Evropa

Makron: Prepolovićemo trajanje izgradnje vetroelektrana

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

17:18

Makron: Prepolovićemo trajanje izgradnje vetroelektrana
Makron: Prepolovićemo trajanje izgradnje vetroelektrana - Copyright Tanjug/Stephane Mahe/Pool photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Emanuel Makron rekao je da će smanjiti birokratiju na polovinu vremena potrebnog Francuskoj da pokreće projekte obnovljivih izvora energije, poput vetroelektrana, ističući da je to ključno u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnom energetskom krizom zbog rata u Ukrajini.


Makron, koji je ranije rekao da želi da Francuska ima oko 50 priobalnih vetroelektrana do 2050. godine, posetio je prvu od njih, napravljenu u Bretanji, za čiju izgradnju je bilo neophodno 10 godina, a ovog meseca počelo njeno povezivanje na mrežu, prenosi Rojters.

"U Francuskoj je i dalje neophodno mnogo vremena za taj posao", rekao je Makron i naglasio da želi da prepolovi vreme potrebno za razvoj projekata obnovljive energije.

Makron je istakao da se dosad uglavnom fokusirao na planove za dalje jačanje nuklearnog energetskog sektora zemlje sa najvećom nuklearnom dinamikom, koji je opterećen problemima korozije.

Tanjug/Stephane Mahe/Pool photo via AP

 


On je, nakon leta suše, toplotnih talasa i požara, naglasio da Francuska treba da se ozbiljno pozabavi obnovljivim izvorima energije i ubrza procese, uključujući smanjenje vremena potrebnog pravosudnim organima da ispitaju žalbe koje lokalne zajednice često podnose protiv takvih projekata.

Makron je rekao da će Francuska morati masovno da poveća svoje kapacitete za proizvodnju električne energije, jer želi da postepeno ukine upotrebu fosilnih goriva i da ih zameni energijom sa niskim sadržajem ugljenika.

"Da bismo to uradili, biće nam potrebno oko 40 odsto više električne energije do 2050. godine", rekao je predsednik.

Tanjug/Stephane Mahe/Pool photo via AP

 


On je istakao da želi da udvostruči brzinu izgradnje vetroparkova u Francuskoj.

Rojters navodi da bi vlada trebalo da usvoji detaljne predloge na sednici u ponedeljak, a želja je da se ceo proces postavljanja vetroparka na moru - od prvih planova do puštanja u rad - skrati sa 12 godina na šest godina, rekli su francuski zvaničnici, isticući da je to prosek u drugim evropskim zemljama.

Dodaje se da drugi planovi uključuju olakšavanje pronalaženja lokacija za izgradnju vetroelektrana ili za postavljanje solarnih panela, koji bi mogli ga budu građeni pored autoputeva ili na parkiralištima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa