Evropa

Novi problemi za Narodnu partiju Austrije: Ostavka generalne sekretarke nakon sukoba sa Zelenima oko finansijske pomoći

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2022

-

10:38

Novi problemi za Narodnu partiju Austrije: Ostavka generalne sekretarke nakon sukoba sa Zelenima oko finansijske pomoći
Novi problemi za Narodnu partiju Austrije: Ostavka generalne sekretarke nakon sukoba sa Zelenima oko finansijske pomoći - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Karla Nehamera ušla je u nove probleme pošto je generalni sekretar stranke Laura Sahslehner odlučila da podnese ostavku. Ona je objasnila da ne može više da podržava kurs OVP po pitanju azila.

Njenoj ostavci prethodila je svađa sa koalicionim partnerom Zelenima, pošto je Sahslehner rekla da se mora promeniti odluka o finansijskoj pomoći građanima, jer tu pomoć, prema aktuelnim pravilima, mogu da dobiju i tražioci azila.

Naime, vlada je nedavno odlučila da svako ko je duže od godinu dana prijavljen u Austriji ima pravo na pomoć u visini od 500 evra za odrasle, i 250 evra za decu.

Sahslehner je smatrala da nije pravedno da i azilanti dobiju tu pomoć, pošto već dobijaju podršku države.

Međutim, vicekancelar Verner Kogler i ministarka energetike Leonore Gevesler odbacile su zahtev Sahslehner, pa je ona u javnost izašla s tvrdnjom da je tim odgovorom pređena crvena linija OVP.

Umesto da stranka stane uz nju šef poslaničkog kluba OVP August Veginger je pokušao da umiri koalicione partnere, i rekao da OVP poštuje svoj koalicioni dogovor.

Za Sahslehner je time prekoračena lična crvena linija, kako je rekla. Ona je istakla da je podržavanjem stava Zelenih napušten put OVP i da to nisu njene vrednosti.

Posle ostavke generalne sekretarke unutar OVP izbila je svađa, jer u mnogim pokrajinama vrh stranke ne razume pokleknuće OVP pred Zelenima.

OVP u Beču stala je demonstrativno na stranu Sahslehner, a zbog novog sporenja unutra partije, bune se odbori OVP u pokrajini Tirol i Donjoj Austriji, koje se nalaze pred pokrajinskim izborima.

Iz OVP Tirol je lideru savezne OVP Nehameru poručeno da će, ako narodnjaci u Tirolu padnu na ispod 30 odsto, on biti okrivljen.

U okruženju kancelara neki smatraju da iza novog haosa u stranci stoje nekadšnji ljudi bliski Sebastijanu Kurcu i da je sve ovo inscenirano kako bi se Nehameru nanela šteta.

Upadljivo je da je više nekadašnjih tesnih saradnika Kurca "lajkovalo" objavu na društvenim mrežama Sahslehner o ostavci.

Savetnici Nehamera reagovali su na to porukom da je finansijska pomoć dogovorena još dok je Kurc bio kancelar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa