Novac

Carinici zaplenili oko 3,5 miliona evra ove godine - krijumčari koriste tajne pregrade, dušeke, donji veš i čarape

Komentari

Autor: Zlatica Radović

05/12/2021

-

22:00

Carinici zaplenili oko 3,5 miliona evra ove godine - krijumčari koriste tajne pregrade, dušeke, donji veš i čarape
Carinici zaplenili oko 3,5 miliona evra ove godine - krijumčari koriste tajne pregrade, dušeke, donji veš i čarape - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Krijumčari uglavnom preko granice prenose evre, ali i američke dolare i britanske funte, a u pokušaju da nadmudre policiju i carinike novac skrivaju na nezamislivim mestima. Na graničnim prelazima u Srbiji od početka godine osujećeno je 168 putnika koji su pokušali preko granice da prenesu veći iznos od dozvoljenog. Zaplenjen je novac u vrednosti od oko 3,5 miliona evra, a bio je sakriven u donjem vešu i čarapama, u termosima sa kafom, filteru klime, u patikama, jastucima, dok je u zaplenama prethodnih godina neprijavljenih para bilo i u pakovanjima raznih proizvoda od čaja i čipsa do higijenskih uložaka i vlažnih maramica.

Bilo je onih koji su se potrudili i mislili da su vešto sakrili evre ili dolare u sunđeru ispod sedišta ili u duplom dnu kofera, ali i onih koji su pokušali da odglume nonšalantnost, pa su velike sume novca jednostavno ostavljali u džepove jakne ili torbe na suvozačevom sedištu. Oštrom oku carinika, bar u ovim situacijama, nisu uspeli da promaknu ni jedni, ni drugi.

Za prvih 11 meseci ove godine Uprava carine je u Narodnoj banci Srbije deponovala privremeno oduzet novac u ukupnom iznosu od 3.577.349 evra. U pitanju su devize koje su carinici zaplenili na graničnim prelazima, jer ih je bilo više od 10.000 evra, koliko iznosi dozvoljena suma koju pojedinac sme da unese ili iznese iz zemlje. Ako to ne učine, razlika u novcu im se privremeno oduzima, a protiv osobe kod koje je pronađen se pokreće prekršajni postupak.

Po njegovom okončanju, novac se ili vraća osobi od koje je oduzet  ili vraća ili se uplaćuje u budžet Srbije. Prema podacima NBS, u istom periodu, na osnovu pravnosnažnih i izvršnih odluka suda vraćeno je ukupno 141.427 evra, po kursu od 1. decembra 2021. godine.

Evre krili u dušeku, franke u donjem vešu

Među poslednijm zaplenama bile su dve koje su se krajem novembra desile gotovo istovremeno na dva granična prelaza. Na Horgošu je zaplenjeno oko 25.000 evra, koje su dvojica putnika propustila da prijave prilikom ulazne kontrole. Oni su uveravali carinike da kod sebe imaju dozvoljeni iznos novca, da bi ubrzo u suvozačevoj jakni bilo pronađeno 15.000 evra, a potom je i u rancu koji se nalazio između prednjih sedišta otkriveno gotovo 30.000 evra. Istog dana je i na kontrolnom punktu Merdare zadržano nešto više od 10.000 britanskih funti. Kod albanskog državljanina koji je automobilom "audi" britanskih registarskih oznaka, putovao iz Engleske ka svojoj zemlji, u torbici koju je nosio oko struka pronađeno gotovo 19.000 neprijavljenih funti.

Carinici su u maju na prelazu Vatin, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj jednog vozača kamiona da u sunđeru dušeka prokrijumčari više od 48.000 evra. Kako je saopštila Uprava carina, prilikom pregleda kamionske kabine carinik je u središnjem delu dušeka napipao nešto što je po svojoj teksturi odstupalo od sunđerastog punjenja, a kada je skinuta dušečna navlaka ispostavilo se da je sunđer isečen sa bočne strane i da su u proreze sakriveni svežnjevi novca.

Na Gradini su krajem maja otkriveni vozač i suvozač koji su kod sebe imali više novca od onoga što su prijavili, ali najveći deo od ukupno 82.000 evra, pronađen je u naslonu za ruke između zadnjih sedišta automobila, gde se nalazilo desetak koverata sa novcem.

Carinici i policajci su početkom juna na izlazu prelaza Preševo, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 150.000 evra, koje je preko granice, bez prijavljivanja, pokušao da prenese jedan makedonski državljanin (72). 

Uprava Carina

 

"Carinici su najpre u džepovima jakne, nonšalantno bačene na zadnje sedište, pronašli plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra. Potom je neprijavljeni novac otkriven i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta", saopšteno je tada iz Uprave carina.

Na prelazu Bezdan polovinom juna putnica iz Rumunije pokušala je da prokrijumčari gotovo 34.000 evra u centralnoj, zaključanoj konzoli, između sedišta, a ispod ručne kočnice. Putnica je potvrdila da je novac njen, da ga je zaradila u Italiji i da ga nosi familiji u Rumuniju, ali nije objasnila zbog čega onda novac nije prijavila.

Početkom jula na graničnom prelazu Gradina, prema Bugarskoj, sprečen je pokušaj krijumčarenja čak 166.000 evra kojima je bio obložen jedan naizgled običan kofer. Naime, odstupanje od uobičajnog zvuka prilikom kuckanja po plastičnoj površini kofera, motivisalo je carinike da ispitaju šta se nalazi u njegovoj unutrašnjosti. Ubrzo je potvrđeno da kofer zapravo ima duplo dno koje je u potpunosti bilo ispunjeno neprijavljenim novcem. Reč je o sumi od čak 166.000 evra koju su u dalju nadležnost preuzeli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije iz Niša kako bi tokom istrage detaljno proverili indicije da se radi o pokušaju pranja novca.

Uprava Carina

 

U julu je na Horgošu carinik u pregradi za naočare, koja se nalazi u krovnom delu kabine, pronašao kesu, u koju je bilo spakovano skoro 10.000 evra. Da to nije bilo sve, ispostavilo se nakon ličnog pretresa, kada je u torbici, koju je putnik imao oko struka, pronađeno nešto više od 19.000 evra. Carinici su nekoliko dana kasnije na prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, zaplenili gotovo 44.000 franaka, koje je jedan putnik pokušao da prokrijumčari, tako što ih je sakrio u donji veš. Na Batrovcima su istog meseca zaplenili 34.000 evra, koje su otac i sin pokušali da ilegalno prenesu preko granice, tako što su svežnjeve novca sakrili u dve muške čarape.

U avgustu, dan nakon što su carinici u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj neleganog prenosa 100.000 neprijavljenih evra, onemogućen je još jedan takav slučaj sa 140.000 neprijavljenih novčanica iste valute. Naime, carinici su najpre u kaseti ispred suvozačevog sedišta zatekli gotov novac uvijen u celofan, da bi potom, ispod zadnjeg sedišta pronašli čak 13 svežnjeva neprijavljenih evra.

Uprava Carina

 

Krajem avgusta na prelazu Gradina sprečen je pokušaj krijumčarenja 60.000 evra koje je jedan putnik sakrio u odeću i obuću. Neprijavljeni novac je otkriven kada se za redovnu carinsku kontrolu na izlazu iz zemlje, prijavio državljanin Finske (23) turskog porekla, upravljajući "škodom superb" finskih registarskih oznaka. Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, mladić je rekao da sa sobom nosi samo lični prtljag. Međutim, detaljnim pregledom je utvrđeno da je novac koji nije prijavio sakrio gde god je mogao. Tako su carinici gotovo 60.000 neprijavljenih evra pronašli u ličnoj torbici, u jakni, pa čak i u patikama ovog putnika.

Carina novac predaje Narodnoj banci

U Upravi carina ističu da je unos deviza u Srbiju slobodan, kako za strane, tako i za domaće državljane, ali napominju da je, za sume iznad 10.000 evra u dinarima ili drugoj stranoj valuti, dužnost svakog putnika da taj iznos prijavi. Da bi prijavio sumu veću od tog iznosa, putnik mora imati potvrdu da je novac podigao sa svog računa u inostranstvu ili za dinarsku protivvrednost te sume da je novac zamenio kod strane banke, uz potvrdu te banke.

"Propis o obaveznom prijavljivanju suma iznad 10.000 evra koje putnici nose sa sobom ima za cilj efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja ilegalnih aktivnosti i primenjuje se kako u EU, tako i u Republici Srbiji. Ono što naši građani treba da znaju je da se sav novac iz deviznih prekršaja direktno sliva u državni budžet iz koga se finansiraju potrebe raznih budžetskih korisnika: dece, penzionera, pa i zaposlenih u javnom sektoru, kao i izgradnja škola, bolnica i puteva", navode u Upravi carina.

Privremeno oduzet novac carinski organ je dužan da, prema Zakonu o deviznom poslovanju, deponuje na račun Narodne banke Srbije ili u ostavu kod NBS u roku od dva radna dana od dana njegovog oduzimanja.

Preporuka za vas

Tajni plan Gorana Vesića za vraćanje slike Paje Jovanovića, misteriozni kupac iz Beograda i zaplena na aerodromu
Neobična zaplena na aerodromu Nikola Tesla - u prtljagu putnika iz Beča slika Paje Jovanovića i račun za nju

Komentari (0)

Biznis