Evropa

Evropski parlament raspravlja o predlozima Evropske komisije o ceni energenata i merama štednje

Komentari

Autor: Euronews

13/09/2022

-

19:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mere o cenama energenata i ograničavanju cene ruskog gasa centralna su tema zasedanja Evropskog parlamenta u Starzburu. Prema izveštaju reporterke Euronews Srbija iz Francuske, Teodore Vasiljević, postoje izvesne razlike između mera predloženih prošle nedelje i današnjih razgovora ne te teme.

Kako se navodi, predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, predložila je ranije set od pet mera među kojima su ograničenja cene ruskog gasa, smanjenje prihoda od kompanija koje ne proizvode struju uz pomoć gasa odnosno profitiranje od onih koji struju dobijaju upotrebom fosilnih goriva, kao i pomoć malim preduzećima  koja su dovele u pitanje svoje poslovanje zbog visoke cene električne energije.

Zanimljivo je da evropska komesarka za energetiku, Kadri Simson, nije pomenula najvažniju meru u diskusiji a ona se tiče ograničenja cene ruskog gasa, jer je ona i bila predmet neslaganja nekih članica EU, prvenstveno zemalja koje su u velikoj meri zavisne od uvoza gasa iz Rusije.

Umesto toga, izneto je mišljenje da je realnost da cena energenata neće moći više da se vrati na nivo od pre rata u Ukrajini, ali da je zadatak Evrope da što više pomogne svojim građanima i privredi da prebrode teškoće izazvane vtroglavim rastom cene energenata. Komesarka Simson više je govorila o predlozima za smanjenjem potrošnje i štednjom struje u svakoj mogućoj prilici.

Češki ministar za evropske poslove, Mikulaš Bek, izneo je veoma zabrinjavajuće brojke koje govore o posledicama visokih cena energenata. On je rekao da je je cena po megavat -satu skočila za godinu dana sa 40 na 340 evra, što je dovelo do poskupljenja struje od 300 odsto i avgustovske inflacije u Evropi od 9,3 odsto.

Sutra će o svim najvažnijim pitanjima koji se tiču snabdevanja energentima, pred Evropskim parlamentom u Strazburu govoriti i Ursula fon der Lajen. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa