Evropa

Pariz gasi svetla na Ajfelovoj kuli

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

23:40

Pariz gasi svetla na Ajfelovoj kuli
Pariz gasi svetla na Ajfelovoj kuli - Copyright Tanjug AP/Adrienne Surprenant

veličina teksta

Aa Aa

Svetla na Ajfelovoj kuli uskoro će se gasiti više od sat vremena ranije tokom noći, kako bi se uštedela struja, najavila je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Idalgo je rekla da je kultni toranj, koji je inače osvetljen do jedan sat posle ponoći, samo jedan od gradskih spomenika i opštinskih zgrada koje će biti "poslate u mrak" ranije uveče, jer se francuska prestonica, kao i ostatak Francuske i Evrope, suočava sa rizicima nestašice struje, racionalizacijom potrošnje i isključenjima struje zbog sukoba u Ukrajini, prenosi AP.

Svetla na Ajfelovoj kuli biće isključena nakon što poslednji posetilac ode u 23.45, počevši od 23. septembra, rekla je Idalgo.

Ostale znamenitosti kojima upravlja grad, kao što su toranj Sen Žak i Gradska kuća, biće isključene u 22 sata.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

To je simboličan, ali važan korak, po mišljenju gradonačelnice Idalgo, koja odbacuje kritike da bi vlasti u Parizu mogle učiniti više da smanje potrošnju energije za 10 odsto, što je cilj koji je u julu postavio predsednik Emanuel Makron u okviru opštenacionog plana za uštedu energije.

Iz bezbednosnih razloga, ulična rasveta će ostati upaljena širom Pariza, a kitnjasti mostovi preko reke Sene takođe će ostati osvetljeni noću, izjavila je Idalgo novinarima.

Pariske vlasti imaju za cilj da uštede energiju tako što će početak grejne sezone pomeriti za ceo mesec, sa sredine oktobra na sredinu novembra.

Takođe, planiraju da snize temperaturu u javnim zgradama za jedan stepen, sa 19 na 18 stepeni Celzijusa tokom radnog vremena, a na 16 stepeni posle radnog vremena i vikendom.

Rusija je smanjila isporuke prirodnog gasa u nekoliko evropskih zemalja, jer one podržavaju Ukrajinu, zbog čega cene gasa i struje rastu.

To je podstaklo inflaciju i izazvalo strah od smanjenja zaliha kako se bliži sezona grejanja, primoravajući zemlje da uvedu mere očuvanja i olakšice za potrošače i preduzeća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa