Evropa

Rekordan broj migranata iz Francuske malim čamcima preko Lamanša prešao u Veliku Britaniju

Komentari

Autor: Euronews, AFP

23/08/2022

-

14:44

Rekordan broj migranata iz Francuske malim čamcima preko Lamanša prešao u Veliku Britaniju
Rekordan broj migranata iz Francuske malim čamcima preko Lamanša prešao u Veliku Britaniju - Copyright Tanjug/Gareth Fuller/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Skoro 1.300 migranata prešlo je u ponedeljak malim čamcima Lamanš, postavljajući novi dnevni rekord. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je stiglo 1.295 migranata, što je više od prethodnog maksimuma postavljenog u novembru.

To je najveći dnevni broj migranata koji su stigli u Veliku Britaniju od početka evidencije 2018. godine. Procenjuje se da je 27 malih čamaca stiglo u luku Dover u ponedeljak nakon opasnog prelaska preko mora, dodalo je ministarstvo.

Više od 22.670 ljudi je do sada ove godine ušlo u Veliku Britaniju malim čamcima iz Francuske, u poređenju sa samo 12.500 u isto vreme 2021, prenosi Euronews.

Nedavni izveštaj parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva sugerisao je da bi se taj broj mogao povećati na 60.000 do kraja 2022. Da bi se uhvatila u koštac sa krizom, britanska vlada je pokrenula program za slanje tražilaca azila u Ruandu, gde će se njihovi zahtevi procesuirati. Prvi let je, međutim, otkazan nakon presude Evropskog suda za ljudska prava.

Velika Britanija je, takođe, finansirala dodatni nadzor obale u Francuskoj kako bi pojačala napore za sprečavanje prelaska migranata.

Najmanje 203 osobe su preminule ili nestale dok su pokušavale da stignu do Velike Britanije iz severne Francuske od 2014. godine, uključujući 27 u jednom danu prošle godine, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa