Evropa

RAT U UKRAJINI Gutereš radi na produženju sporazuma o ukrajinskom žitu, Zelenski: Vraćeno 96 naselja na istoku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

07:21

RAT U UKRAJINI Gutereš radi na produženju sporazuma o ukrajinskom žitu, Zelenski: Vraćeno 96 naselja na istoku
RAT U UKRAJINI Gutereš radi na produženju sporazuma o ukrajinskom žitu, Zelenski: Vraćeno 96 naselja na istoku - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco, Ukrainian Emergency Service, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se 226. dan. Izjava ukrajinskog predsednika  na skupu koji je organizovao Institut Lovi u Australiji putem video-linka povod je za nove verbalne sukobe - Kremlj ju je shvatio kao poziv da NATO napadne Rusiju, a Kijev kao apel za pojačavanje sankcija Rusiji. Istovremeno, ukrajinski izvori govore o napredovanju i vraćanju okupiranih teritorija - Zelenski tvrdi da je od početka meseca vraćeno od 500 kilometara kvadratnih teritorije i desetine naselja na jugu regiona Hersona.

Ključni događaji:

  • Nastavljene žestoke borbe u Luganskoj oblasti
  • EU zabranjuje brodove sa ruskom naftom koja je skuplje plaćena
  • IAEA:Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom
  • Zelenski: Ukrajina bi mogla da prestane da snabdeva Evropu strujom
  • Rusija traži tajno glasanje u UN
  •  EU i zvanično usvojila 8. paket sankcija protiv Rusije

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.46 Ukrajinski zvaničnik: Pronađena masovna grobnica u Limanu

Visoki zvaničnik ukrajinske policije Jevhen Žukov saopštio je da je u Kimanu u Donjeckoj oblasti pronađena masovna grobnica sa 180 tela među kojima su i deca.

"Oslobođeni grad Liman u Donjeckoj oblasti. Ovde je otkrivena masovna grobnica u kojoj je sahranjeno 180 ljudi", napisao je Žukov na Telegramu, preneo je Ukrinform.

Prema njegovim tvrdnjama, u masovnoj grobnici pronađene su čitave porodice.

23.29 Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN za ljudska prava

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas odlučno odbacuje rezoluciju Saveta UN za ljudska prava i ignorisaće specijalni mehanizam sa kojim neće sarađivati.

Na inicijativu 26 država EU danas je na sednici Saveta UN za ljudska prava odobren nacrt rezolucije "Situacija u oblasti ljudskih prava u Rusiji".

22. 45 Predsednik Ukrajine: Nova napredovanja na istoku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je nove informacije o vraćenim teritorijama u protivofanzivi na istoku.

"Ukrajinske snage oslobodile su ukupno 2.343 kvadratnih kilometara i 96 naselja na istoku zemlje", izjavio je sinoć Zelenski. 

Samo ove nedlje ukrajinska je vojska vratila pod kontrolu Ukrajine 776 kvadratnih kilometara i 29 naselja na istoku zemlje.

21.52 Zelenski: Nisam pozvao na nuklearni udar na Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negira da je pozvao na nuklearni udar na Rusiju, već je, kaže, upotrebio ukrajinsku reč koja je pogrešno shvaćena.

Rusija je to iskoristila u svoju korist, kaže Zelenski i tvrdi da su ruski zvaničnici počeli da "pripremaju društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja, ali i da ne veruje da je spremna da ga upotrebi.

"Oni počinju da pripremaju svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali počinju da komuniciraju. Ne znaju hoće li to iskoristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome", rekao je Zelenski u intervjuu za Bi-Bi-Si.

20.05  IAEA: Grosi će u Rusiji razgovarati o Zaporožju

IAEA je saopštila da je juče u granatiranaju oštećen dalekovod koji je snabdevao strujom blok reaktora 6 u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje što je primoralo jedinicu da se umesto toga privremeno oslanja na svoje dizel generatore. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi otputovaće u Rusiju početkom sledeće nedelje gde će razgovarati o postavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopšteno je danas iz ove agencije. IAEA je ranije saopštila da će Grosi u Moskvi i Kijevu razgovarati o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

 

 

20.01 Gutereš radi na produženju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i njegov tim rade na proširenju i produženju sporazuma kojim bi se omogućio ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, koji bi mogao da istekne krajem novembra, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

"Oni aktivno rade na uklanjanju i poslednjih prepreka kako bi se olakšao izvoz ruskog žita i đubriva", rekao je Dižarik, preneo je Rojters. On je dodao da će šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija Martin Grifits i visoka zvaničnica UN za trgovinu Rebeka Grinspan otputovati u Moskvu za otprilike nedelju dana da razgovaraju o tom pitanju.

Tanjug/AP

 

17.00 Rusija najavila najavila svoju istragu o gasovodu

Rusija će razmotriti da sprovede sopstvenu istragu o curenju gasovoda Severni tok 1 i 2 jer Danska ne želi da Rusija ima ulogu u njenoj istrazi, saopštila je danas Ruska ambasada u Danskoj na svom sajtu. Ambasada je navela da odbijanje Danske da dozvoli Rusiji da bude deo istrage podriva pouzdanost bilo kakvih budućih rezultata, preneo je Rojters.

16.36 Savet UN imenovaće eksperta za kršenje ljudskih prava u Rusiji

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je danas zahtev za imenovanje novog nezavisnog eksperta za navodna kršenja ljudskih prava u Rusiji, optužujući Moskvu da stvara "klimu straha" represijom i nasiljem. Za predlog se izjasnilo 17 članova Saveta, šest je bilo protiv, a 24 uzdržano, preneo je Rojters.

Ovo je prvi put da je Savet za ljudska prava koji postoji 16 godina, odlučio da imenuje specijalnog izvestioca za ispitivanje poštovanja ljudskih prava jedne od svojih takozvanih članica ''P5'', koji imaju stalna mesta u Savetu bezbednosti UN, navela je agencija.

16.35 Švedska: Rusija zvanično traži bude deo istrage o gasovodima

Ruski premijer Mihail Mišustin uputilo je pismo švedskoj vladi u kome je zatražilo da ruske vlasti imaju ulogu u istrazi o eksplozijama koje su oštetile gasovode Severni tok 1 i 2, saopštilo je danas švedsko Ministarstvo spoljnih poslova. Švedski istražitelji su pronašli dokaze o detonacijama i tužioci sumnjaju na sabotažu, preneo je Rojters. Švedska je ranije odbacila pozive Kremlja da Rusija bude deo istrage.

15.10 Erdogan želi susret s Putinom za nekoliko dana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da želi da se sastane s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u narednih tri do četiri dana, tokom samita Zajednice nezavisnih država (ZND) u Astani.

"Bilo bi dobro ako bismo imali sastanak posvećen našim odnosima za tri do četiri dana. Ako Putin može da dođe na azijske razgovore, moći ćemo da imamo bilateralne pregovore, kao i pregovore o Rusiji i Ukrajini. Imaćemo kontakte i telefonom i u Aziji", rekao je Erdogan, kako prenosi Tass.

Erdogan je takođe čestitao Putinu rođendan i naveo da mu je ruski predsednik zahvalio zbog turskog posredovanja "u aktuelnom procesu".

14.34 Portparol ruskog ministarstva odbrane: Osujećen napad ukrajinske vojske u Kupjansku

"Dva bataljona ukrajinske vojske napravila su neuspešan pokušaj napredovanja u Kupjansku u Harkovskoj regiji", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

12.00 Razgovarali Putin i Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, saopšteno je danas iz kancelarije turskog predsednika. Tema razgovora bila su i najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske. Erdogan je u razgovoru ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju sukoba između Moskve i Kijeva, prenosi Rojters.

11.30 U Zaporožje stiže četvoročlani tim eksperata IAEA

Četvoročlani tim eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo bi danas da stigne u nuklearnu elektranu Zaporožje, kako bi zamenio prethodni tim od dva stručnjaka agencije, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj ruskih medija.

„Oni će boraviti u nuklearnoj elektrani, baš kao i njihovi prethodnici“, saopštio je načelnik proruske administracije Energodara, izvestio je Interfaks. Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je nakon posete IAEA u septembru, da se očekuje da će dva posmatrača IAEA ostati u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je više puta bila izložena granatiranju tokom sukoba.

Euronews

10.35 Putin danas puni 70. godina, ukrajinski mediji na društvenim mrežama pozvali korisnike da  mu "čestitaju" u koementarima

Ruski predsednik Vladimir pUtin danas slavi 70. rođendan, a Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je na Tviteru poruku tim povodom.

"Zapad je spreman da pređe svaku liniju kako bi sačuvao neokolonijalni sistem. Ne mare za prava milijardi ljudi. Borimo se za pravedan i slobodan put. Kolaps zapadne hegemonije je nepovratan", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na Tviteru prenoseći izjavu Putina.

Sa druge strane, ukrajinski mediji vest o Putinovom rođendanu su na društvenim mrežama objavili uz mogućnost korisnika da Putinu požele "rođendanske želje".

10.15 Borelj pozvao lidere EU da izdvoje više novca za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas države članice da izdvoje više novca za troškove vojne podrške Ukrajini. "Zamoliću lidere EU da podrže predlog nove tranše za Evropski mirovni fond, za pružanje vojne podrške Ukrajini, takođe i misije obuke“, rekao je Borelj novinarima nakon što stigao na samit EU u Prag, prenosi Rojters.

09.10 Stremousov: Ukrajinske snage streljale 16 civila u Hersonskoj oblast

Zamenik šefa proruske vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov tvrdi da su ukrajinski vojnici streljali 16 civila u selu Velika Oleksandrovka na severu tog ukrajinskog regiona, čiji je prijem u sastav Rusije nedavno proglasila Moskva.

Prema rečima Stremousova, jedan čovek je lično video da su ukrajinske snage streljale 16 civila na koje su prve naišli i da se ne zna da li je reč o muškarcima ili ženama, prenosi RIA Novosti. Strmousov je dodao da se selo Velika Oleksandrovka nalazi u tampon zoni na severu Hersonske oblasti i nedavno je prešlo pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine.

08.00 Bajden: Putin se ne šali, moguć je nuklearni Armagedon

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters. On je naveo da se svet nije suočio sa "mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize". Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna "jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog".  Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

07.35 Ruske snage: Poginulo pet osoba u napadu na autobus u Hersonu

Pet civila je poginulo, a pet ranjeno u napadu ukrajinskih snaga na autobus u Hersonskoj oblasti, saopštile su službe za vanredne situacije te ukrajinske oblasti koju pod kontrolom drže ruske snage. Navedeno je da su ukrajinske snage ispalile četiri rakete iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na rejon Darjevskog mosta i da je pogođen civilni autobus, prenosi RIA Novosti.

07.10 Ukrajinci povratili 500 kilometara na jugu Hersona

Ukrajinske snage su od 1. oktobra povratile više od 500 kilometara kvadratnih teritorije i desetine naselja na jugu regiona Hersona, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je u videu na zvaničkom portalu rekao da su ukrajinske snage zabeležile i nove uspehe na istoku zemlje, preneo je Rojters.

06.55 Rusija traži tajno glasanje u UN

Rusija je pozvala na tajno glasanje o rezoluciji koju podržava Zapad, kojom bi se osudio njen pokušaj nelegalne aneksije četiri ukrajinska regiona i zahtevalo da Moskva odmah poništi tu odluku. Rusija se nada da će dobiti veću podršku od 193 države u Generalnoj skupštini ako njihovi glasovi ne budu javni, prenosi Asošijeted pres.

Generalna skupština je najavila da će se vanredna sednica o Ukrajini nastaviti u ponedeljak, kada će biti predstavljen nacrt rezolucije. Očekuju se da se izjašnjavanje zemalja članica nastavi u utorak, a glasanje o rezoluciji bi verovatno bilo u sredu, prenosi Slobodna Evropa.

06.50 Spor oko izjave: Šta je rekao Zelenski 

Izjave predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji poziva NATO da izvrši preventivne udare na Rusiju ne mogu ostati bez reakcije svetske zajednice, izjavio je za RIA Novosti Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.  Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila je juče da Zapad "raspiruje" nuklearni rat i da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao da bude iskorišćen da uništi planetu.

 S druge strane Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine tvrdi da je u pitanju još jedna ruska laž.

"Zelenski ništa nije rekao o nuklearnom napadu na Rusiju. Zelenski je podsetio na nuklearnu ucenu od strane Rusije i predložio da se preventivno ocrtaju posledice za Rusiju i intenziviraju udari na nju u vidu sankcija i oružane pomoći Ukrajini", napisao je Podoljak.

 

 

06.45 Gajdaj: Oslobodili smo još jedno mesto u Lugansku

Ukrajinski guverner Luganska Serhij Hajdaj objavio je da su ukrajinske snage oslobodile mesto Hrekivka u Luganskoj oblasti. Dodao je da se žestoke borbe nastavljaju i u drugim mestima u Luhansku. "Ruske trupe grade utvrđenja za dugotrajnu odbranu", dodao je.

06.40 EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom po višoj ceni

EU će zabraniti održavanje i osiguravanje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po ceni višoj od limitirane, objavljeno je juče u Službenom glasniku EU. 

U slučaju da brod pod zastavom neke treće zemlje transportuje rusku sirovu naftu ili derivate kupljene po ceni višoj od limitirane, tom brodu treba onemogućiti tehničku podršku, popravke u slučaju kvara, finansiranje ili finansijsku podršku, uključujući osiguranje, navodi se u Službenom glasniku EU, preneo je TAS S.

06.35 IAEA:Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je juče u Kijevu da ta agencija smatra nuklearnu elektranu Zaporožje ukrajinskim objektom, prenosi Rojters. Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta.

06.25 EU sankcionisala 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica

Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU. S obzirom na ozbiljnost situacije, Savet smatra da 30 lica i sedam subjekata, odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, treba dodati na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama, navodi se u dokumentu, preneo je TAS S.

Ruski pevači i muzičari Julija Čičerina, Nikolaj Rastorgujev i Oleg Gazmanov dodati su na listu sankcionisanih, zajedno sa kompanijama Irkut i Degtjarjev, navela je agencija.

Komentari (0)

Evropa