Evropa

Zelenski: Cilj Ukrajine nepromenjen uprkos najavama iz Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

08:07

Zelenski: Cilj Ukrajine nepromenjen uprkos najavama iz Rusije
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da stav i ciljevi Kijeva ostaju nepromenjeni, uprkos najavama o predstojećim referendumima u samoproglašenim Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk (DNR i LNR), kao i oblastima Herson i Zaporožje, prenosi TASS.

"Stav Ukrajine nije se promenio zbog ''neke buke'' iz Rusije, a naši partneri nas u tome u potpunosti podržavaju" izjavio je Zelenski u video obraćanju.

On je rekao da su ukrajinski "stavovi jasno definisani i dobro poznati" i da je to ono što treba da bude u fokusu.

Zelenski je pozvao i na "veću podršku oružanim snagama Ukrajine, obaveštajnim službama, snagama specijalnih operacija, Službi bezbednosti Ukrajine, Nacionalnoj gardi, policiji, graničarima, svima koji postepeno vraćaju teritorijalni integritet Ukrajini".

On je naglasio da u tome nailazi na razumevanje ne samo saveznika, već i onih država koje su pokušale da se drže podalje od sukoba koji se vodi u Ukrajini. Predstavnici proruskih vlasti u samoproglašenim DNR i LNR izjavili su juče da će na tim teritorijama biti organizovan referendum o ujedinjenju sa Rusijom od 23. do 27. septembra.

Referendum o pridruživanju Rusiji u ukrajinskim regionima Hersona i Zaporožja, koji su takođe pod ruskom kontrolom, prema najavama biće organizovani u istom terminu.

Najavljene referendume osudili brojni zapadni zvaničnici, između ostalih predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, kanadski premijer DŽastin Trudo, nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Komentari (0)

Evropa