Evropa

Kazna za Mađarsku zbog kršenja osnovnih vrednosti EU: Brisel na korak do odluke da Budimpešti uskrati milijarde evra

Komentari

Autor: Euronews/T. V.

19/09/2022

-

14:54

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko ne sprovede potrebne reforme, Mađarska bi mogla da ostane bez 7,5 milijardi evra iz fondova Evropske unije. To je predlog koji je u nedelju iznela Evropska komisija zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem ove članice i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem u okviru Unije. Lopta je, međutim, sada u dvorištu Budimpešte, ali i Evropskog saveta koji će konačnu odluku morati da donese kvalifikovanom većinom.

Evropska komisija, naime, optužuje mađarsku vladu i premijera Viktora Orbana za urušavanje demokratskih instutucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. I dok je evropski komesar za finansije Johanes Han pohvalio 17 mera reformi na koje se obavezala mađarska vlada saopštio je da, uprkos merama, EK proporučuje suspenziju sredstava.

"Komisija će sada nadgledati situaciju, kao i ono šta Mađarska preduzima sve do 19. novembra. Tada ćemo ponovo sagledati situaciju, u nadi da evropski budžet više neće biti pod rizikom. Danas smo pokazali moć ovog zaštitnog mehanizma, koji ima za cilj da popravi probleme. Daćemo preporuku Savetu da usvoji ovu kaznenu meru, ukoliko se situacija ne popravi", rekao je Han.

Ovakvu odluku EU donosi u okviru novog mehanizma, prema kome je uslov za korišćenje sredstava iz evropskih fondova poštovanje vladavine prava. Ipak, na potezu je sada Evropski savet u kom će se odluka doneti samo uz saglasnost 55 odsto zemalja, odnosno 15 od 27 članica EU, uz uslov da to predstavlja 65 odsto stanovništva EU. Brojni analitičari, međutim, u ovom trenutku skeptični su da će do toga doći, te da postoji dovoljan prostor da Brisel i Budimpešta postignu kompromis. Uz to, jedna zemlja - Poljska - već je jasno stavila do znanja da predlog neće podržati.

Šta tačno predlaže Komisija

Prema predlogu koji je izneo Johanes Han, Evropska komisija traži suspenziju 65 odsto sredstava dodeljenih Budimpešti u okviru tri programa EU i kohenzione politike bloka. Izvršna vlast EU je takođe postavila i teren za kompromis koji bi omogućio Budimpešti da zadrži novac.

"Današnja odluka je jasna demonstracija rešenosti Evropske komisije da zaštiti budžet EU i da iskoristi sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo osigurali ovaj važan cilj", rekao je komesar Johanes Han novinarima posle sastanka komesara u nedelju ujutru.

Preporuka koja je potom upućena Savetu je sledeći korak u procesu mehanizma vladavine prava koji je pokrenut protiv Mađarske u aprilu. Mehanizam, koji je Evropski sud pravde odobrio omogućava Briselu da uvede finansijske sankcije državama članicama "da bi zaštitile budžet" ako se smatra da su prekršile osnovne vrednosti EU. Odluku o izricanju novčane kazne članovi Komisije doneli su jednoglasno, rekao je Han. 

Mađarska je nakon ove odluke obećala da će ispuniti sve obaveze u skladu sa preporukama Evropske komisije, kako se ne bi suspendovalo 7,5 milijardi evra iz Brisela namenjenih Budimpešti. Ministar za razvoj Tibor Navračič rekao je da se nada da će mere Mađarske biti dovoljne da ubede EU komisiju za dobijanje sredstava, preneo je Rojters.

Mađarska vlada podneće danas parlamentu prvi od nekoliko predloga zakona o borbi protiv korupcije, izjavio je njen portparol Zoltan Kovač. Kovač je na Tviteru objavio da će vlada podneti predloge zakona parlamentu danas i u petak, "uključujući predloge za uspostavljanje organa koji će nadgledati procedure javnih nabavki u EU", preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Theresa Wey

 

Poljska vlada, međutim, koja je i sama bila pod žestokim kritikama zbog vladavine prava, odmah je nagovestila da će se odupreti svakm potezu da se suspenduju sredstva.

"Poljska će se snažno suprotstaviti svima akcijama evropskih institucija koje nameravaju da nezakonito uskrate sredstva bilo kojoj državi članici, u ovom slučaju posebno Mađarskoj", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenela je državna agencija PAP.

I nemački poslanik Danijel Frond kritikovao je ovu odluku jer, kako je rekao, "ne ide u pravom smeru", dodajući da Komisija "nudi Orbanu lak izlaz: lažne reforme". On je takođe istakao i da će u međuvremenu 27 milijardi evra iz fondova EU nastaviti da ide u Mađarsku.

Milan Nic iz Nemačkog saveta za spoljne poslove (DGAP) tvrdi da je ovo ipak "za EK nova teritorija: prvi put u istoriji je predložila suspendovanje isplate EU fondova jednoj državi članici".

"Preporučeni iznos je značajan, to će staviti mađarsku vladu pod pritisak da primeni dodatne mere protiv sistemske korupcije i poveća transparentnost u isplati kohezionih fondova EU", rekao je on za Euronews. 

Pjotr Buras iz Varšavske kancelarije Evrospkog saveta za spoljne poslove (ECFR) na sičan način izrazio je sumnju da je odluka koju je opisao kao "demonstraciju rešenosti Komisije da ostane čvrsta u pogledu kršenja zakona vladavine prava" rezultirati manjim sredstvima za Budimpetu.

"Za konačnu odluku potrebna je kvalifikovana većina u Savetu i stoga je čisto politička. Mnoge zemlje će biti oprezne da preduzmu tako drastičan korak. Ukoliko Mađarska preduzme neke reformsek korake, što je zapravo već uradila, očekivao bih dogovor koji bi učinio mogućim da Savet odbije predlog Komisije", rekao je on i dodao da su trenutni pregovori između Brisela i Budimpešte oko "plana obnove" su mnogo važniji.

"Problematičan đak" Evrope

Mađarski premijer Viktor Orban godinama unazad važi za lidera EU koji ulazi u sukob za zvaničnim Briselom. Često nije saglasan sa odlukama bloka, a sa druge strane kritikovan je zbog svog ponašanja. U ovom slučaju, nesugladice na relaciji EU-Orban, Mađarsku bi mogle dosta da koštaju.

Objava Johanesa Hana stigla je samo tri dana nakon što su poslanici Evropskog u ogromnom većinom glasova osudili mađarske vlasti pod vođstvom premijera Viktora Orbana za podrivanje demokratije, pojačavajući pritisak na blok da smanji finansiranje te bivše komunističke zemlje.

Nedostatak odlučne akcije EU doprineo je nastanku "hibridnog režima izborne autokratije" odnosno ustavnog sistema u kome se održavaju izbori ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, naveli su evroposlanici u izveštaju o stanju demokratije u Mađarskoj.

profimedia

 

U dokumentu se navodi da se u Mađarskoj stanje vrednosti, uključujući demokratije i osnovnih prava, od 2018. dodatno pogoršalo kroz "namerne i sistematske napore mađarske vlade" i neaktivnošću EU.

Na pitanje o odluci Evropskog parlamenta, odnosno o izveštaju o osudi Mađarske, Orban je prilikom nedavne posete Beogradu rekao da misli da je to "vic". 

"Radi se o tome da je levica zauzela EP, i naš nekadašnji saveznik Narodna stranka se sve više kreće ka levici, a desnica je uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju, i upravo odnosi u glasanju to pokazuju. Tu se ne radi o formiranju objektivnog mišljenja, već partijskom napadu i to nije prvi takav napad protiv Mađarske. A taj usvojeni dokument može se nazvati pamfletom. Vi Srbi znate šta znači negativno mišljenje o nekoj zemlji, pa i nama se dešava to isto. Uskoro će tributi za Mađare nestati, pa će izmišljati nove koje ne znamo ni šta znače. Još malo, pa će to raditi samo da sebe zabavljaju, jer nas više ne zanima", rekao je on. 

Komentari (0)

Evropa