Evropa

Britanska vlada odustala od poteza koji je izazvao previranja na finansijskim tržištima

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

12:08

Britanska vlada odustala od poteza koji je izazvao previranja na finansijskim tržištima
Britanska vlada odustala od poteza koji je izazvao previranja na finansijskim tržištima - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada je odustala plana za smanjenje poreza na dohodak za obveznike koji najviše zarađuju, a čija je objava izazvala previranja na finansijskim tržištima, rekordan pad funte i podelu u redovima vladajuće Konzervativne stranke premijerke Liz Tras.

Ministar finansija Kvasi Kvarteng izjavio je danas da neće srezati najvišu stopu poreza na dohodak od 45 odsto koji se plaća na zaradu iznad 150.000 funti godišnje, prenosi agencija AP. Do preokreta je došlo nakon što je sve veći broj poslanika iz Konzervativne partije ustao protiv vladinog poreskog plana objavljenog pre 10 dana.

Premijerka Liz Tras Tras i ministar Karteng najavili su 23. septembra novi "plan rasta" kojim je bilo predviđeno smanjenje poreza i regulative, a koji bi se finansirao ogromnim zaduživanjem vlade kako bi se privreda izvukla iz višegodišnje stagnacije.

Rojters ističe da je taj plan izazvao krizu poverenja prema vladi, oborio vrednost funte i cene državnih obveznica, potresavši svetska tržišta do te mere da je Banka Engleske morala da interveniše programom od 65 milijardi funti.

"Očigledno je da je ukidanje poreske stope od 45 posto odvratilo pažnju od naše glavne misije da se uhvatimo u koštac sa izazovima sa kojima se naša zemlja suočava. Kao rezultat toga, najavljujem da ne nastavljamo sa ukidanjem poreske stope od 45 posto. Shvatili smo i saslušali smo primedbe", naveo je Kvarteng u saopštenju.

Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng

Odluka o zaokretu kursa će, prema oceni britanske agencije, verovatno staviti Trasovu i Kvartenga pod ogroman pritisak, manje od četiri nedelje nakon što su došli na vlast. Britanija je u poslednjih šest politički turbulentnih godina promenila četiri premijera.

Liz Tras, bivša britanska ministarka inostranih poslova koja je stupila na dužnost 6. septembra nakon što je pobedila u trci za novog lidera Konzervativne partije, priznala je u nedelju da je trebalo bolje da "pripremi teren za ekonomsku politiku".

Funta se snažno oppravila u odnosu na dolar nakon Kvartengove objave i trrgovala se na nivou od 1,125 dolara jutros do 6:17 časova po srednjoevropskom vremenu, što je rast od 0,8 posto na dnevnom nivou. Ministar finansija je rekao da neće podneti ostavku nakon što je danas, kako navodi Rojters, objavio zaokret plana za smanjenje najviše stope poreza.

Komentari (0)

Evropa