Evropa

Nova brutalna faza rata: Moskva spremna da gađa civilne mete i sprovodi teror da bi primorala Kijev na ustupke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2022

-

18:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Serija ruskih napada na Kijev i druge ukrajinske gradove raketama i dronovima predstavlja odgovor Kremlja na oštećenje Kerčkog mosta za koji okrivljuje Ukrajinu, ocenjuju analitičari. Stigli su izveštaji o napadima na civilne mete i infrastrukturu širom Ukrajine, što mnogi tumače demonstraciju brutalnosti, ali i kao pokušaj Moskve da izvrši dodatan pritisak kojim bi "naterala" Kijev da pristane na neku vrstu ustupaka.

U granatiranju ukrajinskih gradova ispaljeno je više od 80 raketa od čega je oko polovina odbijena, a stradalo je najmanje 11 osoba, poslednje su procene ukrajinskih zvaničnika. Pored vojnih ciljeva i pojedinih objekata važnih za energetsku bezbednost Ukrajine, iz cele zemlje stizali su izveštaji o pogođenim civilnim metama, koje uključuju dečije igralište u Kijevu i pešački most u tom gradu, popularnu turističku atrakciju.

Stanovnici ukrajinske prestonice, nakon nekoliko meseci prividne normalnosti, jučerašnji dan uglavnom su proveli uz zvuke sirena za vazdušnu opasnost i skupljajući se u skloništima poput podzemnih stanica metroa. Pored ovoga, iz Kijeva su saopštili kako je Ukrajina prinuđena da zbog napada i oštećenja suspenduje izvoz struje kako bi stabilizovali sopstveni energetski sistem.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

Predsednik Instituta za istazivanje hibridnih sukoba Gordan Akrap rekao je za Euronews Srbija da je ovakav potez ruskih vlasti zapravo odgovor na to što je Rusija "izgubila ozbiljnu mogućnost okupiranja velikih delova Ukrajine". 

"Kako bi napravila određene pomake u svojoj vojnoj doktirni odgovara na način da koristi ovo oružje koje je ostalo za gađanje po dubini teritorija za pokušaj nanošenja štete ukrajinskoj kritičnoj infrastrukturi, prvenstveno energetskim i informaciono - komunikacionim sistemima. Videli smo juče da su u prvim gađanjima uništene znatne mogućnosti infrormacionih i energetskih sistema", naveo je Akrap. 

Poruka koju ruski predsednik Vladimir Putin je jasna - neće priznati poraz, i ne namerava da bude ponižen, a kako to toga ne bi došlo, spreman je da nanosi štetu gađanjem civilnih meta i da uvodi dodatan teror pored svega što se već dešava na bojnom polju, ocenjuje Stiven Kolinson, koji za američki CNN izveštava iz Bele kuće. 

"O mogućnosti da bi Putin ovim mogao najaviti novi krvavi obrt u ratu koji je prošao kroz više strateških faza od februara, razmišljaju politički i vojni lideri u Vašingtonu. Njihova reakcija se uglavnom svodila na to da osuđuju činjenicu da Putin ponovo pokreće bezosećajni rat protiv civila, koji podseća na užase Evrope 20. veka", naveo je Kolinson. 

Šta kad stigne zima?

Analitičari uglavnom ocenjuju da je napad Rusije na civilnu infrastrukturu u ukrajinskim gradovima pre svega simbolički čin, koji nema veliku vojnu, odnosno stratešku važnost za dalji tok rata. Međutim, isto tako se smatra i da je Rusija u problemu zbog nedostatka tehnike i ljudstva, pa da je ovo način na koji Kremlj želi da izvrši pritisak i uđe u pregovore sa Ukrajinom.

Penzionisani potpukovnik Aleksander Vindman, bivši direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, naglasio je da su ovi napadi osmišljeni tako da naškode ukrajinskom moralu i energetskoj infrastrukturi, a da njima Putin zapravo šalje poruku o tome kako će se rat odvijati u narednim mesecima. 

"On poručuje kako će sve izgledati kada stigne zima. Napadom na infrastrukturu će pokušavati da primora ukrajinsko stanovništvo na kompromis, odnosno da se odreknu teritorije", naveo je Vindman za američki CNN.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

Slično smatra i Akrap, koji za Euronews Srbija naglašava kako je "uveren da Rusija očajnički želi pregovore".

"(Rusija) pokušava dodatno sa ovim granatiranjem po dubini ukrajinskog prostora, uništavanjem kritične infrastrukture i civilnih ciljeva, da prisili Ukrajinu i Zapad da počnu pregovore. Uveren sam da postoji komunkacija sa trećim zemljama kako bi se sadašnja situacija iskontrolisala i kako ne bi eskalirala. Događaji u poslednjih mesec dana su praktično pokušaj jačanja položaja u budućim pregovorima", naveo je Akrap.

Kremlj: Nema konkretnih predloga

Sudeći prema reakcijama ukrajinskih zvaničnika tokom jučerašnjeg dana, ukrajinski napadi ne samo da nisu pokolebali Kijev, već su inspirisali Ukrajince da pronađu dodatnu snagu i hrabrost kako bi se odupirali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da "Rusi žele da zbrišu Ukrajince sa lice zemlje", ali je naveo i da je "Ukrajina postojala pre, a postojaće i posle njih". Bilo je još izjava ukrajinskih zvaničnika u sličnom stilu, a neki su išli i dotle da Putina nazivaju "teroristom koji ume da razgovara samo projektilima".

Bez obzira na ocene da bi iza gađanja civilnih meta u ukrajinskim gradovima mogla da stoji želja Rusija da natera Ukrajinu i njene zapadne partnere na pregovore o eventualnom ustupku teritorije, čini se da do pregovora, bar za sada, neće doći.

Tanjug AP/Andrii Marienko

 

U Astani bi uskoro trebalo da se sastanu Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a turski list "Milijet" izvestio je 7. oktobra kako ta zemlja planira da organizuje pregovore između Rusije i četiri države Zapada - UK, Nemačke, SAD i Francuske. Iz Kremlja, međutim, kažu da ne znaju ništa o tome, prenosi ruska agencija Tas.

"Moskva nije primila nikakve konkretne predloge u vezi sa razgovorima sa Vašingtonom, Londom, Parizom i Berlinom u Turskoj. Ništa nismo primili, ne znamo nikakve detalje o tome", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao da, pre spekulacije o razgovorima, "prvo treba ustanoviti šta bi bio cilj takvog sastanka, i kakav bi rezultat mogao da donese".

Iako je rekao da za sada nema nikakvih konkretnih predloga, Peskov nije u potpunosti odbacio mogućnost da o eventualnom takvom sastanku razgovaraju lideri Rusije i Turske.

Preporuka za vas

Komentari (2)

C17

11.10.2022 20:15

Русија је молила, преговарала, и упозоравала 20 година.

IZNOGUD

11.10.2022 23:59

Kakvi civilni ciljevi ? Bar jednom budite objektivni...NATO je gadjao naše televizije i mostove ...to jesu civilni ciljevi. Ko je napravio diverziju na Krimskom mostu, ko granatira nuklearnu elektranu ? Ko je priznao Kosovo bez referenduma ? Od kada znamo za SAD stalno ratuju . U celoj svojoj istoriji nisu ratovali oko 20- ak godina ukupno. Žive od ratova koje započinju svuda po svetu...

Evropa