Evropa

Merkel: Putinove reči o nuklearnom oružju bi trebalo ozbiljno shvatiti

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

12:23

Merkel: Putinove reči o nuklearnom oružju bi trebalo ozbiljno shvatiti
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Hendrik Schmidt

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.

Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne pretnje.

"Reči bi trebalo shvatiti ozbiljno. Ne odmah obaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti, već dokaz političkog pametnog delovanja”; poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida "dan posle", ukazala je bivša nemačka kancelarka.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je navela kako bi kancelar Kol reagovao na ovogodišnju krizu.

Ona je rekla da bi Kol "paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti".

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je prošle sedmice prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svetskog rata i upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala, ako nastavi sa, kako je rekao, "nuklearnom ucenom", prenosi Rojters.

"Oni koji pokušavaju da ucene Rusiju nuklearnim oružjem treba da znaju da ruža vetrova može da se okrene u njihovom pravcu", poručio je Putin u obraćanju naciji, navodi agencija RIA Novosti.

On je poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje poseduje NATO. "Imamo oružje modernije od onog koje ima NATO i nećemo oklevati da ga upotrebimo ako naša teritorija bude ugrožena. Ne blefiram", rekao je Putin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa