Evropa

RAT U UKRAJINI Nastavljeno granatiranje Zaporožja, Zelenski traži ukidanje viza za ruske državljane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2022

-

09:51

RAT U UKRAJINI Nastavljeno granatiranje Zaporožja, Zelenski traži ukidanje viza za ruske državljane
RAT U UKRAJINI Nastavljeno granatiranje Zaporožja, Zelenski traži ukidanje viza za ruske državljane - Copyright AP/AP Photo, profimedia, Tanjug AP/David Goldman

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 172. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatražio od svih zemalja EU da uskrate vize državljanima Rusije. Na terenu, dva glavna drumska mosta u Hersonskoj oblasti verovatno su van upotrebe za vojno snabdevanje, a ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe. Takođe, iz Moskve su poručili da bi eventualno stavljanje Rusije na listu zemalja koje sponzorišu terorizam a diplomatske strane bila tačka bez povratka u odnosima sa Vašingtonom.

Ključni događaji

  • Još dva broda sa žitaricama isplovila iz luke Černomorsk
  • Ukrajinci objavili da se nastavljaju borbe u Donjecku
  • Eksplozija kod fabrike aviona u Novoj Kahovki
  • Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse
  • Moskva upozorila Vašington u slučaju da je proglasi za "sponzora terorizma"
  • Gradonačelnik Energodara: Svaki dan raste opasnost za nuklearku 
  •  Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz Ukrajine za Etiopiju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

19.06 Gradonačelnik Energodara: Svaki dan raste opasnost za nuklearku 

 

Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, za čije se granatiranje Kijev i Moskva više od nedelju dana međusobno optužuju, "svakim je danom sve veća", rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Energodara, osudivši "pravi pravcati nuklearni terorizam" Rusije, koji "u svakom trenutku može završiti s neslućenim posledicama".

"Nuklearnu elektranu svakog dana i noći granatiraju iz okupiranih sela", dodao je te rekao da je "situacija ozbiljna i najviše zabrinjava to što nema procesa deeskalacije".

18.30 Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz Ukrajine za Etiopiju

Brod natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji koji su poslale Ujedinjene nacije isplovio je danas pod zastavom Liberije iz ukrajinske crnomorske luke Južne, kao prva pošiljka u okviru programa pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu. Lokalni ukrajinski zvaničnik Maksim Marčenko rekao je da brod plovi do Džibutija gde će žito biti istovareno i transportovano u Etiopiju u okviru inicijative Svetskog programa za hranu, preneo je AP.

16.20 Papa: Rat u Ukrajini skrenuo pažnju sa problema gladi u svetu
Papa Franja rekao je u da je rat u Ukrajini skrenuo pažnju sa problema gladi u svetu i pozvao na hitnu pomoć u hrani kako bi se sprečila glad u Somaliji.

"Nažalost, rat u Ukrajini je odvukao pažnju i resurse. Ljudi ovog regiona, koji već žive u veoma nesigurnim uslovima, sada su u smrtnoj opasnosti zbog suše", rekao je on na svom nedeljnom obraćanju na Trgu Svetog Petra, misleći na Rog Afrike.

12.03 Prvi brod sa žitom iz Ukrajine priblizava se sirijskoj luci

Prvi brod koji je krenuo iz Ukrajine sa žitom, na osnovu sporazuma sklopljenog uz posredovanje UN, približava se sirijskoj luci Tartus, naveli su izvori iz brodske kompanije.

Njegov tovar žita bio je namenjen Libanu, ali je ukrajinska ambasada saopštila da je prvobitni kupac odbio isporuku 26.000 tona kukuruza zbog kašnjenja u isporuci, pa se brod zatim krenuo ka Turskoj.

11.31 Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga. "Ukrajinske trupe su u subotu uveče izvele veliki raketni napad na Herson i njegova predgrađa. Sistem PVO je aktiviran. Većina projektila je presretnuta, ali prema preliminarnim informacijama, ima i pogodaka", saopštila je administracija. Informacije o žrtvama u ovom trenutku nisu poznate, dodala je administracija.

11.14 Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do subote, 13. avgusta. ukrajinska vojska je, kako prenosi ukrajinski sajt prm.ua, eliminisala oko 43.550 ruskih boraca, uništila 1.864 tenka i 4.126 borbenih oklopnih vozila.

10.40 Zelenski: Ruski vojnici koji gađaju Zaporožje biće specijalna meta Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je kasno sinoć da će svi vojnici koji pucaju na ili u krugu nuklearnog postrojenja Zaporožje biti posebna meta bezbednosnih službi.

10.15 Uljanov: Rusija ponovo uvrštena u generalni odbor IAEA

Rusija je ponovo izabrana da ima predstavnika u generalnom odboru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je danas ruski stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov. On je za TAS S izjavio da pokušaji Zapada da se izbaci Rusija iz generalnog odbora nisu više važni.

"Ponovni izbor je stupio na snagu. Nećemo se vraćati ovom pitanju u skorije vreme", odgovorio je Uljanov na pitanje o mogućnosti da zapadne zemlje pokušaju da izbace Rusiju iz generalnog odbora IAEA.

09.49 LNR: Ubili smo 40 pripadnika ukrajinskih snaga

U prethodna 24 časa u ofanzivnim dejstvima jedinica Narodne milicije samoproglašene LNR ubijeno je do 40 pripadnika ukrajinskih snaga, tvrdi visoki zvaničnik. Uništeno je i pet ukrajinskih oklopnih transportera i šest specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko, preneo je Sputnjik. On je naveo da njihove inženjerske jedinice nastavljaju da deminiraju teritoriju LNR.

09.00 Britanski obaveštajci: Prioritet Rusije je jug Ukrajine

Prioritet Rusije tokom prethodne nedelje je najverovatnije bio usmeren na pregrupisanje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, objavila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

Prema ažuriranim podacima britanske službe, proruske snage iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike nastavile su sa napadima severno od grada Donjecka, preneo je Rojters. Najžešće borbe su se vodile oko sela Peski, u blizini donjeckog aerodroma, navodi britanska služba na Tviteru. Britanci predviđaju da ruski napad ima za cilj da se osvoji put M04, što je glavni prolaz ka Donjecku sa zapada Ukrajine.

08.15 Uljanov: Ukrajina da prestane da granatira Zaporožje

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je danas da Ukrajina mora da prekine sa napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje. On je rekao da je nedavna diskusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pokazala da se suštinski niko ne protivi misiji predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji treba da posete Zaporožje.

"Međutim, ne može se isključiti da bi neke poteškoće mogle da nastanu, dok traje dogovor o organizaciji posete. Sada je važno da Ukrajinci prekinu da granatiraju elektranu i daju bezbednosne garancije članovima misije. Međunarodni tim ne može da radi pod kontinuiranim granatiranjem, ovo je glavna prepreka", kazao je Uljanov za TASS.

Associated Press

08.00 Kadirov: Nova grupa dobrovoljaca krenula ka Donbasu

Nova grupa dobrovoljaca, koja je prošla kroz trening u čečenskom Univerzitetu za obuku specijalnih snaga, napustila je ovu rusku republiku na Kavkazu i zaputila se ka Ukrajini, saopštio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

Ruski Univerzitet za obuku specijalnih snaga je jedina privatna obrazovna ustanova u Ruskoj Federaciji u kojoj se profesionalno treniraju specijalne snage. Napravili su ga privatnici na površini većoj od 450 hektara u gradu Gudermes, a kompleks sadrži 95 zgrada i najnoviju tehnologiju.

7.50 Rusija upozorila SAD na totalni prekid odnosa u jednom slučaju

Moskva je upozorila Vašington da bi eventualno stavljanje Rusije na listu zemalja koje sponzorišu terorizam, sa diplomatske strane bila tačka bez povratka i okidač za totalni prekid odnosa između dve zemlje, preneo je danas "Gardijan".

7.30 Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je apelova na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi".

7.10 Okružna uprava: Eksplozija kod fabrike aviona u Novoj Kahovki

U blizini fabrike aviona Sokol u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, prijavljena je jaka eksplozija, a na lice mesta su upućene ekipe Hitne pomoći, saopštila je vojno-civilna okružna uprava. Eksplozija je prijavljena tamo gde ima civila, rekao je predstavnik uprave dodajući da nema informacija o eventualnim povređenima, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa