Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski traži da Evropska unija usvoji novi "sveži" paket sankcija protiv Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2022

-

09:32

RAT U UKRAJINI Zelenski traži da Evropska unija usvoji novi "sveži" paket sankcija protiv Rusije
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, Tanjug AP/AP Photo, profimedia - Copyright EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, Tanjug AP/AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 193. dan rata u Ukrajini. Američki predsednik tražio je od Kongresa da se odobri dodatna pomoć Ukrajini od još 11,7 milijardi dolara, dok ruski izaslanik pri UN tvrdi kako ta zemlja i dalje nije dobila nijednu vizu za prisustvo budućem skupu te organizacije u Njujorku. Ruski Gasprom saopštio je da je u potpunosti obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka zbog neispravnosti turbine, mada su iz kompanije Simens rekli da to nije razlog za prekid rada. Ukrajinski Generalštab je saopštio da je odbijeno više napada ruskih trupa ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ključni događaji

  • Ukrajina tvrdi da je odbijeno više više napada, ali da ruske snage nastavljaju ofancivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke

  • Bajden traži od Kongresa još 11,7 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

  • Gasprom obustavio protok Severnim tokom 1

  • NUklearna Elektrana Zaporožje ponovo isključena sa elektrodistributivne mreže

  • Ruska delegacija se žalila da im nisu izdate vize SAD za Generalnu debatu u UN

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.57 Peskov: Smatramo da Kadirov nastavlja da vodi Čečeniju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je upoznat sa izjavom čečenskog lidera Ramzana Kadirova da namerava da napusti funkciju šefa države, ali da se to još "nije materijalizovalo", što znači da će nastaviti da rukovodi tom republikom. Opširnije pogledajte u odvojenoj vesti.

23.24 Zelenski: Ukrajinske snage zauzele naselja na jugu i istoku

Ukrajinske snage zauzele su dva naselja na jugu, jedno na istoku zemlje, kao i dodatnu teritoriju u istočnoj Ukrajini, izjavio je večeras predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On nije precizirao o kojim je teritorijama reč i nije rekao kada se to dogodilo, osim što je naveo da je primio "dobar izveštaj" na sastanku sa vojnim komandantima i šefovima obaveštajne službe danas, prenosi Rojters.

22.10 Šmigal i Šolc o isporuci nemačkih tenkova Leopad 2

Ukrajinski premijer Denis Šmigal predložio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na današnjem sastanku u Berlinu načine na koje bi Nemačka mogla da snabdeva Kijev tenkovima Leopard 2.
''Razgovarali smo o tom pitanju. Čak smo predložili načine na koje bi Nemačka mogla da isporuči ove tenkove Ukrajini“, rekao je Šmigal, prenele su RIA Novosti.

17.44 Peskov: Gasprom je pouzdan snabdevač gasom

Gasprom je pouzdani snabdevač gasom i radi na održavanju Severnog toka 1 u skladu sa propisima, jer brine o bezbednosti snabdevanja, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televizijski kanal "Rosija-1". Dodao je da je mnogo decenija Gasprom gradio reputaciju pouzdanog garanta energetske bezbednosti, odnosno, pouzdanog snabdevača.

"Sigurni smo da Gasprom nije načinio nijedan korak koji bi uzdrmao njegovu reputaciju", dodao je Peskov, a preneo TASS.

17.28 Medvedev: Nemci, uvođenjem sankcija i slanjem oružja Ukrajini, objavili Rusiji hibridni rat

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Nemačka, uvođenjem sankcija i slanjem oružja Ukrajini, objavila hibridni rat Rusiji, što, prema njegovom viđenju, znači da Berlin radi kao neprijatelj Rusije.

On je to rekao komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Rusija više nije pouzdan snabdevač energentima, nakon zatvaranja Severnog toka 1, prenose Ria Novosti.

15.30 Moskva: Sa Zelenskim možemo da razgovaramo o našim uslovima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ima o čemu da razgovara s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, "a to je način na koji će se primeniti ruski uslovi za rešavanje situacije u Ukrajini".

On je dodao da su ruski uslovi "apsolutno" ostali nepromenjeni. "Specijalna operacija ide po planu, svi ciljevi će biti ispunjeni", poručio je Peskov.

EPA/SERGEI KARPUKHIN

 

On je rekao da se svaka kriza završava za pregovaračkim stolom, a svaki sukob popuštanjem napetosti. "Tako će biti i sada. Malo je verovatno da će se desiti uskoro, verovatnije je da će do toga doći kasnije, ali će se svakako desiti", rekao je Peskov.

14.35 Šmihal: Ukrajina očekuje pomoć od 5 milijardi evra 

Ukrajina očekuje da dobije pet milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU naredne sedmice kao pomoć ekonomiji i vojsci i da bi se pripremila za predstojeću zimu, izjavio je danas u Berlinu ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Pomoć EU doprineće stabilnosti ukrajinske ekonomije i vojske i predstojeće grejne sezone, objavio je Šmihal na Telegramu, uoči razgovora s nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom. Očekuje se da Nemačka ove jeseni isporuči Ukrajini sofisticirane sisteme vazdušne odbrane, rekao je Šmihal.

Šmihal, koji je doputovao u Berlin u subotu, razgovaraće i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i drugim zvaničnicima, preneo je Rojters.

13.38 Zelenski razgovarao sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski je zatražio da Evropska komisija pripremi novi "sveži" paket sankcija prema Rusiji. Zelenski je na Tviteru naveo da je razgovaro telefonom sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen i da su razgovarali o finansijskoj pomoći Ukrajini, kao i o sankcijama koje bi uključivale zabranu izdavanja viza za građane Rusije. Takođe, navodi da su koordinisali korake da ograniče ruski profit od izvoza nafte i gasa.

12.50 Rogov: Misija planira da napusti elektranu do utorka

Članovi misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji su ostali da rade u nuklearki Zaporožje, planiraju da napuste postrojenje do 6. septembra, ali bi mogli i da produže boravak u elektrani, saopštio je danas Vladimir Rogov, član saveta proruske uprave u Zaporoškoj oblasti.

"Što se tiče misije, radiće do 5. septembra okvirno, odnosno sutra još rade, a 6. se iseljavaju. Ovo je još uvek preliminarno. Oni mogu da produže boravak", rekao je on za ruske medije, prenosi TAS S.

11.42 Uklanja se mural ruskog i ukrajinskog vojnika koji se grle

Umetnik Piter Siton koji je naslikao na jednoj strani zgrade u Melburnu mural ruskog i ukrajinskog vojnika koji se grle, saopštio je da će ga ukloniti nakon reakcija iz ukrajinske zajednice u Australiji, prenosi Gardijan.

Siton je rekao da je mural na tri sprata zamišljen kao poruka mira, ali je nakon negodovanja Ukrajinaca obećao da će ga prefarbati do ponedeljka, prema izveštaju australijskih medija navodi britanski list. Ambasador Ukrajine u Australiji Vasil Mirošničenko izjavio je da je rad "krajnje uvredljiv za sve Ukrajince" i pozvao na njegovo uklanjanje.

10.14 Ruska PVO intervenisala u Hersonu zbog ukrajinskog napada?

Ruske snage protivvazdušne odbrane danas su lansirale najmanje 10 projektila iznad Hersona, prenosi TASS uz napomenu da nema zvaničnu potvrdu ovih vojnih operacija. Na nebu iznad grada ne vide se tragovi raketa sistema PVO dok se čuju zvuci eksplozija, navodi ruska agencija.

09.20 Britanski obaveštajni izveštaj: Ruske snage imaju problema sa disciplinom

Britansko ministarstvo odbrane je u novom obaveštajnom izveštaju saopštilo da ruske snage imaju "problema sa moralom i disciplinom" zbog umora i velikog broja žrtava. 

09.10 Ukrajina: Odbijeno više napada, ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je ukrajinska vojska uspešno odbila napade ruskih trupa u oblastima naselja Bogorodično, Pasika, Bahmut, Pokrovsk, Peski i Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ruske snage su proteklog dana izvele više od 10 raketnih i više od 24 vazdušna udara na vojne i civilne ciljeve na teritoriji Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodaje se da je oštećena civilna infrastruktura u pojedinim naseljima. Na pravcu Severska, Harkova, Slavjanska, Kramatorska, Bahmuta, Avdijevke i Zaporožja ruske snage su gađale vojnu i civilnu infrastrukturu, navodi ukrajinski generalštab.

profimedia

 

08.30 Nemačka obezbedila 200 miliona evra za raseljene u Ukrajini

Nemačka će Ukrajini obezbediti dodatnih 200 miliona evra za finansiranje programa pomoći interno raseljenim licima zbog ruske agresije, saopštila je nemačkim medijima ministarka za razvoj i međunarodnu saradnju Svenja Šulce.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal posetiće u ponedeljak Berlin, gde će se sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi Rojters.

08.15 Proruske vlasti u Energodaru: Jedan od blokova u Zaporožju pogođen granatom

Jedan od blokova u nuklearnoj elektrani Zaporožje pogođen je artiljerijskom granatom tokom nedavnog bombardovanja objekta od strane ukrajinske vojske, saopštile su TAS-u proruske vojno-civilne vlasti u Energodaru, gde se ovo postrojenje nalazi.

"Jedan od ispaljenih hitaca je pogodio agregat i to je bila artiljerijska granata. Imao sam fotografiju toga. Ovaj agregat trenutno nije u funkciji", saopštio je načelnik uprave Energodara Aleksandar Volga ne precizirajući datum incidenta.

On je rekao i da je sistem bezbednosti svih blokova u nukleranoj elektrani Zaporožje takav, da se ne može poremetiti samo jednim udarcem, ali da su potrebne brze odluke s obzirom na ovaj razvoj događaja.

AP Photo

 

 

07.50 Le Mer: Izazov je nabaviti energente, a da nisu iz Rusije

Francuska bi trebalo da se fokusira na rešavanje predstojećeg izazova u energetskom sektoru jer se zima približava, rekao je ministar finansija Francuske Bruno le Mer, na pitanje o potencijalnoj izgradnji novog gasovoda preko Pirineja.

"U predstojećem periodu izazov je nabaviti više gasa, nafte i struje iz zemalja koje nisu Rusija. Dakle, pričamo o periodu u narednih nekoliko meseci, nedelja, pa i dana. Nisam siguran da bi nam nov gasovod pomogao da preguramo zimu. Hajde da se fokusiramo na izazove koji su pred nama", naveo je Le Mer na poslovnom forumu Ambrozeti na severu Italije, preneo je Rojters.

07.35 Mišel razgovarao sa predstavnicima IAEA

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarao je o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje sa predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) On je rekao da EU u potpunosti podržava rad i napore IAEA.

07.15 NE Zaporožje opet isključena sa elektrodistribucione mreže

Najveća nuklearna elektrana u Evropi Zaporožje još jednom je isključena sa elektrodistribucione mreže nakon što je pretrpela oštećenja usled granatiranja, saopštile su danas lokalne proruske vlasti grada Energodara.

"Dalekovod Dnjeprovskaja je ponovo pogođen. Nuklearna elektrana sada radi taman toliko da ispuni svoje potrebe", naveo je na Telegramu član regionalne administracije Vladimir Rogov, dodajući da su granate pogodile oblast između dva reaktora, preneo je AP.

Vojno-civilna administracija Energodara je poručila da je obustavljeno snabdevanje strujom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina. Lokalna ruska administracija je u petak uveče saopštila da je nuklearka bila pod udarom skoro dva sata i da su je napali Ukrajinci. Kijev i ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom nisu komentarisali ove optužbe. Nukelarka Zaporožje bila je isključena i u avgustu sa elektrodistribucione mreže.

07.00 Olena Zelenska: Dok Britanci broje novac, mi prebrojavamo žrtve

Ekonomski uticaj rata u Ukrajini je težak za sve njene saveznike, rekla je prva dama te zemlje za Bi-Bi-Si, ali dok Britanci "broje penije", Ukrajinci "broje žrtve“, kaže supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska. Ona je u nedeljnom intervjuu koji je snimljen u Kijevu rekla da će kriza biti kraća ako podrška Ukrajini bude jaka, i da se u Evropi zanemaruje ono što Ukrajina viđa svakog dana, a to su ljudske žrtve. Više o tome u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Jabin Botsford/The Washington Post

 

Komentari (0)

Evropa