Evropa

Finska od ponoći zatvara granicu za ruske državljane

Komentari

Autor: Euronews

29/09/2022

-

16:39

Finska od ponoći zatvara granicu za ruske državljane
Finska od ponoći zatvara granicu za ruske državljane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finska je saopštila da će od petka zabraniti ruskim državljanima koji putuju sa turističkim vizama ulazak u ovu nordijsku zemlju.

"Odluka u principu ima za cilj da potpuno spreči ruski turizam u Finskoj i s tim povezan tranziit kroz Finsku", rekao je ministar spoljnih poslova Peka Havisto na konferenciji za novinare u četvrtak.

Vlada je svoju odluku obrazložila rečima da nastavak dolaska ruskih turista u Finsku ugrožava međunarodne odnose zemlje.

Ovaj potez finske vlade dolazi nakon sve češćih debata u EU o tome da li ruskim državljanima treba dozvoliti da podnose zahtev za vize ili da im se potpuno zabrani ulazak u blok zbog invazije na Ukrajinu.

Masovni egzodus ruskih muškaraca - samostalno ili sa porodicama i prijateljima, počeo je 21. septembra, ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju u svom obraćanju naciji, i nastavio se cele ove nedelje.

profimedia

 

Kremlj je naveo da će delimična mobilizacija uticati samo na one u vojnim rezervama ili sa prethodnim ugovorima sa ruskim snagama i da će biti ograničena na 300.000 ljudi. Međutim, izveštaji iz Rusije navode da se muškarci regrutuju neselektivno i da bi ukupan broj mobilisanih mogao da dostigne čak 1,2 miliona.

Dalji izveštaji i iskazi svedoka na društvenim mrežama sugerišu da je Moskva posebno ciljala udaljenije i ruralne delove zemlje, manjine i one sa dvojnim državljanstvom - kao što su ukrajinske izbeglice u zemlji, pogoršavajući strahove u ovim ugroženim grupama.

To je dovelo do toga da stotine hiljada muškaraca svih uzrasta traže načine da napuste zemlju u nadi da će izbeći regrutaciju. Štaviše, avio-karte za odlazak iz Rusije su gotovo rasprodate, dok su vidljive i duge kolone na granicama sa Finskom, ali i Gruzijom i Mongolijom.

Inače, od 1. septembra Finska je smanjila broj viza - uključujući i u turističke svrhe, izdatih ruskim građanima na jednu desetinu od tipičnog broja, što je potez koji je okarakterisan kao pokazivanje solidarnosti sa Ukrajinom.

 

Komentari (0)

Evropa