Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage vratile veliku teritoriju na jugu Hersona, nove sankcije EU za Rusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

08:30

RAT U UKRAJINI  Zelenski: Ukrajinske snage vratile veliku teritoriju na jugu Hersona, nove sankcije EU za Rusiju
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage vratile veliku teritoriju na jugu Hersona, nove sankcije EU za Rusiju - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco, Andrii Marienko, EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se 225 dana. Ukrajiinske snage i dalje napreduju oslobađajući gradove na jugu zemlje, pa su tako juče, kako je saopštio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oslobođena tri naselja u Hersonskoj oblasti. Istovremeno, napetosti rastu i oko nuklearke Zaporožje - ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije. Zbog ozbiljnosti situacije, put Kijeva krenuo je i generalni direktor  Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi koji bi uskoro, kako je najavljeno, trebalo da poseti i Moskvu.

Ključni događaji:

  • Putin potpisao ukaz o prelasku NE Zaporožje u vlasništvo Rusije
  • EU i zvanično usvojila 8. paket sankcija protiv Rusije
  • Radnici u Zaporožju pokušavaju da pokrenu barem jedan generator
  • U Kijev stigao generalni direktor IAEA, Rafael Grosi
  • Novak: Rusija želi aktivnu ulogu u istrazi incidenata oko gasovoda u Baltiku
  • Rusija proterala litvanskog diplomatu
  • Putin od delimične mobilizacije izuzeo i studente sa privatnih fakulteta

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.18 Zelenski: Ukrajinske snage povratile veliku teritoriju na jugu Hersona

Ukrajinske snage su od 1. oktobra povratile više od 500 kilometara kvadratnih teritorije i desetine naselja na jugu regiona Hersona, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je u videu na zvaničkom portalu rekao da su ukrajinske snage zabeležile i nove uspehe na istoku zemlje, preneo je Rojters.

 

 

 

22.39 Rusija traži tajno glasanje u UN

Rusija je pozvala na tajno glasanje o rezoluciji koju podržava Zapad, kojom bi se osudio njen pokušaj nelegalne aneksije četiri ukrajinska regiona i zahtevalo da Moskva odmah poništi tu odluku. Rusija se nada da će dobiti veću podršku od 193 države u Generalnoj skupštini ako njihovi glasovi ne budu javni, prenosi Asošijeted pres.

Generalna skupština je najavila da će se vanredna sednica o Ukrajini nastaviti u ponedeljak, kada će biti predstavljen nacrt rezolucije. Očekuju se da se izjašnjavanje zemalja članica nastavi u utorak, a glasanje o rezoluciji bi verovatno bilo u sredu, prenosi Slobodna Evropa.

21.42 Spor oko izjave: Šta je rekao Zelenski 

Izjave predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji poziva NATO da izvrši preventivne udare na Rusiju ne mogu ostati bez reakcije svetske zajednice, izjavio je za RIA Novosti Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.  Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila je danas da Zapad "raspiruje" nuklearni rat i da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao da bude iskorišćen da uništi planetu.

Oni su reagovali na obraćanje Zelenskog na skupu koji je organizovao Institut Lovi u Australiji putem video-linka. S druge strane Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine tvrdi da je u pitanju još jedna ruska laž.

"Zelenski ništa nije rekao o nuklearnom napadu na Rusiju. Zelenski je podsetio na nuklearnu ucenu od strane Rusije i predložio da se preventivno ocrtaju posledice za Rusiju i intenziviraju udari na nju u vidu sankcija i oružane pomoći Ukrajini", napisao je Podoljak.

 

 

21.11 Gajdaj: Oslobodili smo još jedno mesto u Lugansku

Ukrajinski guverner Luganska Serhij Hajdaj objavio je da su ukrajinske snage oslobodile mesto Hrekivka u Luganskoj oblasti. Dodao je da se žestoke borbe nastavljaju i u drugim mestima u Luhansku.

"Ruske trupe grade utvrđenja za dugotrajnu odbranu", dodao je.

19.32 EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom po višoj ceni

EU će zabraniti održavanje i osiguravanje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po ceni višoj od limitirane, objavljeno je danas u Službenom glasniu EU. 

U slučaju da brod pod zastavom neke treće zemlje transportuje rusku sirovu naftu ili derivate kupljene po ceni višoj od limitirane, tom brodu treba onemogućiti tehničku podršku, popravke u slučaju kvara, finansiranje ili finansijsku podršku, uključujući osiguranje, navodi se u Službenom glasniku EU, preneo je TAS S.

19.06 IAEA:Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Kijevu da ta agencija smatra nuklearnu elektranu Zaporožje ukrajinskim objektom, prenosi Rojters. Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta.

19.00 Zelenski: Ukrajina bi mogla da prestane da snabdeva Evropu strujom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi. Zelenski je rekao da Ukrajina snabdeva Evropu jeftinom strujom, ali da će "u jednom trenutku" to prestati da radi da bi prebrodila zimu, preneo je TASS.

"Nećemo imati dovoljno (struje) da zagrejemo svoje domove. A to vreme se približava", rekao je Zelenski u video obraćanju australijskim zvaničnicima, politikolozima i stručnjacima na događaju čiji je domaćin bio australijski Institut Lovi.

Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP Photo

 

18.43 EU sankcionisala 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica

Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU. S obzirom na ozbiljnost situacije, Savet smatra da 30 lica i sedam subjekata, odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, treba dodati na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama, navodi se u dokumentu, preneo je TAS S.

Ruski pevači i muzičari Julija Čičerina, Nikolaj Rastorgujev i Oleg Gazmanov dodati su na listu sankcionisanih, zajedno sa kompanijama Irkut i Degtjarjev, navela je agencija.

18.25  Beloruski ministar: NATO snage u Istočnoj Evropi - baza za napad na Rusiju

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin izjavio je danas da NATO snage u susednim zemljama mogu biti baza za zajedničke napade na Belorusiju i Rusiju.

"Imamo sigurnu procenu da NATO formacije raspoređene u susednim zemljama mogu da postanu baza za napade na Rusiju i Belorusiju kao njenog najbližeg saveznika", rekao je Hrenjin, a saopštila je pres služba ministarstva.

16.30 Stremousov kritikovao vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorije

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov kritkovao je danas vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorija u Ukrajini.

Stremousov, u četvorominutnoj video poruci objavljenoj na Telegramu, otvoreno kritikuje „generale i ministre“ u Moskvi jer smatra da nisu razumeli probleme na frontu.

„Zaista, mnogi kažu, da bi, da su na mestu ministra odbrane koji je dozvolio takvo stanje, kao oficiri pucali sebi u glavu“, rekao je Stremousov.

14.20 Zelenski: Putin ne bi preživeo nuklearni udar

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je "teško reći" da li se rizik od nuklearnog rata povećao sa teritorijalnim dobitkom njegove vojske, ali je i dalje uveren da njegov ruski kolega "ne bi preživeo eskalaciju sukoba".

Zelenski se obratio okupljenima u međunarodnom istraživačkom centru "Lowy Institute" putem video-linka i upozorio da Putin neće oklevati da upotrebi nuklearno oružje kako bi odbio pokušaj Ukrajine da povrati kontrolu nad područjima pod okupacijom Moskve. On je dodao da Putin zna da "svet nikada neće oprostiti" ruski nuklearni udar.

"On razume da posle upotrebe nuklearnog oružja više neće moći da sačuva život i u to sam uveren", rekao je Zelenski.

12.55 Kremlj: Zapad ne planira da uključi Rusiju u istragu o Severnom toku

Rusija je diplomatskim kanalima obaveštena da ne postoje planovi da se Moskva uključi u istragu incidenata na gasovodima Severni tok 1 i 2, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je kazao da je nemoguće da istraga bude sprovedena bez učešća Moskve, preneo je Rojters. Takođe, predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da, ako Moskva i Gasprom budu isključeni iz istrage, to znači da Zapad nešto skriva, preneo je Tass.

Tanjug AP/Leo Correa

 

 

12.07 Breton: Ukrajina zbog rata ne može trenutno u NATO

Ukrajina ne može da uđe u NATO dok se vodi rat na njenoj teritoriji, saopštio je danas evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton, prenosi Tas.

"Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je članstvo u NATO, ali, kao što znate, da bi ušla u Severnoatlantski pakt država ne sme da ima vojna dejstva na svojoj teritoriji, dok je Ukrajina zemlja u ratu, tako da je očigledno, da je u ovom trenutku to nemoguće“, rekao je Breton za francusku televiziju BFM.

11.25 EU i zvanično usvojila 8. paket sankcija protiv Rusije

EU je i zvanično usvojila najnoviji paket sankcija protiv Rusije zbog ilegalne aneksije ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona. U svetlu eskalacije rata Rusije protiv Ukrajine i nezakonite aneksije ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, Savet je danas odlučio da uvede novi paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji.

10.50 Borelj: Samit u Pragu pokušaj stvaranja novog poretka bez Rusije

Lideri 44 države poslaće danas, sa prvog samita Evropske političke zajednice u Pragu, jasan signal da je Rusija izolovana i pokušati da stvore novi poredak bez Moskve, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj. "Na sastanku će se tražiti novi poredak bez Rusije", rekao je Borelj novinarima u Pragu, pred početak prvog samita EPZ-a, inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona, preneo je Rojters.

10.32 LNR: Ukrajina ukupno ispalila preko 10.000 granata na Lugansk

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga ispalile su više od 10.000 različitih granata na teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) od 17. februara, a više od 100 civila je ubijeno od posledica tih napada, saopštile su danas proruske vlasti LNR. Proruske vlasti su dodale da je "broj žrtava ukrajinskih napada u navedenom periodu iznosio 415, od čega je 101 osoba poginula, a 314 ranjeno", navodi TAS S.

09.52 Još tri eksplozije potresle Zaporožje

Još tri snažne eksplozije malopre su potresle Zaporožje, a kako BBC navodi dim se može videti sa novih lokacija u gradu. Guverner Zaporoške oblasti je apelovao na stanovnike da ostanu u skloništima. Oleksandr Staruh je ranije upozorio na mogućnost novih napada nakon noćašnjih u kojima je poginulo dvoje ljudi.

09.29 DNR: U granatiranju ukrajinskih snaga ubijena tri civila

Ukrajinske oružane snage granatirale su samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) 57 puta u poslednja 24 sata, a u napadima su ubijena tri civila i ranjeno šestoro, saopštile su vlasti DNR. U saopštenju proruskih vlasti se navodi da ukrajinske snage koriste rakete i artiljeriju, uključujući NATO projektile kalibra 155 mm, kao i minobacače i raketne bacače, a da su na ovu oblast ispaljene ukupno 254 granate. Navedeno je da se pod ukrajinskom vatrom našlo deset naselja i da je oštećeno 12 kuća i pet objekata civilne infrastrukture, prenosi TAS S.

08.27 Kijev: Granatirano Zaporožje, dvoje ljudi poginulo

U granatiranju ukrajinskog grada Zaporožja tokom noći u požarima je oštetećeno ili uništeno nekoliko stambenih zgrada, a dve osobe su izgubile život, saopštio je danas regionalni guverner Oleksandar Staruh. "Kao rezultat neprijateljskih napada, požari su izbili u gradu“, napisao je Staruh na Telegramu. On je saopštio i da je "moguće da ima povređenih", a da spasilačke ekipe izvlače ljude ispod ruševina, navodi Rojters.

06.50 Ponovno pokretanje jednog od reaktora elektrane u Zaporožju

Ukrajinsko osoblje koje upravlja nuklearnom elektranom u Zaporožju, koju je zauzela Rusija, priprema se za ponovno pokretanje jednog od šest ugašenih reaktora te elektrane, saopštila je juče Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). "Ukrajinsko operativno osoblje obavestilo je stručnjake IAEA da su u toku pripreme za pokretanje bloka 5, na smanjenoj snazi, za proizvodnju pare i toplote za potrebe elektrane", navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters. Dodaje se da će pripreme trajati "neko vreme".

Associated Press

06.45 Novak: Rusija insistira da učestvuje u istrazi na Severnom Toku

Rusija insistira da u istrazi incidenta na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 učestvuju i kompanije Gasprom i Nord Stream, AG operater gasovoda Severni tok, rekao je juče potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

06.40  Generalni direktor IAEA stigao u Kijev

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi doputovao je u Kijev, objavljeno je juče na njegovom Tviter nalogu. "U Kijevu smo zbog važnih sastanaka. Potreba za zonom nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje sada je hitnija nego ikada", napisao je Grosi na Tviteru, a prenela agencija TASS.

Nešto ranije, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je da će Grosi posetiti Moskvu narednih dana, a da će se tokom posete razgovarati o bezbednosti i normalnom funkcionisanju nuklearke Zaporožje.

06.37 Putin potpisao ukaz o kontroli NE Zapožje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije. "Ruska vlada će preduzeti mere za uspostavljanje federalnog vlasništva nad Zaporoškom nuklearnom elektranom i drugim objektima neophodnim za njen rad", navodi se u ukazu, a prenosi agencija TASS. Ruski lider je dao instrukcije da se utvrde načini rada nuklearne elektrane do 2028. godine.

06.17 Direktor Energoatoma: Preuzimam kontrolu nad NE Zaporožje

Direktor ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju Energoatom, Petro Kotin, izjavio je juče da preuzima kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju i pozvao radnike u elektrani da ne potpisuju nikakve dokumente sa ruskom stranom. Kotin je ovo rekao u video obraćanju objavljenom na Telegramu, uprkos tome što je Rusija najavila da će ona nadgledati rad elektrane, preneo je Rojters. "Sve dalje odluke u vezi sa radom stanice donosiće se direktno u centrali Energoatoma", rekao je Kotin. Dodao je da će nastaviti da rade po ukrajinskom zakonu, u okviru ukrajinskog energetskog sistema, u okviru Energoatoma.

06.15 Veršinjin: Izbacivanje Rusije iz UN nemoguće i opasno

Ideja nekih zemalja o izbacivanju Rusije iz Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija je nemoguća, poručio je juče zamenik ministra inostranih poslova Sergej Veršinjin na konferenciji za novinare, prenosi TASS. Inicijativa da se Rusiji oduzme članstvo u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN je nerealna, ocenio je Veršinjin i dodao da tako "loše osmišljene" ideje zastupa najviše Ukrajina. On je takvu ideju ocenio i kao "nepromišljenu i opasnu".

06.10 Zelenski: Oslobođena još tri naselja na jugu Hersona

Ukrajinske snage oslobodile su juče još tri naselja na jugu Hersonske oblasti, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom video obraćanju.  Zelenski je rekao da su oslobođeni Novovoskresenski, Novohrihorivka i Petropavlivka, naselja koja se nalaze severoistočno od grada Hersona, prenosi Rojters.

06.10 Rusija: Garantujemo bezbednost UN ekspertima koji istražuju napade u Jelenovki

Rusija može da garantuje bezbednost ekspertima Ujedinjenih nacija koji istražuju nedavne napade na ukrajinske vojnike u zatvoru u Jelenovki, izjavio je juče zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin. Prema njegovim rečima, Rusija je pozvala zvaničnike UN i Crvenog krsta dan posle incidenta, ali od tada je prošlo više od dva meseca i niko nije došao zbog toga što je nebezbedno, ali Moskva može da im garantuje sigurnost.

Komentari (0)

Evropa