08.00 U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata

Prvi inostrani brod stigao je danas u Ukrajinu otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru i biće natovaren žitaricama, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

On je u komentaru na Fejsbuku naveo da se teretni brod koji plovi pod zastavom Barbadosa nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk, preneo je Rojters.

07.48 Rusi tvrde da su Ukrajinci napustili jedan položaj u Donbasu

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

"Ukrajinske oružane snage napustile su stratešku visoravan koja štiti Artjomovsk i povukle se u grad", napisao je Kislev na svom Telegram kanalu.

07.36  Iz Donjecka evakuisano 2.000 civila

Ministarstvo za reintegraciju saopštilo je da je preko 2.000 civila evakuisano iz Donjecke oblasti za nedelju dana. Prema ukrajinskom Ministarstvu za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, među evakuisanim su žene, deca, starci i osobe sa invaliditetom.

07.24 "Igranje vatrom" oko elektrane Zaporožje

Odbor za nadgledanje nuklearnih postrojenja UN-a (IAEA) pozvao je na hitan prekid svake vojne akcije u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje upozoravajući na "veoma realan rizik od nuklearne katastrofe". 

Šef IAEA Rafael Marijano Grosi rekao je da je "izuzetno zabrinut" izveštajima o granatiranju najveće nuklearne elektrane u Evropi, nakon što je Ukrajina saopštila da su delovi objekta "ozbiljno oštećeni" ruskim vojnim udarima. Više pročitajte u posebnom tekstu.

07.11 Severna Makedonija će isporučiti Ukrajini tenkove i avione

Severna Makedonija je odlučila da isporuči tenkove i avione Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, izjavio je danas viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

"Mnoge nacije danas pokazuju više hrabrosti od polovine G20 (Grupa od 20 velikih ekonomskih sila). Tako i Severna Makedonija, dajući Ukrajini podršku u vidu tenkova i aviona", napisao je Podoljak na Tviteru.

Komentari (0)

Evropa