Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska ušla u Izjum, Rusi se povukli, Berbok nenajavljeno u Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2022

-

10:56

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska ušla u Izjum, Rusi se povukli, Berbok nenajavljeno u Kijevu
RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska ušla u Izjum, Rusi se povukli, Berbok nenajavljeno u Kijevu - Copyright Profimedia, Tanjug AP/Leo Correa, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 199. dan. Žestoke borbe vode su u oblasti Harkova a Volodimir Zelenski je juče saopštio da su ukrjainske snage oslobodile desetine naselja. Za to vreme, ruska vojska raspoređuje teške sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek u pravcu Harkova. Sa druge strane, ministri finansija Evropske unije odobrili su Ukrajini zajam od pet milijardi evra kako bi škole, bolnice i druge ustanove nastavile da rade.

Ključni događaji:

  • Rusija prebacuje teško naoružanje u oblast Harkova
  • Zelenski: Turska u Ukrajini pravi fabriku za prozivodnju Bajraktara
  • EU odobrila zajam Ukrjaini od pet milijardi evra
  • Stoltenberg: Ukrajinskoj vojsci treba više zimske opreme
  • Zelenski: Oslobođeno više naselja i Balkalija pored Harkova

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.30 Ukrajina možda isporuči Poljskoj 100.000 tona uglja

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. U večernjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske, preneo je Rojters. "Naložio sam kabinetu da razradi mogućnost hitne isporuke 100.000 tona termalnog uglja Poljskoj. Imamo dovoljne količine za sebe i možemo da pomognemo našoj braći da se pripreme za ovu zimu", istakao je Zelenski.

21.17 Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 2.000 kvadratnih kilometara

Ukrajinske oružane snage oslobodile su oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije otkako je počela kontraofanziva protiv Rusije, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video obraćanju. Ukrajinske snage su 29. avgusta saopštile da su započele kontraofanzivu na jugu zemlje, preneo je Rojters.

21.00 Ukrajinske trupe napreduju na frontu

Kako su objavili ukrajinski zvaničnici, trupe napreduju na frontu, a uspele su da zauzmu gradove Kupjansk i Izjum koji su ključna uporišta ruskih trupa na tom prostoru. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

19.52 Harkov: U ruskom napadu poginula jedna, ranjene dve osobe

U ruskom raketnom napadu na grad Harkov na severoistoku Ukrajine, danas je poginula najmanje jedna osoba, ranjene su dve i oštećeno je nekoliko kuća, saopštili su lokalni zvaničnici.

Pogođeno je zapadno predgrađe Holodnohirsk i oštećeno je nekoliko kuća u drugom po veličini gradu u Ukrajini, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov, preneo je Rojters.

19.21 Malijar: Balaklija pod potpnom kontrolom ukrajinskih snaga

Ukrajinske snage su danas konačno uspostavile potpunu kontrolu nad gradom Balaklija, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.Ona je to objavila u onlajn saopštenju, nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da povlači svoje trupe iz tog grada, preneo je Rojters. 

19.04 Ukrajinska vojska ušla u Izjum

Šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog objavio je danas fotografiju na kojoj se vide ukrajinske snage na periferiji grada Izijuma koji je mesecima bio ključno uporište ruskih snaga.On je ranije danas na Tviteru postavljao emodžije grožđa jer ime grada znači "suvo grožđe", preneo je Rojters.Rusija je ranije saopštila da povlači snage iz Izijuma i grada Balaklije.

18.32 Gančev pozvao stanovnike Harkova da se evakuišu

Načelnik civilno-vojne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev pozvao je sve ljude koji žive u regionu da se evakuišu kako bi spasili svoje živote."Ponovo savetujem da svi stanovnici Harkovske oblasti napuste teritoriju kako bi spasili živote i zdravlje, jer je sada opasno ostati u domovima", rekao je Gančev u video obraćanju koje je TAS S dobio od pres-službe civilno-vojne uprave Harkovske oblasti.

17.04 Zelenski Makronu: Demilitarizovati nuklearku Zaporožje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ukazao da bi ona trebalo da se demilitarizuje."Naša pozicija je jedini način da zaštitimo Evropu od nuklearne katastrofe, a to je demilitarizacija elektrane", napisao je Zelenski na Tviteru, preneo je Rojters.

16.33 Moskva: Rusija pregrupisala snage iz Izjuma u Donjeck

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je pregrupisalo ruske snage iz Balakleje i Izjuma u pravcu Donjecka u cilju vojne operacije za oslobađanje Donbasa.Kako se navodi u saopstenju, u roku od tri dana je izvedena operacija organizovanog prebacivanja grupe snaga iz Izjuma i Balakleje na teritoriju Donjecke Narodne Republike, prenosi Sputnjik.Takođe se navodi da je ruska vojska u protekla tri dana likvidirala preko 2.000 ukrajinskih i stranih militanata, a takođe je uništila preko 100 jedinica oklopnih vozila i artiljerija.

15.11 Kijev: Ukrajinske snage ušle u Kupjansk

Ukrajinska Služba za nacionalnu bezbednost saopštila je danas da su njene jedinice ušle u grad Kupjansk, na severoistoku zemlje, što je prva zvanična potvrda Kijeva da su ukrajinske snage na teritoriji koju je prethodno zauzela Rusija. Rojters prenosi da je ukrajinska vojska postigla brze pobede u kontraofanzivi u severnoistočnom regionu Harkova, ulazeći duboko u teritoriju koju je držala ruska vojska. Kupjansk je važno železničko čvorište koje je koristila Rusija. Ukrajinska vojska povratila je u kontraofanzivi poslednjih dana i grad Izjum u harkovskoj oblasti, navodi agencija.

profimedia

 

13.25 Ukrajina planira da od SAD pozajmi 1,5 milijardi dolara za gas

Ukrajinska vlada planira da pozajmi 1,5 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država za kupovinu gasa, saopštio je danas premijer Ukrajine Denis Šmihal.

"Unutar vlade smo razgovarali o pitanju energetske bezbednosti i grejne sezone. Posebno smo pričali o pomoći američkih partnera prilikom kupovine gasa. Vodimo pregovore o dodeli tranše u iznosu od 1,5 milijardi dolara od SAD od "Eksimbanke" , rekao je Šmihal, prenela je ukrajinska "Pravda".

12.40 DNR: Tri osobe stradale u granatiranju u Donjecku

Tri osobe su ubijene u ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku, saopštilo je danas ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

12.25 Bajden i Kišida uskoro na sastanku

Japan i SAD rade na organizovanju sastanka i premijera Fumio Kišide i predsednika Džozefa Bajdena u Njujorku oko 20. septembra, gde bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima u istočnoj Aziji, prenosi Rojters. Jedna od tema biće i rat u Ukrajini, kao i bezbednosna situacija po pitanju Kine i Tajvana.

12.05 Letonski predsednik prvi lider koji je prespavao u Kijevu

Letonski predsednik postao je prvi lider jedne države Evropske unije koji je prenoćio u Kijevu otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Eglis Levtis stigao je u Kijev 9. septembra u dvodnevnu posetu ukrajinskoj prestonici, prenela je ukrajinska "Pravda". Tako je letonski lider postao prvi zapadni lider koji je "prekršio" neformalno bezbednosno pravilo kojim se strancima zabranjuje da prenoće u Kijevu.

10.38 Britanija: Ukrajinske trupe iznenadile Rusiju, sada su pred Kupjanskom

Ukrajinska kontraofanziva iznenadila je ruske trupe i snage Kijeva napredovale su 50 kilometara duž uske linije fronta i ponovo zauzele ili opkolile nekoliko gradova, izvestilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Ukrajinske jedinice sada prete gradu Kupjansku njegovo zauzimanje bi predstavljalo značajan udarac za Rusiju jer se nalazi na linijama snabdevanja do linije fronta u Donbasu, navodi britansko ministarstvo.

 

 

10.04 Berbok nenajavljeno u Kijevu: Nastavljamo da pomažemo Ukrjaini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok boravi danas u drugoj poseti Kijevu od početka rata u Ukrajini, prenosi Dojče vele. Nemačka ministarka spoljnih poslova nenajavljeno je stigla jutros u ukrajinsku prestonicu Kijev.

Berbok je saopštila da njeno prisustvo u Kijevu ima za cilj da pokaže da ćemo "nastaviti da pomažemo Ukrajinu koliko god bude potrebno isporukom oružja, kao i humanitarnom i finansijskom podrškom". Ona je rekla da njena poseta ima za cilj da se suprotstavi potencijalnom "ratnom umoru" u Nemačkoj.

profimedia

 

9.38 Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 30 naseljau oblasti Hargova

Ukrajinske snage oslobodile su više od 30 naselja u oblasti Harkova, tokom kontraofanzive protiv Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. U video obraćanju, on je rekao i da snage uspešno nastavljaju operacije u nekoliko oblasti. 

9.03 DNR: U ukrajinskom granatiranju poginulo osam civila

Osam civila je poginulo, a 27 je povređeno u ukrajinskom granatiranju u protekla 24 sata, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Načelnik proruske administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev obratio se stanovništvu s molbom da napuste domove u zoni borbenih dejstava, prenosi Tas s.

08.25 Rogov: NE Zaporožje isključeno sa mreže

Vlasti u Kijevu su jednostrano prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je danas predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. On je dodao da teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom struju dobijaju normalno.

08.20 Rusija prebacuje teško naoružanje u oblast Harkova

Ruska vojska raspoređuje teške sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek u pravcu Harkova, a na tom području vode se intenzivne borbe sa ukrajinskim trupama koje su 7. septembra krenule u kontraofanzivu, javile su juče RIA Novosti.

TOS-1A su dizajnirani da uništavaju ljudstvo, opremu i utvrđenja termobaričkom municijom kalibra 220 mm, od koje se ne možete sakriti u zemunicama, napominje ruska agencija. Ministarstvo odbrane prethodno je objavilo snimke prebacivanja trupa i opreme, odnosno višecevnih raketnih sistema (MLRS) Uragan, vojnih kamiona KamAZ, artiljerijskih oruđa Msta i borbenih vozila pešadije.

07.55  Zelenski: Turska u Ukrajini pravi fabriku za prozivodnju Bajraktara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da će turska vojna kompanija Bajkar otvoriti u Ukrajini fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica. Zelenski je nakon razgovora sa direktorom kompanije Halukom Bajraktarom u Kijevu dodao da će u proizvodnji biti korišćeni delovi iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Na video snimku sa sastanka objavljenom na internetu vidi se kako Zelenski uručuje Bajraktaru orden za zasluge, a od gosta dobija tradicionalnu ukrajinsku košulju sa motivom drona.

07.25 EU odobrila zajam Ukrjaini od pet milijardi evra

Ministri finansija Evropske unije odobrili su juče na sastanku u Pragu Ukrajini zajam od pet milijardi evra kako bi škole, bolnice i druge ustanove nastavile da rade. Zajam, koji će biti podržan garancijama zemalja članica EU deo je paketa pomoći vrednog devet milijardi evra usvojenog u maju. Prva milijarda evra upućena je u Ukrajinu u avgustu, a prema rečima češkog ministra finansija Zbinjeka Stanjure, na narednim sastancima biće odlučeno kko će preostale 3 milijarde biti podeljene u zajmove i grantove.

07.10 Ruski adminstrator Harkova priznao ukrajinsko napredovanje

Napredovanje Ukrajine u oblasti Harkov bilo je "veoma oštro i brzo" i ukrajinske snage su ponovo zauzele brojna naselja, rekao je juče administrator delova regiona pod ruskom kontrolom u direktnom onlajn prenosu.

"Proboj neprijatelja se odbija koliko god je to moguće, ali nekoliko naselja je već došlo pod kontrolu ukrajinskih oružanih formacija", naveo je Vitalij Gančev, šef administracije u oblasti Harkov koju podržava Rusija, prenosi Rojters.

06.50 Stoltenberg: Ukrajinskoj vojsci treba više zimske opreme

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je juče saveznike da snabdevaju Ukrajinu zimskom opremom poput odeće, šatora i generatori, kako bi ukrajinske trupe mogle da nastave da se bore protiv ruske vojske u hladnoj sezoni. On je dodao da je to i delimicno zato što se ukrajinska vojska upravo toliko povećala, pa joj je potrebno i više te vrste zimske opreme, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

"NATO je naročito fokusiran na to kako možemo da obezbedimo desetine hiljada, na primer, zimskih uniformi", istakao je Stoltenberg.

06.30 Zelenski: Oslobođeno vise naselja i Balkalija pored Harkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u video obraćanju da su ukrajinske snage "oslobodile desetine naselja" i povratile 1.000 kvadratnih kilometara teritorije na istoku i jugu od 1. septembra.

Zelenski je u obraćanju u četvrtak takođe objavio snimak na kojem ukrajinski vojnici izjavljuju da su zauzeli grad Balakliju u blizini Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini,prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa