Evropa

Nehamer: Preporuka Evropske komisije prekretnica za BiH i EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

23:05

Nehamer: Preporuka Evropske komisije prekretnica za BiH i EU
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer ocenio je da je preporuka Evropske komisije da se BiH da status kandidata za članstvo u EU prekretnica za tu zemlju, ali i celu Uniju.

''Austrija je uvek imala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu. Mi smo graditelji mostova za zemlje Zapadnog Balkana, i u evropskim telima smo se za približavanje regiona Evropskoj uniji uvek snažno borili. Danas predloženi status kandidata za članstvo BiH u EU na osnovu modela Ukrajine u izveštaju Komisije je veliki uspeh za nas“, istakao je Nehamer u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je čestitao vlastima i građanima Bosne i Hercegovine, dodajući da je to prekretnica za tu zemlju, ali i celu EU.

Podsetio je da je na poslednjem zasedanju Saveta EU u junu naglasio da je svim zemljama Zapadnog Balkana potrebna uredna evropska pristupna perspektiva, kao i ekonomska, politička i društvena veza sa EU.

"Zapadni Balkan je naročito sada, u vreme krize i nakon napada Rusije na Ukrajinu, veoma bitan faktor za sigurnost i stabilnost našeg kontinenta. Naši bliski ljudski odnosi to pokazuju, zatim jaka privredna povezanost koja i u Austriji obezbeđuje desetine hiljada radnih mesta, kao i bezbednosna politička saradnja i zajednička borba protiv ilegalne migracije“, istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa