Evropa

Zaplenjeno više od četiri miliona evra lažnih novčanica u Španiji

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

16:26

Zaplenjeno više od četiri miliona evra lažnih novčanica u Španiji
europol.europa.eu - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Evropol je zajedno sa španskom nacionalnom policijom i policijom Katalonije 21. septembra uspeo da uništi organizovanu kriminalnu grupu uključenu u proizvodnju i distribuciju falsifikovanih novčanica evra, saopšteno je danas iz evropske policijske službe.

Navodi se da je prilikom akcije sprovedeno devet pretraga lokacija u Alikanteu, Barseloni, Malagi i Valensiji, da je uhapšeno 12 osoba, jedna tajna štamparija je demontirana, a zaplenjeno je 4,3 miliona evra u visokokvalitetnim lažnim novčanicama od 500 evra, kao i velika količina opreme.

europol.europa.eu

 

Kako se navodi, policijska intervencija je takođe uključila Istražnu brigadu Banke Španije, jedinice za podršku iz Generalnog saveta pravosuđa i agente iz jedinica za borbu protiv nereda, kako bi se olakšao pristup i obezbedilo područje.

Evropol navodi da su falsifikatori koristili vrhunsku tehnologiju za proizvodnju falsifikovanih novčanica u evrima, koje se smatraju nekim od najsofisticiranijih falsifikata ikada otkrivenih u EU.

Takođe, navodi se da su istražitelji iz Istražne brigade Banke Španije identifikovali glavnog osumnjičenog iza štamparije kao osobu koja ja vlasti već bila poznata zbog sličnih kriminalnih radnji 2009. godine.

Istražitelji procenjuju da je za samo tri meseca kriminalna mreža štampala više od osam miliona evra u ovoj tajnoj štampariji, koja je u septembru uništena, a da je lažni novac korišćen za različite kriminalne aktivnosti, uključujući trgovinu drogom, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa