Evropa

Referendumi u Donbasu: Prva tri dana glasanje "od vrata do vrata", samo 27. septembra na biračkim mestima

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

08:43

Referendumi u Donbasu: Prva tri dana glasanje "od vrata do vrata", samo 27. septembra na biračkim mestima
Referendumi u Donbasu: Prva tri dana glasanje "od vrata do vrata", samo 27. septembra na biračkim mestima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas u 8 sati u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i delovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli su referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji kao posebnim konstitutivnim članicama.

Glasanje će se trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova, prenosi TAS.

Iz bezbednosnih razloga, proruske vlasti su pozvale stanovništvo u ova četiri ukrajinska regiona da u prva četiri dana referenduma glasa u blizini svojih domova, po zajednicama i na način od vrata do vrata,dok će se glasanje na biračkim mestima odvijati isključivo 27. septembra.

profimedia

 

Danas su otvorena biračka mesta za izbeglice u više ruskih gradova, prenosi TAS. U video obraćanju u sredu ujutro, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija podržati odluku donetu tokom referenduma.

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".

"Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN", navodi se u saopštenju Severnoatlantskog vojnog saveza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa