Evropa

Austrija skeptična po pitanju zabrane izdavanja viza Rusima, skandinavske zemlje podržale ideju

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

13:49

Austrija skeptična po pitanju zabrane izdavanja viza Rusima, skandinavske zemlje podržale ideju
Austrija skeptična po pitanju zabrane izdavanja viza Rusima, skandinavske zemlje podržale ideju - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Austrija skeptično gleda na uvođenje zabrane putovanja u EU za ruske turiste. "Opštim zaustavljanjem izdavanja viza, i još postojeći kontakti prema ruskom civilnom društvu više ne bi bili mogući", upozorava Ministarstvo spoljnih poslova Austrije.

Ministarstvo, za agenciju APA, ističe da bi se time onemogućio dolazak u EU pripadnika civilnog društva, opozicionara iz Rusije i članova porodica austrijskih državljana. Poljska, Češka, baltičke i skandinavske zemlje zalažu se za uvođenje zabrane ulaska ruskim državljanima, odnosno delimične zabrane.

Austrija, ističu u Ministarstvu, smatra da bi takva mera bila kontraproduktivna pre svega u borbi protiv ruskih dezinformacija. "Prilikom putovanja u EU, Rusi imaju mogućnost da saznaju šta ruska vojska čini u Ukrajini, dok u Rusiji postoji embargo na takve vesti“, naglašava Ministarstvo.

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc odbio je da podrži sve učestalije pozive da se Rusima širom Evropske unije zabrani davanje turističkih viza. Govoreći u Oslu, nakon susreta sa skandinavskim liderima, Šolc je rekao da "ovo nije rat ruskog naroda, već je reč o Putinovom ratu i da moramo biti jasni po tom pitanju".

"Veoma je važno da razumemo da postoji veliki broj ljudi koji beže iz Rusije jer nisu saglasni sa ruskim režimom", rekao je Šolc.

U prethodnih mesec dana Finska i Estonija bile su među vodećim zemljama kada je reč o pozivima da EU reši pitanje Rusa koji iskorišćavaju "rupu u sankcijama", a koja im omogućava da putuju u EU. Postoji zabrinutost da ovo omogućava Rusima da koriste međunarodne aerodrome poput Helsinkija da slobodno putuju, idu na odmor i izbegavaju posledice koje bi sankcije trebalo da daju.

Finska premijerka Sana Marin, koja podržava ovu zabranu, rekla je da je to pitanje o kom bi Evropska unija trebalo da raspravlja.

"Nije crno ili belo, postoje nijanse sive", rekla je ona, aludirajući na izjavu njenog ministra spoljnih poslova koji je nedavno za Euronews rekao da "ukoliko smanjimo broj šengenskih viza koje izdaju, EU bi trebalo da ima više koordinisan pristup".

UN protiv odluke Estonije

Ujedinjene nacije su inače reagovale na odluku Estonije da stopira izdavanje šengenskih viza za državljane Rusije, a portparol generalnog sekretara izjavio je da uvodeći ovakve mere Estonija diskriminiše ruske građane, prenosi sajt SchengenVisainfo.com.

On je rekao da svaka država ima pravo da uvede sopstvenu politiku kada je reč o vizama, ali da se istovremeno UN protivi diskriminaciji. Sprečavanje izdavanje viza za ruske građane ili bar smanjenje broja izdavanja, kako navodi prenosi list Pilitiken, razmatra i Danska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa