Evropa

Zbog štrajka u Francuskoj nema punih rezervoara: Po automobilu 30 litara

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

23:55

Zbog štrajka u Francuskoj nema punih rezervoara: Po automobilu 30 litara
Tanjug/AP/Bob Edme - Copyright Tanjug/AP/Bob Edme

veličina teksta

Aa Aa

Oblast Primorskih Alpa u južnoj Francuskoj doneo je uredbu o ograničenju točenja goriva na 30 litara po automobilu, preneo je Rojters.

Više od 60 posto francuskih kapaciteta za preradu nafte je isključeno zbog štrajka radnika u nekim rafinerijama, što je dovelo do skoka cena dizela i primoralo zemlju da poveća uvoz goriva.

Industrijska akcija, koju vodi francuski sindikat CGT, uglavnom je uticala na rafinerije i skladišta francuske naftne kompanije Total Enerži, ali i na postrojenja američkog giganta EksonMobajla u Francuskoj.

Oko 10 odsto benzinskih pumpi Pariskom regionu ima problem sa obezbeđivanjem dovoljnih zaliha goriva, izjavio je  portparol francuske vlade Olivije Veran, mada je ponovio da Francuska ima dovoljne zalihe benzina generalno.

"Postoje privremeni problemi u vezi sa distribucijom", rekao je Veran za TV BFM i RMC Radio, izveštava Rojters.

Tanjug/AP/Bob Edme

 

On je dodao da 90 odsto pumpi u Parizu nema problema na tom planu, mada 15 odsto benzinskih stanica u celoj Francuskoj ima "privremene teškoće" takve vrste.

Francuska vlada je ranije ove nedelje saopštila da je upotrebila svoje strateške rezerve goriva za snabdevanje benzinskih stanica, koje su presušile usled štrajkova radnika u rafinerijama i depoima koji su poremetili proizvodnju i blokirali isporuke.

Podsetimo, štrajkovi su pojačali pritisak na vladu predsednika Emanuela Makrona, koja se već suočava s nezadovoljstvom javnosti zbog inflacije i povećanih računa domaćinstava.

Makron je pozvao na smanjenje potrošnje energenata u zemlji za deset odsto u narednim nedeljama i mesecima kako bi se izbegao rizik od racionalizacije i restrikcija ove zime, usled tenzija sa Rusijom zbog rata u Ukrajini.

Tanjug/AP/Darko Bandić

 

Makron je upozorio da bi u narednim mesecima možda trebalo razmotriti prinudnu uštedu energije ako dobrovoljni napori ne budu dovoljni. On je rekao da se pripremaju planovi za racionalizaciju energije "u slučaju da budu potrebni" i da će se "restrikcije desiti samo u krajnjem slučaju nužde".

"Najbolja energija je ona koju ne trošimo", rekao je francuski lider na konferenciji za novinare, na kojoj je pozvao francuska preduzeća i domaćinstva da štede energiju, uključujući manje grejanja i klimatizacije.

 

Tanjug/AP/Bob Edme

 

Skoro trećina francuskih benzinskih stanica imala je u nedelju probleme sa snabdevanjem najmanje jednom vrstom goriva, u odnosu na 21 odsto dan ranije, prema vladinim podacima.

"Obustava rada će biti nastavljena", rekao je zvaničnik CGT-a u TotalEneržiju, dan nakon što je uprava francuske kompanije ponudila da pokrene razgovore o platama u nastojanju da okonča radni spor koji traje već oko dve nedelje.

 

Komentari (0)

Evropa