Evropa

Austrijski poslanik se izvinio zbog ismevanja država bivše Jugoslavije

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

09:14

Austrijski poslanik se izvinio zbog ismevanja država bivše Jugoslavije
Austrijski poslanik se izvinio zbog ismevanja država bivše Jugoslavije - Copyright Printscreen YouTube/АТН: новости Беларуси и мира

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Komunističke partije Austrije (KPO) u skupštini pokrajine Štajerske Verner Murg izazvao je buru u javnosti pošto je ruglu izvrgao države bivše Jugoslavije i Baltika.

Murg je, na seminaru "Antiimperijalističke koordinacije", koristio reči "marionetske nacije" za države bivše Jugoslavije.

"Zbog toga su te čitave 'marionetske nacije' u Jugoslaviji primer 'marionetskih nacija'. Samo je Srbija preostala. Ali Crna Gora, Slovenija, a i baltičke republike...Oni pozivaju svakog dana hegemona i pitaju šta treba da rade", rekao je tokom neformalne diskusije na seminaru, preneli su austrijski mediji.

Murg se, nakon što su se njegove reči našle u medijima, javno izvinio i kazao da mu je žao što je koristio reč "marionetske nacije".

"Izbor reči se ne može opravdati. Zato se izvinjavam", naglasio je Murg u saopštenju.

Odbacio je tvrdnje pojedinih medija da je nazvao Ukrajinu "nacijom bogalja". On je naglasio da je upravo rekao suprotno, ali da je korišćenje tog pojma bila greška.

"Razumem da izbor mojih reči može biti shvaćena uvredljivo. Iskreno mi je žao", napisao je Murg.

Komentari (0)

Evropa