Evropa

Najmanje 13 poginulih u oluji koja je zahvatila deo Evrope: Jak vetar čupao drveće i nosio krovove

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Rojters, Tanjug

18/08/2022

-

23:06

Najmanje 13 poginulih u oluji koja je zahvatila deo Evrope:  Jak vetar čupao drveće i nosio krovove
Najmanje 13 poginulih u oluji koja je zahvatila deo Evrope: Jak vetar čupao drveće i nosio krovove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Snažno nevreme pogodilo je danas popodne centralne i južne delove Evrope, pri čemu je poginulo najmanje 13 ljudi, uključujući i troje dece. Smrtni slučajevi desili su se najviše usled pada drveća, a prijavljeni su u Italiji i Austriji, kao i na francuskom ostrvu Korzika, piše BBC.

Jaka kiša i vetar uništili su kampove na ostrvu, dok je u Veneciji odnet deo oko zvonika Svetog Marka. Inače, ove oluje usledile su nakon toplotnog talasa i suša širom većeg dela kontinenta. 
Dve osobe, muškarac i žena, smrtno su stradale, a više njih je teže ili lakše povređeno uglavnom od pada drveća usled tornada koji je pogodio područje srednje i severne Italije.

Kako prenosi Ansa snažno nevreme sa vetrom koji je duvao brzinom od 140 kilometara na sat nosilo je krovove kuća, koji su padali na automobile u kojima su bili putnici. U Masi je tornado napravio haos u kome je povređen radnik autobuske stanice. 

profimedia

 

BBC prenosi da je nevreme oštetilo i primorska odmarališta u Toskani i severnje u Liguriji. Dve osobe, muškarac i žena, poginuli su nakon što je drveće palo na njih u regionu Toskane.

I u Firenci dve osobe su lakše povređene u automobilu u blizini stadiona usled pada drveta.

U Marini di Karara i u Versiliji oluja je nosila sve pred sobom - suncobrane, ležaljke, a na kabinama i desetinama drugih objekata pričinjena je velika šteta. Zbog pada drveća mnogi putevi zatvoreni su za saobraćaj.

Sa druge strane, na Siciliji se toplotni talas nastavlja, zabeležene su temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Troje ljudi, od kojih jedno dete, poginulo je, a najmanje 12 je povređeno, kada je takođe danas jako olujno nevreme sa grmljavinom pogodilo francusko ostrvo Korziku, ostavivši 45.000 domaćinstava bez struje, saopštile su danas lokalne vlasti.

Grad, jaka kiša i vetrovi s brzinom većom od 220 kilometara na sat pogodili su Korziku dok je i u drugim delovima Francuske, pogođene serijom toplotnih talasa i jakom sušom, u poslednjih nekoliko sati palo više kiše nego u proteklih nekoliko meseci, prenosi Rojters.

Na Korziki su poginule 13-godišnja devojčica na koju je palo drvo u jednom kampu, kao i jedna 72-godišnja žena u svom automobilu na koji se obrušio krov jedne kolibe, navele su lokalne vlasti. U kontinentalnom delu Francuske, oko 1.000 domaćinstava je ostalo bez struje kada je oluja pogodila departmane Loar i En na jugu.

"Nikada nismo videli ovakvu oluju, jedva smo se spasili", rekao je vlasnik jednog restorana za Rojters.

profimedia

 

Svedoci su rekli da se oluja desila iznenada i da nije dato niakvo upozroenje. Na francuskom kopnu, neke južne oblasti pogođene su nestankom struje, a ulice su poplavljne i u Maresju.
U Austriji su dve devojčice poginule kada je drvo palo u blizini jezera u Koruškoj.

Oluju je pratio vetar brzine preko 100 kilometara na čas, koji je iznenadio kupače na jezeru.

Nevreme je izazvalo prekid u isporuci električne energije, a nacionalna železnica je zaustavila vozove u južnim provincijama uz granicu sa Slovenijom i Italijom. Zatvoreni su i mnogi putevi za drumski saobraćaj. Tri osobe nastradale su u gradu Gaming, u Donjoj Austriji, saopštio je policijski portparol.

Snažan vetar zahvatio je i Sloveniju, čupajući krovove i rušeći drveće i razne objekte u nekim delovima zemlje.  Nekoliko ljudi u Ljubljani lakše je povređeno, dok su u Kranju vetrovi ogulili krovove sa 70-ak objekata, prenosi slovenačka agencija STA.

Printscreen YouTube/Weather News Europe

 

Podaci tamošnje Agencije za životnu sredinu pokazuju da su Ljubljani udari vetra išli do rekordna 102 kilometra na sat. Navodi se da je u blizini Blajvajsovog puta povređen motociklista kada ga je udarila reklamna tabla svučena sa puta, dok je u parku Tivoli drvo je palo na ženu i lakše je povredilo.

BBC podeća da se veći deo Evrope do nedavno suočavao sa toplotnim talasima, koji su postali intezivniji i češći zbog klimatskih promena. 

Komentari (0)

Evropa