Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski komandant: Snage napreduju u regionu Harkova, prekinuti radovi u nukelarki Zaporožje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2022

-

08:16

RAT U UKRAJINI Ukrajinski komandant: Snage napreduju u regionu Harkova, prekinuti radovi u nukelarki Zaporožje
RAT U UKRAJINI Ukrajinski komandant: Snage napreduju u regionu Harkova, prekinuti radovi u nukelarki Zaporožje - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 200. dan. Ukrajinske snage zabeležile su najveće napredovanje u oblasti Harkova od početka ruske invazije. Kijev je objavio da je preuzeo kontrolu nad gradovima Kupjansk i Izjum, uporištima ruskih snaga na tom delu fronta. Ukrajinske oružane snage oslobodile su oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije otkako je počela kontraofanziva protiv Rusije, izjavio jepredsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je u subotu da Moskva povlači snage iz Balaklije i Izjuma i da će se pregrupisati u regionu Donjecka.

Ključni događaji

  • Ukrajinska vojska ušla u Izjum, Kupjansk i Balakliju
  • Načelnik civilno-vojne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev pozvao stanovnike Harkova da se evakuišu
  • Moskva: Rusija pregrupisala snage iz Izjuma u Donjeck
  • Ukrajina planira da od SAD pozajmi 1,5 milijardi dolara za gas
  • Berbok nenajavljeno otišla u Kijev
  • Zelenski: Turska u Ukrajini pravi fabriku za prozivodnju Bajraktara

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.33 Balički: Zaporoška oblast tehnički spremna za referendum

Zaporoška oblast je tehnički spremna da organizuje referendum o pripajanju Rusiji, izjavio je danas šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki. "Naš zadatak je da obezbedimo da se referendum održi fer i objektivno. Svi tehnički aspekti su rešeni, glasački listići su odštampani, biračka mesta opremljena, formirane komisije", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

"Svi stanovnici Zaporoške oblasti razumeju da je referendum samo tehnički momenat kroz koji moramo da prođemo, pošto smo mi već deo Rusije", istakao je on, dodajući da Rusija obnavlja infrastrukturu regiona, gradi puteve i oživljava postrojenja, isplaćuje socijalna davanja i penzije.

21.40 Rezničenko: Rusi pogodili infrastrukturu u Dnjepropetrovsku

Ruske snage pogodile su danas energetsku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, prekinuvši snabdevanje električnom energijom nekoliko gradova, izjavio je danas guverner tog regiona Valentin Rezničenko.

"Pojedini gradovi i opštine su bez struje. Rusi su pogodili energetsku infrastrukturu. Ne mogu da se pomire sa porazima na bojnom polju", napisao je Rezničenko na Telegramu, preneo je Rojters.

20.10 Centar Harkova u mraku zbog nestanka struje

Centar drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova večeras je u mraku zbog nestanka struje, javio je izveštač Rojtersa. Uzrok i razmere nestanka struje u gradu za sada nisu poznati, navodi britanska agencija. Postoje i nepotvrđeni izveštaji društvenih medija o nestanku struje u drugim mestima i regionima, dodaje Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

18.52 Grosi: Neophodno uspostaviti bezbednosnu zonu oko Zaporožja

Neophodno je što pre uspostaviti bezbednosnu zonu oko nuklearke Zaporožje, a konsultacije o ovom pitanju su već počele, izjavio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

"I dalje sam ozbiljno zabrinut zbog situacije u nuklearnoj elektrani, koja je u opasnosti sve dok traje bilo kakvo granatiranje", rekao je Grosi, preneo je TASS.

Da bi se rešila ova ozbiljna situacija, počele su konsultacije o hitnoj potrebi za uspostavljanjem zone nuklearne bezbednosti u nuklearnoj elektrani Zaporožje, istako je on, navedeno je u saopštenju IAEA objavljenom na njenom sajtu.

17.02 Putin i Makron o bezbednosti u nuklearki Zaporožje

Bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje je ugrožena zbog toga što su je zauzele ruske trupe, rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru, saopštilo je francusko predsedništvo.

Jelisejska palata je u saopštenju navela da je Makron zatražio od Putina da povuče teško i lako naoružanje iz nuklearne elektrane i kazao mu da bi Moskva trebalo da se pridržava preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi osigurala bezbednost na toj lokaciji, preneo je Rojters.

Associated Press

Makron će, kako se dodaje u saopštenju, ostati u kontaktu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i sa generalnim direktorom IAEA, a narednih dana će ponovo razgovarati sa Putinom kako bi se postigao sporazum koji garantuje bezbednost u nuklearnoj elektrani.

16.25 Francuska i Rumunija pomažu u izvožu žita iz Ukrajine

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon najavio je danas da će sutra potpisati sporazum sa Rumunijom da bi se pomoglo u izvozu žitarica iz Ukrajine u Mediteranske zemlje. On je, za francusku televiziju, rekao da će taj sporazum olakšati izvoz žitarica iz Ukrajine u Mediteranske zemlje kojima je potreban uvoz žita.

Na osnovu sporazuma, u koji je Rojters imao uvid, najveću ulogu u izvozu žitarica iz Ukrajine imaće najveća rumunska luka na Dunavu, Galac, i najveća na Crnom moru, Konstanca.

16.07 Lavrov: Ne odbacujemo pregovore, ali odlaganje otežava dogovor

Rusija ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali što ih Kijev bude više odlagao, to će biti teže da se postigne sporazum s Moskvom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Lavrov je u intervjuu za TV Rusija-1 objasnio da je ruski predsednik Vladimir Putin preneo tu poziciju Moskve na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Državnoj dumi.

Prema rečima Lavrova, kijevske vlasti saopštavaju da pregovori mogu da se održe tek posle pobede Ukrajine i da će biti spremni da razgovaraju kada "Rusija napusti ukrajinske zemlje", navodi Sputnjik.   Šef ruske diplomatije takođe je ocenio da će svet biti multipolaran, uprkos "mahnitim pokušajima" Zapada da zadrži svoju dominaciju, prenosi Tas s.

14.21 Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljen rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje unutar teritorije Ukrajine, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

U objavi na Tviter nalogu IAEA se navodi da je nakon što je juče obnovljen dalekovovd u Zaporožju isključen poslednji operativni reaktor koji je tokom protekle nedelje obezbeđivao struju za nuklearku nakon što je ona isključena sa mreže.

IAEA objašnjava da struja za nuklearku sada može da dolazi sa mreže umesto iz reaktora.

14.13 Nastavljena kontraofanziva ukrajinske vojske

Ukrajinska vojna kontraofanziva nastavljena je na istoku zemlje pošto je ruska invazija 11. septembra ušla u 200. dan i dan nakon što je Rusija priznala da su njene invazione snage napustile ključna severoistočna područja.

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene snage ušle u Kupjansk i da su u toku operacije za oslobađanje sela i gradova u tom okrugu i obližnjem Izjumu.

"Oslobađanje Ukrajine se nastavlja. Generalno, poslednjih dana, oko 2.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije je oslobođeno od ruske okupacije", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

12.22 Zalužnji: Ukrajinske snage napreduju u regionu Harkova

Urajinske snage napreduju severno od grada Harkova, na istoku zemlje, i nalaze se na 50 kilometara od granice sa Rusijom, a deluju ofanzivno i na jugu i istoku harkovskog regiona, potvrdio je danas glavni ukrajinski komandant Valerij Zalužnji.

12.10 Prekinuti radovi u nuklearki Zaporožje

Radovi u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga a u kojoj radi ukrajinsko osoblje, "potpuno su zaustavljeni" iz bezbednosnih razloga, saopštio je danas Energoatom, ukrajinska državna agencija zadužena za elektranu.

Kako javlja Radio Slobodna Evvropa (RSE), jedini operativni reaktor rano jutros je isključen iz mreže, jer su u toku radovi "na njegovom hlađenju i prevođenju u hladno stanje".

12.00 Gasprom isporučuje Evropi 42,4 miliona kubnih metara gasa

Gasprom isporučuje Evropi preko Ukrajine 42,4 miliona kubnih metara gasa dnevno preko gasne distributivne stanice Sudža u Rusiji u regionu Kurska na zapadu zemlje, potvrdio je danas predstavnik ruske gasne kompanije za TASS.

Tranzit preko Ukrajine ostao je jedina ruta za transport ruskog gasa za zemlje Zapadne i Centralne Evrope. Više u odvojenoj vesti.

11.45 London demantuje Putina da je malo zita stiglo za siromasne

Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je danas tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da je u siromašne zemlje stigla jako mala količina žitarica izvezenih iz Ukrajine prema sporazumu, uz posredovanje UN.

Pozivajući se na podatke UN, britansko Ministarstvo navodi na Tviteru da je oko 30 odsto izvezenog žita dopremljeno državama sa niskim i srednjim prihodima u Africi, Aziji i na Bliskom istoku. Opširnije u odvojenoj vesti.

11.12 Gradonačelnik Mikolajiva: Ranjeno devet osoba u ruskom granatiranju

U noći između subote i nedelje ruska vojska je granatirala Mikolajev, pri čemu je ranjeno devet osoba, objavio je danas gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkevič.

Prema njegovim rečima, četvoro ranjenih se i dalje nalazi u bolnici.

"Mikolajiv je sinoć bio snažno granatiran. Oštećeni su stambeni objekti. Prema preliminarnim podacima, devet osoba je ranjeno, a četvoro je još u bolnici", navodi se u objavi gradonačelnika Mikolajiva, koji se oglasio na svom Telegram kanalu.

10.22 "Er Moldavija" ne može da leti za Moskvu iz Kišinjeva

Uprava za civilno vazduhoplovstvo Moldavije nije dala dozvolu kompaniji "Er Moldavija" da obavlja let Kišinjev-Moskva.

"U sadašnjim uslovima let Kišinjev-Moskva nije moguć zbog činjenice da ne postoje odgovarajuće garancije za bezbednost putnika", navodi se u odluci Uprave, preneo je ruski Interfaks.

profimedia

 

09.55 Član ruskog saveta administracije Zaporoške oblasti: Šesti reaktor isključen u 3.45

U zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je poslednji blok koji je radio, saopštio je član glavnog ruskog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

"Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio - šesti - radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju", objasnio je Rogov za Sputnjik.

08.24 Ukrajinski predsednik veruje da će zima biti prekretnica u ratu sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da veruje da će predstojeća zima biti "prekretnica" u ratu sa Rusijom, nakon niza vojnih uspeha ove nedelje na frontu.

"Verujem da je ova zima prekretnica i da može da dovede do dramatične deokupacije Ukrajine", rekao je Zelenski na Jaltskoj konferenciji u Kijevu, preneo je list "Hil".

08.20 Ugašen i poslednji reaktor u nuklearki Zaporožje

Rad nuklerane elektrane Zaporožje u Ukrajini je potpuno zaustavljenm, saopštila je u nedelju državna agencija Energoatom, prenosi Gardijan.

Kako je saopšteno,  vraćanje struje elektrani omogućilo je da se uradi najsigurnija stvar i isključi šesti i poslednji reaktor koji radi.

profimedia

 

08.09 Zelenski: Ukrajina će razmotriti isporuku uglja Poljskoj

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske, preneo je Rojters.

08.06 Nuland: Bajden nema interes da se sretne sa Putinom

Podsekretarka za političke poslove u Stejt departmentu Viktorija Nuland rekla je da trenutno ne vidi interesovanje američkog predsednika SAD da se susretne sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na samitu G20 u Indoneziji u novembru.

"Zasad ne vidim nikakvo interesovanje kod našeg predsednika za Putina", rekla je Nuland obraćajući se onlajn na Jaltskoj konferenciji koja se održava u Kijevu.

"Ako se on pojavi, smatram da bi lideri G20 trebalo da mu vrlo direktno kažu o svom viđenju onoga što se dešava u Ukrajini, o ruskom kršenju svih mogućih pravila i principa iz dokumenata koje je svojevremeno potpisao i Sovjetski Savez. Uvereni smo da ćemo, pod određenim okolnostima, imati duboko jedinstvo i da ćemo zahtevati povlačenje ruskih trupa sa teritorija Ukrajine", rekla je Nuland, prenosiUkrinform.

07.55 Ukrajinske trupe zabeležile napredovanje na frontu

Kako su objavili ukrajinski zvaničnici, trupe napreduju na frontu, a uspele su da zauzmu gradove Kupjansk i Izjum koji su ključna uporišta ruskih trupa na tom prostoru. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

07.30 Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 2.000 kvadratnih kilometara

Ukrajinske oružane snage oslobodile su oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije otkako je počela kontraofanziva protiv Rusije, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video obraćanju. Ukrajinske snage su 29. avgusta saopštile da su započele kontraofanzivu na jugu zemlje, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

07.00 Ukrajina možda isporuči Poljskoj 100.000 tona uglja

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. U večernjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske, preneo je Rojters. "Naložio sam kabinetu da razradi mogućnost hitne isporuke 100.000 tona termalnog uglja Poljskoj. Imamo dovoljne količine za sebe i možemo da pomognemo našoj braći da se pripreme za ovu zimu", istakao je Zelenski.

Komentari (1)

Драган

11.09.2022 13:54

Чудан потез Русије да их пусте тамо. Видећемо ускоро зашто их пустише тамо. Ја то не бих урадио, али Руси увек имају чудне тактике и маскировке. Зато Бритони и германи излуђују од њих - не могу их уклопити у своју логику, и одатле их не могу предвидети.

Evropa