Evropa

Mađarska zaoštrava odnose sa EU: Brisel spreman da uskrati milijarde evra, Budimpešta najavljuje anketu o sankcijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TASS, Tanjug, AP

25/09/2022

-

14:04

Mađarska zaoštrava odnose sa EU: Brisel spreman da uskrati milijarde evra, Budimpešta najavljuje anketu o sankcijama
Mađarska zaoštrava odnose sa EU: Brisel spreman da uskrati milijarde evra, Budimpešta najavljuje anketu o sankcijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I dok iz Brisela stižu osuđujuće poruke koje mađarskog premijera Viktora Orbana karakterišu kao ličnost koja podriva evopsku demokratiju po pitanju sankcija koje EU uvodi Rusiji, vladajuća mađarska pratija "Fides" razmatra mogućnost da upravo kroz anketu ispita svoje građane o tome šta misle o evropsksim sanckijama.

Naime, kako je lider poslničkog kluba vladajuće stranke "Fides", Mate Kočis, rekao na konferenciji za novinare u četvrtak i to nakon sastanka iza zatvorenih vrata, ova stranka planira da pozove Mađare na "nacionalne konsultatacije" o energetskim sankcijama za koje je, kako navode iz vrha ove stranke, odlučila "briselska elita" EU. 

"Snakcije nanose štetu. One uništavaju evropsku ekonomiju. Moramo da ubedimo evropske donosioce odluka, članove elite, da ne treba da održavaju energetske sankcije jer će iz toga proizići veliki problemi", poručio je tada Kočis, a preosi AP.

Inače, anketa koju vlada naziva "nacionalne konsultacije" neformalna je anketa koja će biti dostupna svakoj punoletnoj osobi u Mađarskoj a koja može da se popuni onlajn ili vrati poštom.

AP navodi da ovo ne bi bio prvi put da Orban i njegova stranka, otkako su od 2010. godine na vlasti, proveravaju stavove svojih građana o određenim pitanjima, ali navodi i da su ovakve ankete često bile ma meti kritka. Zapravo, njima se zamera to što sadrže pristrasna i sugestivna pitanja kao i to da nemaju obavezujući pravni značaj. 

Na nedavnoj konferenciji za novinare, Kočis je takođe priznao da su konsultacije "političko oruđe" koje vlada ubuduće može da koristi u svojim debatama sa EU o tome da li treba da se produže ili uvode nove sankcije Rusiji. On je takođe rekao da će vlada odlučiti i o vremenu njihovog sprovođenja i istraživanja. 

Mađarska vlada se oštro protivi sanckijama EU protiv Moskve

Podsetimo, Mađarska vlada se glasno protivi sankcijama EU protiv Moskve, tvrdeći da one nanose više štete evropskim ekonomijama nego Rusiji. Budimpešta je takođe odbila da snabdeva susednu Ukrajinu oružjem ili da dozvoli njegovo prebacivanje preko granice sa zemljama u sukobu. 

Takođe, provladin list Magiar Nemzet u sredu je izvestio da je Orban, koji je godinama gajio bliske odnose sa ruskim predsednikom Putinom, rekao na konferenciji "Fidesa" da sankcije Rusiji treba ukinuti i da će to zapravo obuzdati inflaciju i smanjiti upola cenu gasa. Bez sankcija, Evropa bi mogla da povrati snagu i mogla bi da izbegne nadolazeću recesiju, rekao je Orban prema novinskom izveštaju, ponavljajući svoj raniji stav da sankcije više štete Evropi nego Rusiji.

Orban je takođe na svojoj Fejsbuk stranici objavio poruku sa partijskog sastanka: "Briselske sankcije su gurnule Evropu u energetsku krizu", a portparol mađarske vlade Zoltan Kovač potvrdio je za Rojters ove Orbanove izjave.

Da je Mađarska i dalje na određen način naklonjena Rusiji, potvrđuje i još jedan potez zvaničnika ove zemlje. Naime, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji je boravio u Njujorku zbog održavanja Generalne skupštine UN ove nedelje, saopštio je juče u intervjuu koji je preneo TASS da Budimpešta neće podržati antiruske sankcije u energetskom sektoru, uključujući i oblast nuklearne energije, jer bi to moglo naneti štetu energetskoj bezbednosti Mađarske.

"Nikada nismo dali saglasnost na bilo kakve sankcije za energetiku, koje bi štetile našim interesima, nećemo davati saglasnost za takve sankcije ni ubuduće", rekao je Sijarto odgovarajući na pitanje da li će Budimpešta podržati novi paket sankcija EU.

Istakao je da Budimpešta definitivno nije saglasna ni sa sankcijama za nuklearnu energiju.
"Definitivno se nećemo saglasiti ni sa kakvim sankcijama za nuklearnu energiju jer bi to opet štetilo našoj nacionalnoj energetskoj bezbednosti. I da budem iskren, ne vidim zašto bi bilo bolje za Ukrajinu ako bi naša energetska bezbednost bila poništena", kazao je Sijarto.

Takođe je izjavio da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu rekao da sukob u Ukrajini izuzetno ozbiljno utiče na njegovu zemlju.

"Mi smo veoma blizu ovog rata, fizički. Ne možemo biti bliže, komšije smo. I svi uticaji rata su izuzetno ozbiljni po nas. Dakle, svaki dan proveden u ratu je ogromna šteta za Mađarsku na mnogo načina. Dakle, ako postoji zemlja koja je zainteresovana da se ovaj rat završi, to smo mi. Uvek sam veoma iskren sa ministrom Lavrovom po ovim pitanjima. I juče sam mu rekao da su uticaji izuzetno ozbiljni po nas. Dakle, što se pre završi, to bolje za nas", rekao je šef mađarske diplomatije.

Na pitanje šta Budimpešta misli o mogućem rešenju sukoba u Ukrajini, Sijarto se uzdržao od elaboriranja konkretnih koraka uslova, ističući da je najvažnije uspostavljanje mira.
"Mir je rešenje za sve. I zato smo se u suštini od prvog dana ovog rata zalagali za prekid vatre i za pokretanje mirovnih pregovora", istakao je mađarski diplomata.

Sijarto je pozvao svoje kolege u Evropi da, kako je rekao"budu realni" jer problemi u energetskom sektoru nisu političke, ideološke ili fiktivne prirode.

Mađarski ministar je ocenio da "ukoliko ne bude dijaloga izmedu Zapada i Rusije, između Evrope i Rusije, onda sve može da prođe još gore nego što je bilo ranije, što treba izbegnuti".

Brisel na korak do odluke da Budimpešti uskrati milijarde evra

Da Mađarska sa ostalim članicama EU ima dosta nesporazuma, potvrđuje i vest da je iz Evorpe protekle nedelje stigla poruka o zabrinutosti Brisela u vezi sa demokratskim nazadovanjem Mađarske i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem u okviru Unije. Naime, Evropska komisija preporučila je prošle nedelje da Brisel suspenduje oko 7,5 milijardi evra namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem EU.

Lopta je, međutim, sada u dvorištu Budimpešte, ali i Evropskog saveta koji će konačnu odluku morati da donese kvalifikovanom većinom.

Evropski komesar za finansije Johanes Han saopštio je prošle nedelje da, uprkos merama koje je Mađarska predložila za otklanjanje uočenih nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju sredstava "procenjenih na 7,5 milijardi evra". 

profimedia

 

"Komisija će sada nadgledati situaciju, kao i ono šta Mađarska preduzima sve do 19. novembra. Tada ćemo ponovo sagledati situaciju, u nadi da evropski budžet više neće biti pod rizikom. Pokazali smo moć ovog zaštitnog mehanizma, koji ima za cilj da popravi probleme. Daćemo preporuku Savetu da usvoji ovu kaznenu meru, ukoliko se situacija ne popravi", rekao je Han.

EK je takođe postavila uslove pod kojima Mađarska može da zadrži pristup fondovima Unije, uključujući donošenje novih zakona, za koje je Budimpešta rekla da će odmah ispuniti.

Dva dana nakon oglašavanja EK, oglasila se i ministarka pravde Mađarske Judit Varga koja je rekla da je ovoj zemlji potrebno vreme za sprovođenje mera i pozvala evropske partnere da budu tolerantni. Varga je rekla da je Mađarska predložila 17 mera za koje smatraju da mogu da otklone "sve zabrinutosti'' koje je izrazila Evropska komisija, preneo je AP.

"Potrebno je vreme, jer čak i ako postoje ubrzane procedure za usvajanje zakona i izmenu zakona, potrebno je formirati nove institucije. Za to morate da zaposlite nove kadrove", rekla je Varga novinarima u Briselu. 

Takođe je rekla da očekuje da će Mađarska imati vremena do sredine novembra da pokaže da je na pravom putu.

Šta predlaže Evrpspka Komisija?

Prema predlogu koji je izneo Johanes Han, Evropska komisija traži suspenziju 65 odsto sredstava dodeljenih Budimpešti u okviru tri programa EU i kohenzione politike bloka. Izvršna vlast EU je takođe postavila i teren za kompromis koji bi omogućio Budimpešti da zadrži novac.

Preporuka koja je potom upućena Savetu je sledeći korak u procesu mehanizma vladavine prava koji je pokrenut protiv Mađarske u aprilu. Mehanizam, koji je Evropski sud pravde odobrio omogućava Briselu da uvede finansijske sankcije državama članicama "da bi zaštitile budžet" ako se smatra da su prekršile osnovne vrednosti EU. Kako je Han ranije saopštio, odluku o izricanju novčane kazne članovi Komisije doneli su jednoglasno. 

Nakon toga, oglasio se portparol mađarske vlade Zoltan Kovač koji je najavio da će vlada parlamentu podneti nekoliko predloga zakona o borbi protiv korupcije "uključujući predloge za uspostavljanje organa koji će nadgledati procedure javnih nabavki u EU", preneo je tada Rojters.

Poljska vlada, međutim, koja je i sama bila pod žestokim kritikama zbog vladavine prava, odmah je nagovestila da će se odupreti svakm potezu da se suspenduju sredstva.

"Poljska će se snažno suprotstaviti svima akcijama evropskih institucija koje nameravaju da nezakonito uskrate sredstva bilo kojoj državi članici, u ovom slučaju posebno Mađarskoj", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenela je državna agencija PAP.

I nemački poslanik Danijel Frond kritikovao je ovu odluku jer, kako je rekao, "ne ide u pravom smeru", dodajući da Komisija "nudi Orbanu lak izlaz: lažne reforme". On je takođe istakao i da će u međuvremenu 27 milijardi evra iz fondova EU nastaviti da ide u Mađarsku.

 

 

Milan Nic iz Nemačkog saveta za spoljne poslove (DGAP) tvrdi da je ovo ipak "za EK nova teritorija: prvi put u istoriji je predložila suspendovanje isplate EU fondova jednoj državi članici".

"Preporučeni iznos je značajan, to će staviti mađarsku vladu pod pritisak da primeni dodatne mere protiv sistemske korupcije i poveća transparentnost u isplati kohezionih fondova EU", rekao je on za Euronews.

Pjotr Buras iz Varšavske kancelarije Evrospkog saveta za spoljne poslove (ECFR) na sičan način izrazio je sumnju da je odluka koju je opisao kao "demonstraciju rešenosti Komisije da ostane čvrsta u pogledu kršenja zakona vladavine prava" rezultirati manjim sredstvima za Budimpetu.

"Za konačnu odluku potrebna je kvalifikovana većina u Savetu i stoga je čisto politička. Mnoge zemlje će biti oprezne da preduzmu tako drastičan korak. Ukoliko Mađarska preduzme neke reformsek korake, što je zapravo već uradila, očekivao bih dogovor koji bi učinio mogućim da Savet odbije predlog Komisije", rekao je on i dodao da su trenutni pregovori između Brisela i Budimpešte oko "plana obnove" su mnogo važniji.

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa