Evropa

Bezbednosni izazov najvišeg nivoa: Više od 500 zvaničnika prisustvovaće sahrani kraljice Elizabete

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

10:42

Bezbednosni izazov najvišeg nivoa: Više od 500 zvaničnika prisustvovaće sahrani kraljice Elizabete
Bezbednosni izazov najvišeg nivoa: Više od 500 zvaničnika prisustvovaće sahrani kraljice Elizabete - Copyright Tanjug AP/Arthur Edwards/Pool Photo via AP via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sahrana britanske kraljice Elizabete biće održana sutra u prisustvu više od 500 zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju "sahranom veka", za londonsku policiju biće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa.

Danas je četvrti i poslednji ceo dan, kada se kovčeg kraljice Elizabete nalazi u Vestminsterskoj palati u Londonu, kako bi hiljade građana moglo da oda poštu kraljici.

Večeras u 20 časova minutom čutanja biće odata pošta širom Velike Britanije, a očekuje se da brojni svetski lideri stignu u London, kako bi prisustvovali kraljičinoj sahrani u ponedeljak, prenose britanski mediji.

Na državnoj sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara.

Biće to jedan od najvećih i najsloženijih događaja na britanskom tlu od Drugog svetskog rata, a američki predsednik Džozef Bajden je na vrhu liste državnika koji dolaze iz celog sveta.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa, saopštila je londonska policija.

Tanjug AP/Ben Stansall, Pool Photo via AP

 

 

Predviđeno je da kovčeg sa telom kraljice bude u zgradi parlamenta u Vestminsterskoj dvorani do sutra u 10:45 po lokalnom vremenu,a da se zatim prenese na lafetu,u Vestminstersku opatiju,koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa III i starijih članova kraljevske porodice.

Opelo počinje u 11 časova po lokalnom vremenu i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja.

Osim kanterberijskog nadbiskupa DŽastina Velbija, očekuje se da će odlomke iz Biblije pročitati i britanska premijerka Elizabet Tras, a biće i predstavnici drugih verskih konfesija.

Kovčeg sa telom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezen lafetom Kraljevske mornarice, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate.

Povorka će stići u 15 časova do zamka Vindzor, gde će se obaviti služba i sahrana, a opelo u Vindzoru počeće oko 16 časova.

Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane Elizabete II, njen kovčeg će biti položen u Kapelu svetog Ðorđa, grobnicu njenog oca kralja DŽordža Petog, pored muža princa Filipa, oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa