Evropa

Bajden odao poštu britanskoj kraljici Elizabeti II: "Podsećala me je na drugu majku"

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

19:40

Bajden odao poštu britanskoj kraljici Elizabeti II: "Podsećala me je na drugu majku"
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD DŽozef Bajden istakao je da je kraljica Elizabeta II bila humana, časna i posvećena službi, upisavši se u knjigu žalosti nakon što joj je prethodno odao poštu u Vestminster holu.

"Imala je taj pogled kojim kao da te pita ''Da li si dobro? Mogu li nešto da učinim za tebe? Šta ti treba?'. I onda takođe 'Postaraj se da uradiš ono što treba da uradiš'", rekao je on, preneo je BBC.

Prema njegovim rečima, radi se o dostojanstvenom ophođenju prema ljudima, što je upravo način na koji je kraljica komunicirala.

Bajden je to izjavio pre nego što je otišao u Bakingemsku palatu, gde su se on i prva dama DŽil Bajden pridružili drugim svetskim liderima i zvanicama na prijemu koji je priredio britanski kralj Čarls Treći.

Saosećamo sa kraljevskom porodicom, napisao je Bajden, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Bajden je ranije danas odao poštu britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, pojavivši se na balkonu u Vestminster holu dok je kolona ljudi prolazila pored njenog kovčega.

Bajden se, u pratnji supruge Džil i ambasadorke SAD u Britaniji Džejn D. Hartli, prekrstio i tokom posete nakratko stavio ruku na srce, preneo je Rojters.

Američki predsednik je jedan od mnogobrojnih državnika i članova kraljevskih porodica iz cele Evrope, Azije, Afrike i Severne i Južne Amerike koji će prisustvovati sutrašnjoj sahrani britanske kraljice.

"Njeno nasleđe će se pojaviti na stranicama britanske istorije i u priči o našem svetu", istakao je on u poruci posle vesti o kraljičinoj smrti.

Bajden je bio jedan od 14 američkih predsednika tokom 70-godišnje vladavine britanske kraljice Elizabete i ona ih je upoznala sve osim Lindona Džonsona, počevši od Harija Trumana 1951. kada je još bila princeza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa