Evropa

RAT U UKRAJINI Putin NE Zaporožje proglasio ruskom, generalni direktor IAEA na putu za Kijev

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2022

-

08:26

RAT U UKRAJINI Putin NE Zaporožje proglasio ruskom, generalni direktor IAEA na putu za Kijev
RAT U UKRAJINI Putin NE Zaporožje proglasio ruskom, generalni direktor IAEA na putu za Kijev - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco, profimedia, AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 224. dan od početka rata u Ukrajini. Ukrajinske snage tvrde da napreduju i zauzimaju sve više mesta na jugu. Kako je saopštio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, samo ove nedelje od ruskog pseudoreferenduma, oslobođeno je na desetine mesta. Uporedo sa dešavanjima na terenu, sve je manje nade za bilo kakvim primirjem - Rusija je federalnim zakonima pripojila anektirane teritorije, dok je Zelenski odobrio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost o nemogućnosti pregovora s Vladimirom Putinom. S druge strane, ambasadori EU odobrili su usmeno 8. paket sankcija Ruskoj Federaciji koji uključuje zabranu pružanja pravnih, IT i inženjerskih usluga.

Ključni događaji:

  • Rusija federalnim zakonima pripojila anektirane teritorije
  • EU odobrila osmi paket sankcija Rusiji
  • Igor Murašov više neće biti direktor NE Zaporožje
  • SAD odobrile novi paket pomoći Ukrajini u visini od 625 miliona dolara
  • Nastavak specijalne sednice GS UN, posle ruskog veta, 10. oktobra
  • Ukrajinska zastava na TV tornju u Hersonskoj oblasti, Kijev tvrdi da njihove snage oslobađaju sve više mesta
  • Zelenski potpisao dekret kojim se isključuju pregovori s Putinom
  • Putin potpisao ukaz o kontroli NE Zapožje

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.45 Zelenski: Oslobođena još tri naselja na jugu Hersonske oblasti 

Ukrajinske snage oslobodile su danas još tri naselja na jugu Hersonske oblasti, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom video obraćanju. Zelenski je rekao da su oslobođeni Novovoskresenski, Novohrihorivka i Petropavlivka, naselja koja se nalaze severoistočno od grada Hersona.

 

 

 

21.45 Predstavnik Rusije u OEBS: SAD i NATO se kockaju s evropskom bezbednošću

Pozivajući Kijev da nastavi vojne aktivnosti i odbaci pregovore, SAD i NATO stavljaju na kocku evropsku bezbednost, izjavio je danas Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na godišnjem plenarnom zasedanju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, posvećenom vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

Gavrilov tvrdi da Zapad odbija da prizna da godinama ne uzima u obzir legitimne interese nacionalne bezbednosti Rusije, što je, kako dodaje, bio razlog za pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini.

19.48 Ponovno pokretanje jednog od reaktora elektrane u Zaporožju

Ukrajinsko osoblje koje upravlja nuklearnom elektranom u Zaporožju, koju je zauzela Rusija, priprema se za ponovno pokretanje jednog od šest ugašenih reaktora te elektrane, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Ukrajinsko operativno osoblje obavestilo je stručnjake IAEA da su u toku pripreme za pokretanje bloka 5, na smanjenoj snazi, za proizvodnju pare i toplote za potrebe elektrane", navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters. Dodaje se da će pripreme trajati "neko vreme".

19.37  Novak: Rusija insistira da učestvuje u istrazi na Severnom Toku

Rusija insistira da u istrazi incidenta na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 učestvuju i kompanije Gasprom i Nord Stream, AG operater gasovoda Severni tok, rekao je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

18.41 Generalni direktor IAEA na putu za Kijev

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi na putu je za Kijev, objavljeno je danas na njegovom Tviter nalogu.

"Na putu smo za Kijev zbog važnih sastanaka. Potreba za zonom nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje sada je hitnija nego ikada", napisao je Grosi na Tviteru, a prenela agencija TASS.

Ranije danas, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je da će Grosi posetiti Moskvu narednih dana, a da će se tokom posete razgovarati o bezbednosti i normalnom funkcionisanju nuklearke Zaporožje.

17.58 Putin potpisao ukaz o kontroli NE Zapožje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

"Ruska vlada će preduzeti mere za uspostavljanje federalnog vlasništva nad Zaporoškom nuklearnom elektranom i drugim objektima neophodnim za njen rad", navodi se u ukazu, a prenosi agencija TASS.

Ruski lider je dao instrukcije da se utvrde načini rada nuklearne elektrane do 2028. godine.

16.14 Rusija proteruje litvanskog diplomatu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je proteralo jednog litvanskog diplomatu kao uzvratni potez, javlja Rojters. U saopštenju objavljenom na svom sajtu, rusko ministarstvo je navelo da "zadržava pravo da preduzme dodatne mere" kao odgovor na, kako je ocenilo, "neprijateljske korake Litvanije".

15.43 Putin: Prošireno odlaganje mobilizacije za nove kategorije studenata

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim je, odlaganje delimične mobilizacije za studente, prošireno na dodatne kategorije akademaca. Kako je objasnio, dekretom se mobilizacija odlaže i za one koji su upisani na akreditovane privatne univerzitete i određene postdiplomske studente, prenosi Rojters.

15.00 Zeman: Rizik od nuklearnog sukoba visok zbog ruskih pretnji

Rizik od nuklearnog sukoba je visok zbog ruskih pretnji da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je danas u Pragu češki predsednik Miloš Zeman. "Verujem da bi u ovoj situaciji evropske, a ne samo evropske zemlje morale da daju snažan vojni odgovor", rekao je Zeman na brifingu posle razgovora sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, prenela je agencija TAS S. Kako je rekao češki predsednik, međunarodna zajednica treba da pošalje jasnu poruku ruskom rukovodstvu da "ukoliko Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, neće biti samo diplomatske reakcije, već i vojne, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze".

14.44 Direktor Energoatoma: Preuzimam kontrolu nad NE Zaporožje

Direktor ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju Energoatom, Petro Kotin, izjavio je danas da preuzima kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju i pozvao radnike u elektrani da ne potpisuju nikakve dokumente sa ruskom stranom. Kotin je ovo rekao u video obraćanju objavljenom na Telegramu, uprkos tome što je Rusija najavila da će ona nadgledati rad elektrane, preneo je Rojters. "Sve dalje odluke u vezi sa radom stanice donosiće se direktno u centrali Energoatoma", rekao je Kotin. Dodao je da će nastaviti da rade po ukrajinskom zakonu, u okviru ukrajinskog energetskog sistema, u okviru Energoatoma.

Associated Press

14.37 Veršinjin: Izbacivanje Rusije iz UN nemoguće i opasno

Ideja nekih zemalja o izbacivanju Rusije iz Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija je nemoguća, poručio je danas zamenik ministra inostranih poslova Sergej Veršinjin na konferenciji za novinare, prenosi TAS S. Inicijativa da se Rusiji oduzme članstvo u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN je nerealna, ocenio je Veršinjin i dodao da tako "loše osmišljene" ideje zastupa najviše Ukrajina. On je takvu ideju ocenio i kao "nepromišljenu i opasnu".

14.12 Tras: Mirovni sporazum ne sme da sadrži ustupanje dela Ukrajine

Premijerka Velike Britanije Liz Tras izjavila je danas da će Ukrajina pobediti i da nijedan mirovni sporazum ne sme da sadrži ustupanje ukrajinske teritorije. "Ukrajinski narod se ne bori samo za svoju bezbednost, već za svu našu bezbednost. Ovo je borba za slobodu i demokratiju širom sveta", rekla je Tras na godišnjoj konferenciji vladajuće Konzervativne partije Velike Britanije u Birmingemu, a preneo je Gardijan. Kako je rekla britanska premijerka, Putinova "ilegalna aneksija ukrajinske teritorije" samo je poslednji čin u "njegovoj kampanji za podrivanje demokratije i kršenje međunarodnog prava".

14.00 Rusija: Garantujemo bezbednost UN ekspertima koji istražuju napade u Jelenovki

Rusija može da garantuje bezbednost ekspertima Ujedinjenih nacija koji istražuju nedavne napade na ukrajinske vojnike u zatvoru u Jelenovki, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin. Prema njegovim rečima, Rusija je pozvala zvaničnike UN i Crvenog krsta dan posle incidenta, ali od tada je prošlo više od dva meseca i niko nije došao zbog toga što je nebezbedno, ali Moskva može da im garantuje sigurnost.

13.35 Kremlj: Lažne vesti da Putin danas menja status operacije

Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno ne planira obraćanje naciji o preformulisanju "ciljeva specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS S. Neki mediji i Telegram kanali preneli su ranije da bi ruski predsednik mogao da da ima takvo obraćanje danas. "To nije tačno“, rekao je Peskov, upitan da prokomentariše te izveštaje. Odgovarajući na pitanje da li će danas biti obraćanja ruskog predsednika, on je ponovio: "Ne, neće biti obraćanja, to su lažne vesti“.

profimedia

 

12.40 Rusija neće prekinuti kontakt sa kancelarijom UN-a

Rusija neće prekinuti sve kontakte sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, a ubuduće će saradnja zavisiti od ocena iznetih u najnovijem izveštaju komesara sa kojima Moskva nije saglasna, izjavio je danas zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Veršinjin. Prema njegovim rečima, Rusija ne može da prihvati ocene iznete u 34. izveštaju komesara o ljudskim pravima u Ukrajini za period od februara do kraja jula ove godine jer nisu objektivne i celovite. Rusiji je potrebno da održi kontakte sa komesarom UN da bi imala mogućnost da dobije informacije, istakao je Veršinjin.

11.47 Ukrajina: Rusija kamikaza dronovima napala oblast Kijeva i Odesu

Ukrajina je saopštila da je najmanje jedna osoba poginula nakon što su ruske snage danas napale više ciljeva "dronovima kamikazama" u oblasti Kijeva i Odese. "Došlo je do ponovljene serije udara kamikaza dronova na infrastrukturu Bele Crkve. Izbio je požar na infrastrukturnim objektima. Ima jedna žrtva“, objavio je na Telegramu načelnik administracije Kijevskog regiona Oleksij Kuleba.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine, saopštio je da su ruske snage takođe izvele napad na južni lučki grad Odesu dronovima Šahed-136. Timošenko je u objavi na svom Telegram nalogu rekao da su ukrajinske PVO snage uspele da „otkriju i unište neprijateljski dron iznad mora“.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama danas pokazuju vatru i oblake dima na noćnom nebu nakon napada na Belu Crkvu južno od Kijeva, navodi CNN uz napomenu da nije mogao nezavisno da proveri ove objave.

11.45 Nuklearka Zaporožje radiće pod nadzorom ruskih resora

Zaporoška nuklearna elektrana radiće pod upravom nadležnih resora Rusije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin. On je naveo da će se o pitanjima bezbednog rada elektrane razgovarati tokom posete Moskvi generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafaela Grosija, prenosi RIA Novosti. "Zaporoška nuklearna elektrana se sada nalazi na teritoriji Ruske Federacije i, u skladu sa tim, mora da radi pod nadzorom naših nadležnih resora“, rekao je Veršinjin.

11.06 EU odobrila nacrt osmog paketa sankcija Rusiji

Nove sankcije EU protiv Ruske Federacije uključuju gornju granicu izvozne cene nafte, zabranu pružanja pravnih, IT i inženjerskih usluga, saopštilo je češko predstavništvo. Takođe, nove sankcije EU zabranjuju uvoz proizvoda od čelika, papira, hemijskih proizvoda, plastike i cigareta iz Rusije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je današnji sporazum, rekavši da je EU krenula "brzo i odlučno".

"Nikada nećemo prihvatiti Putinove lažne referendume niti bilo kakvu aneksiju u Ukrajini. Odlučni smo u nastojanju da nateramo Kremlj da plati", napisala je ona na Tviteru.

Pretpostavlja se da će najveći udarac Rusiji zadati ograničenje izvoza nafte. Češka, koja trenutno predsedava EU, saopštila je da je postignut "politički dogovor" o 8. paketu sankcija, a da "paket sankcija" sadrži zabranu pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje iznad granice cene nafte i zabranu povezanih usluga", navodi se u saopštenju Češke na Tviteru.

Lideru EU odobriće i napismeno osmi paket sankcija na samitu u Pragu 7. oktobra, saopštio je predstavnik EU.

11.02 Petrušev: Incident na gasovodu liči na ranije akcije CIA

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, rekao je danas da sabotaža na gasovodu Severni tok podseća na raniji napad na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi 1983.godine, koji je podržala američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), prenosi Rojters. Linije gasovodnih sistema Severni tok 1 i Severni tok 2, koji vode preko Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, prekinute su prošlog meseca u, kako je Moskva saopštila, aktu "međunarodnog terorizma".

10.33 Herson: Ukrajinske snage zaustavljene u sivoj zoni

Napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u regionu Hersona zaustavljeno je u takozvanoj sivoj zoni, izjavio je danas zamenik načelnika vojno-civilne administracije tog regiona Kiril Stremousov. Prema njegovim rečima, situacija u regionu Hersona je uobičajena i glavne ruske snage su na svojim pozicijama, preneo je TAS S.

10.05 Borelj očekuje usvajanje osmog paketa sankcija Rusiji

Vlade Evropske unije trebalo bi danas da postignu dogovor o predlogu novih sankcija prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. "Verujem da ćemo pre kraja ove plenarne sednice postići dogovor unutar Saveta (Evrope) i usvojiti zajednički predlog koji je iznela Evropska komisija", rekao je Borelj u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Novim paketom sankcija, koji je prošle nedelje predložila predsednica EK Ursula fon der Lajen, predviđa se, pored ostalog, ograničenje prodajnih cena ruske nafte, dodavanje novih ličnosti i ruskih preduzeća na crnu listu, zabrana učešća građana EU u upravnim odborima ruskih državnih kompanija, itd.

Euronews TV

09.40 Gasprom spreman da nastavi izvoz gasa u Italiju

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je spreman da nastavi izvoz gasa preko Austrije, uglavnom u Italiju. U saopštenju kompanije se navodi da su Gasprom i italijanski kupci pronašli rešenje za prodaju gasa nakon regulatornih promena u Austriji, prenosi Rojters.

08.55 Putin odobrio pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakone o ratifikaciji ugovora o pristupanju Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije, prenosi TASS. Reč je o oblastima u Ukrajini koje je Rusija okupirala. Sporazumi su inače potpisani u Moskvi u 30. septembra, a "granice novih subjekata Federacije", kako se navodi u ugovoru, biće određene granicama koje su "postojale na dan njihovog formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije". Navedeno je i da da će do izbora šefova novih regiona, u skladu sa ruskim zakonom, njima rukovoditi privremeni vršioci dužnosti koje je Putin imenovao. Izbori za regionalne parlamente biće održani u septembru 2023. godine.

Istaknuto je i da će "novi regioni biti integrisani u okviru prelaznog perioda koji će trajati do 2026. godine i da će do 2023. godine biti moguće plaćanje u grivnama, nakon čega će samo ruska rublja ostati novčana jedinica na ovim teritorijama.

Ruski predsednik je imenovao Denisa Pušilina za vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, Leonida Pasečnika za privremenog šefa Luganske Narodne Republike, Evgenija Balickog za vršioca dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti i Vladimira Saljda za privremenog gubernatora Hersonske oblasti.

08.35 Isporuke oružja povećavaju opasnost od direktnog sukoba

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da Moskva odluku Vašingtona da nastavi isporuke teškog naoružanja Ukrajini doživljava kao direktnu pretnju strateškim interesima Rusije. Antonov je u saopštenju objavljenom na Fejsbuk profilu ruske ambasade u SAD istakao da snabdevanje Ukrajine oružjem ne samo da povlači dugotrajno krvoproliće i nove žrtve, već povećava i opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja, prenosi TAS S.

Antonov je naveo da odluka Bele kuće određuje SAD kao učesnika u sukobu. On je pozvao Vašington da zaustavi, kako je naveo, "provokativne akcije", koje bi mogle da dovedu do najtežih posledica.

Associated Press • Euronews Serbia

08.20 Mađarska dobila izuzeća u novom paketu EU sankcija Rusiji

Tokom sastanka ambasadora EU Mađarska je uspela da dobije određena izuzeća od predložene gornje granice za cenu ruske nafte, saopštio je sinoć ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. "U Briselu je upravo završen sastanak stalnih predstavnika EU i na dnevnom redu su bile sankcije. Naporno smo pregovarali i obezbedili da se gornja granica cene nafte ne primenjuje na isporuke iz naftovoda (upravo tako kupujemo naftu koja je vitalna za našu energetsku bezbednost), a u slučaju hitnih potreba i na naftu isporučenu morem“, napisao je mađarski ministar na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi TAS S.

08.10 Bajden potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će Vašington obezbediti još 625 miliona dolara vojne pomoći za Kijev, uključujući lansere za raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), saopštila je Bela kuća. Bajdenu se pridružila potpredsednica SAD Kamala Haris, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters. Tom prilikom predsednik SAD je naglasio da Vašington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, obećavši da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok se brani od ruske agresije "onoliko dugo koliko bude potrebno", navodi se u saopštenju.

profimedia

 

08.02 Uskoro nastavak sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je portparol predsednika Generalne skupštine Paulina Kubiak. SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podseća TAS S. Rusija je stavila veto na taj dokument, a Brazil, Gabon, Indija i Kina su se uzdržali od glasanja.

07.59 Dodatni oprezu u NATO nakon novih Putinovih poteza

NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. "Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu", rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, dodao je da je u junu, u novom strateškom konceptu NATO navedeno da bi rusko širenje "novih i razornih sistema sa dvostrukom sposobnošću uz korišćenje prinudnog nuklearnog signala" predstavljalo izazov za bezbednost i interese zemalja članica NATO, dodaje Rojters.

07.45 Ukrajinska vojska: Oslobodili smo osam sela u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska objavila je u Hersonskoj oblasti oslobodila osam sela: Ljubimivka, Kreščenivka, Zolota Balka, Bilijaivka, Ukrajinka, Velika Oleksandrivka, Mala Oleksandrivka i Davidov Brid. 

07.35 Rusija odredila gde su joj granice

Savet Ruske Federacije jednoglasno je odobrio četiri federalna ustavna zakona o prijemu samozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporožja i Herson u Rusiju. Kako je navedeno "granice republika i regija odrediće se njihovim granicama koje su "postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije".

Wikimedia.org/Basque mapping

 

07.25 IAEA: Murašov neće više rukovoditi elektranom u Zaporožju

Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov koji je nedavno uhapšen u, kako je ocenjeno u Ukrajini, aktu terorizma Rusije, a potom pušten, neće se vratiti na svoj posao u nuklearki, saopšteno je juče iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). "IAEA razume da je gospodin Murašov sada sa svojom porodicom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u NE", navodi se u saopštenju IAEA.

07.10  SAD odobrile novu tranšu vojne pomoći za Ukrajinu od 625 miliona dolara

Američki predsednik Džo Bajden obavestio je juče u telefonskom razgovoru predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je odobrena nova tranša vojne pomoći Kijevu u iznosu od 625 miliona dolara, saopšteno je iz Bele kuće. Bajden je naveo da novi paket pomoći uključuje oružje i vojnu opremu, između ostalog višecevne raketne sisteme HIMARS, oklopna vozila, artiljerijske sisteme i municiju, preneo je Tass.

06.42 Zelenski: Brzo napredovanje ukrajinskih trupa

Ukrajinske trupe uspele su brzo i snažno da napreduju na jugu i istoku zemlje i oslobodile desetke naselja samo ove nedelje , rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem obraćanju. "Ukrajinska vojska se nalaze u regijama Herson, Harkov, Lugansk i Donjeck", dodao je ukrajinski predsednik.  AFP je javio da je ranije naveo da je Zelenski zahvalio američkom predsedniku Bajdenu na novim HIMARS-ima koje će SAD dostaviti Ukrajini.

06.40 Nastavak sednice GS UN o Ukrajini 10. oktobra

Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je danas portparolka predsednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podseća TASS.

06.30 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Ukrajinska zastava na TV tornju u Hersonskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak iz sela Davidov Brod u Hersonskoj oblasti. Na snimku vojnici Oružanih snaga Ukrajine podižu ukrajinsku zastavu na TV toranj. Davidov Brod se smatrao jednom od važnih linija odbrane ruske vojske. Sličan video u kome ukrajinski vojnici skidaju zastavu samozvane DNR i postavljaju ukrajinsku zastavu kruži društvenim mrežama, a navodno je snimljen u mestu Velika Aleksandrovska u Hersonskoj oblasti. Ove tvrdnje nije moguće proveriti is drugih izvora.

06.20 Od kada je Putin objavio mobilizaciju, više od 200.000 ruskih građana prešlo u Kazahstan

Više od 200.000 ruskih građana je stiglo u Kazahstan, od kako je ruski predsednik Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Ahmetžanov. Od 200.000 ulazaka, 147.000 građana je već napustilo tu zemlju, rekao je on za državnu novinsku agenciju Kazinform, prenosi CNN. 

06.00 Kremlj: Kraj specijalne operacije nemoguć bez pregovora

Kremlj je juče saopštio da specijalna vojna operacija u Ukrajini neće biti završena ukoliko Kijev odbija pregovore, jer su za postizanje sporazuma potrebne dve strane. Rusija čeka da aktuelni ukrajinski predsednik promeni odluku ili novog predsednika koji će promeniti mišljenje u interesu stanovnika Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentari (1)

Megido

05.10.2022 09:17

Ko će na kraju ostati u tim devastiranim gradovima i selima? Većina nema ni struju ni gas, a o vodi i hrani da ne govorimo. Sve je minirano i ratne pretnje i napadi svakodnevni. Bogati su pobegli u druge zemlje, čak Srbiju i Belorusiju. A sirotinja je ostala kao topovsko meso. Uteha je da će uskoro sve ljudske vladavine biti prošlost i samo ružna uspomena u istoriji čovečanstva, jer su svojim opasnim delovanjem dovele i samu planetu i živi svet na njoj do uništenja (Danilo 2:44; Otkrivenje 11:18).

Evropa