Evropa

Železnički saobraćaj na severu Nemačke bio u prekidu, reč o sabotaži na dva mesta

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2022

-

15:16

Železnički saobraćaj na severu Nemačke bio u prekidu, reč o sabotaži na dva mesta
Obustavljen železnički saobraćaj u Nemačkoj - Copyright Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Železnički saobraćaj bio je danas privremeno obustavljen u delu severne Nemačke nakon što je otkazao komunikacioni sistem. Kako je javio "Bild am zontag", federalna policija istražuje moguću sabotažu.

Reč je o kablovskim vezama radio sistema koje su namerno uništeni, za šta smatraju železnički eksperti, je potrebno određeno znanje.

Tokom prekida železničkog saobraćaja bili su pogođeni Bremen, Hamburg, Donja Saksonija i Šlezvig-Holštajn, navela je nemačka železnica Dojče ban na Tviteru.

Ministar saobraćaja Folker Vising potvrdio je, na vanredno sazvanoj konferenciji za štampu, da je reč o sabotaži na dva mesta.

"Presečen je kabal potreban za železnički saobraćaj namerno na dva mesta", rekao je on. O mogućim motivima Vising nije govorio.

Iz Nemačke železnice (DB) ukazali su da je došlo do problema u sistemu digitalne komunikacija GSM-R, koji služi za komunikaciju sa stanicama, i koji je neophodan za sprovođenje železničkog saobraćaja.

Prema navodima portparola Dojče bana, poremećaj saobraćaja na regionalnim i međugradskim linijama je rešen, ali se mogu očekivati novi prekidi tokom dana. 

Komentari (0)

Evropa