Evropa

EU: Pritvaranje visokog diplomate u Belorusiji neprihvatljivo

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

22:31

EU: Pritvaranje visokog diplomate u Belorusiji neprihvatljivo
EU: Pritvaranje visokog diplomate u Belorusiji neprihvatljivo - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija osudila je kao "neprihvatljivo i žalosno" pritvaranje visokog diplomate u Belorusiji zbog prisustvovanja suđenju opozicionim aktivistima u Minsku.

Evelinu Šulc, otpravnicu poslova delegacije EU u Minsku beloruska policija je zadržala više od dva sata nakon što je izašla iz suda po završetku javnog čitanja presuda na drugom suđenju iza zatvorenih vrata, prenosi Rojters.

"Ovo nezakonito pritvaranje diplomate predstavlja ozbiljno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i podriva njihovu bezbednost u Belorusiji", rekao je Peter Stano, portparol Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar poslat mejlom. EEAS je saopštila da je pozvala beloruske zvaničnike zadužene za poslove u Briselu radi razjašnjenja.

Rojters podseća da je deset beloruskih aktivista, od kojih su se mnogi identifikovali kao anarhisti, osuđeno na 5 do 17 godina zatvora, o čemu je izvestila organizacija za ljudska prava Spring 96. EEAS je kazne opisao kao "neopravdano duge i oštre".

Komentari (0)

Evropa