Evropa

Mesto gde je kraljica Elizabeta II provela poslednje dane, ali i detinjstvo: Zamak Balmoral svedok istorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2022

-

06:58

Mesto gde je kraljica Elizabeta II provela poslednje dane, ali i detinjstvo: Zamak Balmoral svedok istorije
Mesto gde je kraljica Elizabeta II provela poslednje dane, ali i detinjstvo: Zamak Balmoral svedok istorije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vest o smrti kraljice Elizabete II potresla je juče Ujedinjeno Kraljevstvo, javnost je s velikom pažnjom partila vesti od kada je saopšteno da se ona nalazi pod medicinskim nadzorom. Ona nije bila u stalnoj rezidenciji, već je poslednje momente provela u zamku Balmoral u Škotskoj.

Zamak Balmoral nalazi se u Aberdinširu, otprilike u centralnom delu Škotske, severno od Edinburga. Tamo je kraljica Elizabeta Druga provodila dane detinjstva zajedno sa svojom sestrom Margaret, a upravo tu ju je i zaprosio princ Filip.

Imanje na kom se nalazi ovaj veličanstveni zamak je od grada Aberdina udaljeno oko 80 kilometara. To je jedna od kraljevskih rezidencija već 170 godina - suprug kraljice Viktorije, princ Albert, otkupio je imanje od porodice Farkvarson 1852. godine. 

AP Photo

Irački kralj (desno) i britanska kraljevska porodice u Balmoralu, 1952. godina

Ubrzo je, međutim, kraljica Viktorija odlučila da je zamak koji se u trenutku kupovine nalazio na imanju premali, pa je novi deo završen 1856. u stilu škotskog baronijala - u pitanju je arhitektonski stil gotičkog preporoda 19. veka tokom kojeg su oživljeni ukrasi i oblici škotske arhitekture srednjeg veka.

Nakon smrti kraljice Viktorije, kraljevska porodica nastavila je da koristi Balmoral zamak za povremene posete, a kralj Džordž Peti je od 1910. do 1930. godine napravio nekoliko izmena, od kojih se najveća tiče bašta koje se nalaze sa južne strane. Tokom Drugog svetskog rata, kraljevska porodica nije posećivala zamak, a zbog sukoba sa Nemačkom je čak "Fontana pruskog kralja" uklonjena iz dvorišta.

profimedia

 

Balmoral je privatno vlasništvo, pa, za razliku od većine zvaničnih kraljevskih rezidencija, ne pripada "Kruni". S obzirom na to da je provobitni kupac bio princ Albert, a ne kraljica Viktorija, prihodi ne odlaze Parlamentu ili u budžet Velike Britanije. Nakon što je Edvard Osmi, koji je nasledio dvorac, abdicirao, njegov vlasnik postao je Džodž Šesti, a onda je bio u vlasništvu Elizabete II, mada imanjem upravlja odbor određen posebnim zakonom.

Zanimljivo je da postoji nekoliko filmova koji su inspirisani događajima sa ovog imanja, kao što su "Kraljica" (2006) ili "Gospođica Braun" (1997), ali da su se za njihovo snimanje koristile druge lokacije, a ne Balmoral. Ipak, zamak je ovekovečen na papiru - ilustracija Balmorala može se videti na reversu novčanice od 100 funti koju izdaje Kraljevska banka Škotske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa