Društvo

U književnom časopisu pokušali da prokrijumčare kovanicu kralja Radoslava i oko 240 antikvitetnih novčića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2021

-

16:39

U književnom časopisu pokušali da prokrijumčare kovanicu kralja Radoslava i oko 240 antikvitetnih novčića
U književnom časopisu pokušali da prokrijumčare kovanicu kralja Radoslava i oko 240 antikvitetnih novčića - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su 3. februara godine na ispostavi Pošta Beograd osujetili pokušaj krijumčarenja 239 antikvitetnih kovanica od kojih pojedine predstavljaju nacionalno blago, saopštila je Uprava carina.

Slučaj je otkriven tokom kontrole izvoznog carinjenja pošiljke koja je iz Vršca upućena primaocu u Velikoj Britaniji, a u kojoj je bio je prijavljen časopis za književnost, umetnost i prekograničnu kulturu Lumina težak 350 grama.

"Detaljnim pregledom pošiljke utvrđeno je da je unutrašnjost časopisa izdubljena sa namerom da se napravi skrovito mesto za krijumčarenje. Carinici su iz tog udubljenja izvadili nekoliko kesica punih antikvitetnog novca velike kulturne i umetničke vrednosti", navode iz Uprave carina.

Među 239 antikvitetnih novčića upućenih u Veliku Britaniju našla se i kovanica kralja Radoslava iz 1228. godine koja se smatra nacionalnim blagom.

Odmah su kontaktirane nacionalne ustanove kulture radi utvrđivanja autentičnosti porekla i vrednosti metalnih kovanica, a zbirka je zadržana do okončanja postupka.

Kako je ovu zbirku u Britaniju pokušala da pošalje srpska državljanka, Carinarnica Beograd će uputiti zahtev mesno nadležnom sudu sa predlogom da se predmeti prekršaja predaju Istorijskom muzeju grada Beograda.

 

Preporuka za vas

Tajni plan Gorana Vesića za vraćanje slike Paje Jovanovića, misteriozni kupac iz Beograda i zaplena na aerodromu
Neobična zaplena na aerodromu Nikola Tesla - u prtljagu putnika iz Beča slika Paje Jovanovića i račun za nju

Komentari (0)

Srbija