Evropa

Moskva burno reagovala na odluku EU o suspenziji viznih olakšica – "Brisel pucao sebi u nogu, neće ostati bez posledica"

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

31/08/2022

-

23:11

Moskva burno reagovala na odluku EU o suspenziji viznih olakšica – "Brisel pucao sebi u nogu, neće ostati bez posledica"
Moskva burno reagovala na odluku EU o suspenziji viznih olakšica – "Brisel pucao sebi u nogu, neće ostati bez posledica" - Copyright profimedia, Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi diplomatija zemalja EU odlučili su da suspenduju sporazum o viznim olakšicama za putovanja državljana Rusije, što je naišlo na negodovanje Moskve. Odluka Evropske unije neće ostati bez posledica, a kao odgovor Moskva može da preduzme i simetrične i asimetrične mere, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

"Kršenje, zaobilaženje ili izlazak EU iz sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom neće ostati bez posledica. Sami ćemo odlučiti da li će mere biti simetrične, asimetrične ili neke druge koje EU ne očekuje. Ako je Brisel odlučio da ponovo puca sebi u nogu – to je njihov izbor“, rekao je Gruško.

"Prekidanjem vazdušnih i drugih komunikacija sa Rusijom kako bi se građanima EU uskratila mogućnost da posete našu zemlju, da rade kod nas - koga kažnjavaju? Divljina i sramota za 'prosvećenu Evropu'. Zanimljivo, Finci će rasklopiti prugu Sankt Peterburg-Helsinki i poslati je u staro gvožđe? Zapadne zemlje su sve uradile da uključe tačku o slobodi kretanja u Helsinški završni akt. 'Autoritarni SSSR' je pristao na ovo. Kao i na slobodu informisanja. Sada je EU zauzeta dizanjem ograda“, dodao je Gruško. 

Podsetimo, ranije danas, ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se da u potpunosti suspenduju sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, što će otežati ruskim građanima ulazak u EU, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.


"Dogovorili smo se o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između Evropske unije i Rusije", rekao je Borelj na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova u Pragu, preneo je Rojters.

Kako je rekao, to će značajno smanjiti broj novih viza koje izdaju zemlje članice EU, te će se one teže i duže dobijati.

Borelj je kazao da je od sredine jula došlo do značajnog povećanja graničnih prelaza iz Rusije u susedne države."Ovo je postalo bezbednosni rizik za susedne države", rekao je šef evropske diplomatije i dodao da su pored toga videli mnoge Ruse kako putuju "radi razonode i kupovine kao da u Ukrajini ne besni rat".
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa