Evropa

Vlada Velike Britanije ne odustaje od poreskih olakšica ni od veće potrošnje: „Predstoji donošenje veoma teških odluka"

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

16:38

Vlada Velike Britanije ne odustaje od poreskih olakšica ni od veće potrošnje: „Predstoji donošenje veoma teških odluka"
Liz Tras - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Nova britanska vlada je saopštila danas da neće odustati od ogromnih poreskih olakšica niti će smanjiti javnu potrošnju, u nastojanju da ostane odlučna u suočavanju s još većim previranjima na finansijskim tržištima i zabrinutostima zbog promena ekonomske politike, izveštava Rojters.

Britansko finansijsko tržište je pod pritiskom od 23. septembra kada je ministar finansija Kvasi Kvarteng najavio smanjenje poreza za 45 milijardi funti (50 milijardi dolara), ne navodeći kako će ono biti plaćeno.

Institut za fiskalne studije objavio je da ta strategija zahteva smanjenje potrošnje od 62 milijarde funti ili povećanje poreza kako bi se zaustavio rast javnog duga, što je obeshrabrujući predlog nakon više od 10 godina zatezanja državnih rashoda.

Premijerka Liz Tras i ministar finansija Kvasi Kvarteng tvrde da će smanjenje poreza koje planiraju podstaći ekonomski rast i obnoviti javne finansije u srednjem roku.

Odgovarajući danas u parlamentu na pitanja o tome kako će vlada finansirati novu ekonomsku politiku, premijerka Tras je rekla da neće smanjiti javnu potrošnju, a zamenik ministra finansija Kris Filp je kazao da vlada neće otkazati svoje planove za smanjenje poreza.

"Ono što ćemo osigurati je da u srednjoročnom periodu dug opada, ali to nećemo učiniti tako što ćemo smanjiti javnu potrošnju, već tako što ćemo se potruditi da dobro trošimo javni novac", izjavila je Tras u parlamentu.

Upitana da li će se držati obećanja datog tokom izborne trke za šefa Konzervativne partije da neće smanjiti potrošnju, ona je odgovorila:"Apsolutno, apsolutno".

Njen portparol je kasnije rekao da, iako će javna potrošnja u celini rasti, „predstoji donošenje veoma teških odluka imajući u vidu neke od globalnih izazova s kojima se suočavamo“.

Previranja na tržištu britanskih obveznica naterala su Banku Engleske da interveniše kupovinom dugoročnih pozlaćenih državnih dužničkih hartija pošto je njihova rasprodaja od strane penzionih fondova ugrozila finansijsku stabilnost Velike Britanije.

Tras i Kvarteng su povukli jedan od svojih planova o ukidanju najveće stope poreza na dohodak za najjbogatije građane. Takođe su pomerili unapred datum objave budžeta s detaljnim fiskalnih procenama na 31. oktobar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa