Evropa

Velike promene na frontu: Ukrajinci zauzeli ključna uporišta ruske vojske, Moskva potvrdila da su se snage povukle

Komentari

Autor: Gardijan, Rojters

10/09/2022

-

21:23

Velike promene na frontu: Ukrajinci zauzeli ključna uporišta ruske vojske, Moskva potvrdila da su se snage povukle
Velike promene na frontu: Ukrajinci zauzeli ključna uporišta ruske vojske, Moskva potvrdila da su se snage povukle - Copyright Tanjug AP/Savitskiy Vadim/Russian Defense Ministry Press Service via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske snage nastavljaju da neočekivano brzo napreduju na severoistoku zemlje u Harkovskoj oblasti, pošto se čini da je Kijev ponovo preuzeo kontrolu nad strateški vitalnim gradovima Kupjansk i Izjum, uporištima ruskih snaga na tom delu fronta, prenosi Gardijan.

Brzi pad Izjuma u ​​oblasti Harkov bio je najteži poraz Moskve od kada su njene trupe bile prisilno vraćene iz glavnog grada Kijeva u martu, i mogao bi da se pokaže kao odlučujuća prekretnica u šestomesečnom ratu, sa hiljadama ruskih vojnika koji su napustili zalihe municije i opreme dok su bežali, piše Rojters.

Državna novinska agencija TASS citirala je rusko ministarstvo odbrane koje je naredilo trupama da napuste okolinu grada kako bi pojačale operacije na drugim mestima u susednom Donjecku. Šef ruske administracije u oblastima u Harkovu rekao je svim stanovnicima da evakuišu pokrajinu i pobegnu u Rusiju da bi „spasili živote“, preneo je TASS. Svedoci su opisali saobraćajne gužve automobila sa ljudima koji su napuštali teritoriju pod kontrolom Rusije.

Ukrajinske trupe su proteklih dana potisnule ruske snage iz brojnih naselja u regionu koje je Moskva okupirala od prvih dana svoje invazije. U video obraćanju u subotu, predsednik Volodimir Zelenski je rekao da su ukrajinske snage oslobodile oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije otkako je kontraofanziva počela ranije ovog meseca.

Vitalij Gančev, šef administracije u oblasti Harkov, koju podržava Rusija, rekao je na državnoj televiziji da je nekoliko sela pod kontrolom ukrajinskih oružanih formacija i rekao da njegova administracija pokušava da "evakuiše" civile iz gradova, uključujući Izjum, glavnu rusku logističku bazu u provinciji, gde su britanski zvaničnici ruske snage prethodnih dana opisali kao "sve izolovanije“.

Lokalni stanovnik Izjuma, koji želi da ostane anoniman, rekao je za Gardijan da su ukrajinske trupe ušle u grad. Kako navodi, "ruske okupacione snage su se brzo povlačile, ostavljajući za sobom municiju i opremu". Slike koje su preplavile društvene mreže pokazuju ukrajinske snage u gradu Izjumu, a ruski posmatrači sukoba rekli su da postoje prvi izveštaji da se moskovska vojska već povukla.

Najveći uspeh ukrajinskih snaga od početka invazije

Ponovno zauzimanje Izjuma je možda najznačajniji uspeh Ukrajine u potiskivanju Rusa od početka invazije. Izjum se vekovima smatrao kapijom u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, a odatle u Crno more. Njegov strateški položaj značio je da je Izjum postao žestoko bojno polje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pošto ga je Moskva koristila kao polaznu tačku za svoj napad na ukrajinske snage u Donbasu.

U potpunosti je pao u ruke ruskih snaga 1. aprila, zarobivši hiljade civila u gradu u kojem je uništeno čak 80 odsto njegovih stambenih zgrada. "Uspeli smo da presečemo linije snabdevanja ruskih formacija koje kontrolišu oblast Izjuma“, rekao je Sergej Kuzan, vojni ekspert u ukrajinskom centru za bezbednost i saradnju, koji ima direktna saznanja o događajima u Harkovu podseća Gardijan.

Kuzan je rekao da su ruske formacije zadužene za jugoistočnu oblast Harkova, koju su vojni stručnjaci označili kao oblast Izjuma, profesionalni ruski vojnici, a ne plaćenici ili regruti iz Donbasa koji su okupirale ruske vojne snage. "Ukrajinske trupe napreduju u istočnoj Ukrajini, oslobađajući još gradova i sela. Njihova hrabrost u kombinaciji sa vojnom podrškom Zapada donosi zapanjujuće rezultate“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko na društvenim mrežama.

Ukrajinski zvaničnici su u subotu podelili fotografije na kojima se vidi kako vojnici podižu državnu zastavu iznad Kupjanska, gde se spajaju železničke linije koje povezuju Rusiju sa istočnom Ukrajinom i koje su poslednjih meseci snabdevale ruske snage na severoistoku Ukrajine.

"Kupjansk je Ukrajina. Slava oružanim snagama Ukrajine“, rekla je Natalija Popova, savetnica predsednika oblasnog saveta Harkova. Zauzimanje Kupijanska potencijalno ostavlja hiljade ruskih vojnika zarobljenih na liniji fronta i odsečenih od snabdevanja.

Razlog zašto je Kupjansk toliko važan je taj što je to glavni železnički čvor koji snabdeva formacije Izjuma“, rekao je Kuzan. „Juče smo videli kako ruske trupe masovno beže. Oni sada pokušavaju da ojačaju svoje pozicije ubacujući rezerve avionima, ali je to vrlo nepraktično jer rezerve nisu pripremljene“, rekao je Kuzan.


Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je ukrajinska kontraofanziva iznenadila ruske snage, dodajući da su snage Kijeva napredovale 50 km duž uske linije fronta i ponovo zauzele ili opkolile nekoliko gradova.

"S obzirom da se ukrajinske operacije takođe nastavljaju u Hersonu, ruski odbrambeni front je pod pritiskom i na severnom i na južnom krilu“, navodi se u saopštenju. "Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi loše povukli“, rekao je Kuzan. „Povlačenje je deo veštine ratovanja. Kada smo se povlačili, pobrinuli smo se da pretrpe gubitke dok su napredovali i to smo uradili kako bismo osigurali da napreduju samo 1, 2, 3 kilometra. „Bili su toliko sigurni da nisu pripremili odbranu“, rekao je Kuzan. „Ovo je pokazalo da je jedina prednost koju imaju u broju artiljerijskih oruđa i teške opreme. Dakle, sve što nam treba je ista količina.”

Rusi objavili da su se povukli

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je u subotu da Moskva povlači snage iz Balaklije i Izjuma i da će se pregrupisati u regionu Donjecka. Prema ukrajinskoj vojsci, Rusija takođe šalje 1.300 čečenskih boraca u južnu oblast Herson. Dolazi kada zapadni obaveštajci sugerišu da su ruske snage u Hersonu izložene kontinuiranom pritisku ukrajinskih napada.

Ukrajinski zvaničnici su nedeljama telegrafisali planove za planirani kontranapad u južnoj oblasti Hersona, ali umesto toga glavni fokus ovonedeljnog kontranapada bio je Harkov na severoistoku, koji je iznenadio sve, uključujući i Ruse. Moskva je odgovorila ispaljivanjem raketa na centar grada, prema lokalnim zvaničnicima, koji su rekli da je najmanje 10 ljudi, uključujući troje dece, ranjeno u napadu koji je šef kabineta Zelenskog osudio kao osvetu za ukrajinski uspeh na bojnom polju. Uprkos postignućima ukrajinskih oružanih snaga, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da rat ulazi u kritični period i pozvao zapadne pristalice Ukrajine da nastave sa svojom podrškom i tokom teške zime.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Trtoš

10.09.2022 22:33

Ukrajinci nisu borbom zauzeli ova naselja. Rusi su se jednostavno povukli, jer im i nije bio cilj njihovo zauzimanje. Ko ne razume od početka koje su Ruske namere ne treba da komentariše borbe u Ukrajini. Ja sam bio ubeđen od početka da Rusima nije bio cilj zauzimanje Harovskog regiona. Njihovi ciljevi drugi, samo treba uključiti mozak i biće jasno.

Evropa