Evropa

Kit beluga izvučen iz Sene nije preživeo: Više od 80 spasilaca borilo se više od šest sati da izvuku životinju iz reke

Komentari

Autor: Tanjug, CNN

10/08/2022

-

21:31

Kit beluga izvučen iz Sene nije preživeo: Više od 80 spasilaca borilo se više od šest sati da izvuku životinju iz reke
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kit beluga, koji je izvučen iz reke Sene, uginuo je uprkos naporima nadležnih koji su radili na njegovom spasavanju, saopštile su francuske vlasti.

Kit je pre nekoliko dana zalutao u Senu. Vađenje iz reke morskog sisara dugog četiri metara i teškog 800 kilograma, trajalo je šest sati.

Posle izvlačenja kita iz reke, radilo se na pripremi njegovog premeštaja u bazen sa slanom vodom u Normandiji, prenosi AP.

Međutim, tokom spasilačke operacije, kit koji je bio izuzetno mršav, počeo je otežano da diše i stručnjaci su odlučili da ga uspavaju, rekao je veterinar Olive Kurtoa.

Tanjug/AP/Sea Shepherd

 

Više od 80 spasilaca borilo se više od šest sati da izvuku životinju iz reke, preneo  je Rojters, nakon čega je smeštena na baržu, gde je prošla lekarske preglede. Međutim, naučnici su bili zabrinuti zbog velikog  gubitka težine i doneta je odluka da se izvrši eutanazija nad životinjom.

Veterinari su se ranije nadali da bi kit mogao biti prevezen u regiju Normandije i na kraju pušten u more. Međutim, kada su ga izvukli bio je težak negde oko 800 kilograma , a trebalo je da ima oko 1.200 kilograma, i takva anoreksija samo bi dovela do dalje patnje životinje, piše CNN.

Prirodno stanište beluge je u arktičkim i subarktičkim regionima, mada je najpoznatija populacija pronađena u ušću Svetog Lorensa u Kvebeku.

Izgubljena beluga prvi put je viđena ranije ove nedelje u francuskoj reci, daleko od njenog arktičkog staništa.

Snimci dronom koje su uradile francuske vatrogasne službe pokazali su kita kako lagano "vijuga" u delu svetlozelenih voda reke između Pariza i normandijskog grada Ruana, mnogo desetina kilometara daleko od mora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa