Evropa

Šolc: Putin će odustati od svojih imperijalnih ambicija kad shvati da ne može da pobedi

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

07:17

Šolc: Putin će odustati od svojih imperijalnih ambicija kad shvati da ne može da pobedi
Šolc: Putin će odustati od svojih imperijalnih ambicija kad shvati da ne može da pobedi - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih "imperijalnih ambicija", koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

"Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada", poručio je Šolc u utorak, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu, rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome „jaki vladaju slabim“.

"Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih" upitao je Šolc.

Druga mogućnost , prema Šolcu, jesu zajednički napori da se "obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane", što jeste njegov odgovor, kako je rekao, "kao Nemca i Evropljanina". Kako bi se taj cilj što uspešnije postigao, "globalni jug" treba da ima veću ulogu u međunarodnim odnosima i poslovima, ocenio je nemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa