Evropa

"Igranje vatrom" oko elektrane Zaporožje: UN poziva na hitan prekid vojnih udara, veliki rizik od nuklearne katastrofe

Komentari

Autor: BBC

06/08/2022

-

21:34

"Igranje vatrom" oko elektrane Zaporožje: UN poziva na hitan prekid vojnih udara, veliki rizik od nuklearne katastrofe
"Igranje vatrom" oko elektrane Zaporožje: UN poziva na hitan prekid vojnih udara, veliki rizik od nuklearne katastrofe - Copyright Tanjug AP/Olexander Prokopenko

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za nadgledanje nuklearnih postrojenja UN-a (IAEA) pozvao je na hitan prekid svake vojne akcije u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje upozoravajući na "veoma realan rizik od nuklearne katastrofe". 

Šef IAEA Rafael Marijano Grosi rekao je da je "izuzetno zabrinut" izveštajima o granatiranju najveće nuklearne elektrane u Evropi, nakon što je Ukrajina saopštila da su delovi objekta "ozbiljno oštećeni" ruskim vojnim udarima.

Rusija je preuzela fabriku u martu i zadržala ukrajinske radnike koji su zaposleni u Zaporožju, međutim Kijev optužuje ruske snage da ispaljuju rakete na civilne oblasti koristeći "taktiku terorizma“.

Štrajkovi zaposlenih u elektrani od petka upućuju na "veoma izvesni rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla da ugrozi javno zdravlje i životnu sredinu u Ukrajini i šire“, rekao je Grosi u saopštenju.

"Svaka vojna akcija usmerena na objekat, ili iz njega, predstavljala bi igru sa vatrom, sa potencijalno katastrofalnim posledicama", zabrinuto je ocenio Grosi. 

"Ukrajinsko osoblje mora biti u stanju da obavlja svoje važne dužnosti "bez pretnji i pritisaka", rekao je on, dodajući da bi IAEA trebalo da bude dozvoljeno da pruži tehničku podršku.

"Radi zaštite ljudi u Ukrajini i u drugim zemljama od potencijalne nuklearne nesreće, svi moramo da ostavimo po strani naše razlike i da delujemo odmah. IAEA je spremna", napomenuo je on, nekoliko dana nakon što je izjavio da je fabrika "potpuno van kontrole". 

Zaposleni u elektrani upozoravaju: Opasnost od curenja radioaktivnog sadržaja može prouzrokovati katastrofu

Dispečer fabrike u Zaporožju rekao je da su ruske rakete dovele do zatvaranja jednog reaktora, dodajući da postoji opasnost od curenja radioaktivnog otpada. Štrajkovi su "izazvali ozbiljan rizik za bezbedan rad fabrike", napisao je operater Energoatom na Telegramu. 

BBC nije bio u mogućnosti da potvrdi razmere eventualne štete, a Moskva je za napad na elektranu optužila Ukrajinu.

Međutim, EU je "prozvala" Moskvu zbog najnovijeg granatiranja, a visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj rekao je da "osuđuje vojne aktivnosti Rusije“. 

"Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne bezbednosti i još jedan primer ruskog nepoštovanja međunarodnih normi," rekao je Borelj i pozvao da se ekspertima IAEA odobri pristup postrojenju.

Ruske snage drže elektranu i okolno područje koje je veoma blizu teritoriji pod kontrolom Ukrajine. Nuklearka Zaporožje se sastoji od šest reaktora sa vodom pod pritiskom i skladištem radioaktivnog otpada, u blizini grada Nikopolja koji se nalazi sa druge strane reke i još uvek je pod kontrolom Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u petak da je „svako bombardovanje tog područja besraman zločin, teroristički čin“. 

Fabrika se nalazi u gradu Enerhodar, na jugoistoku Ukrajine uz levu obalu reke Dnjepar.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da Rusija koristi to područje za napade, zloupotrebljavajući  prednost "zaštićenog statusa" nuklearne elektrane kako bi se smanjio rizik od noćnog napada ukrajinskih snaga.

Komentari (0)

Evropa