Evropa

Putin i Erdogan ponovo "oči u oči": Ruski predsednik predložio da u Turskoj bude gasno čvoriste

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/10/2022

-

13:54

Putin i Erdogan ponovo "oči u oči": Ruski predsednik predložio da u Turskoj bude gasno čvoriste
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Oči svetske javnosti zagledane su danas u Astanu, glavni grad kazahstana gde su se okupili lideri azijskih država, ali je sastanak koji je privukao najviše pažnje svakako susret ruskog i turskog predsednika Putina i Erdogana.

Putin je za turskog kolegu imao imao zanimljiv predlog, naime, on je rekao da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

"Tokom rada čvorišta, koje bismo mogli zajedno da izgradimo, ono bi, naravno, bilo i platforma ne samo za trgovanje gasom, već i za utvrđivanje cene, što je veoma važno pitanje – pitanje cene", rekao je Putin, prenosi Rojters.

Dodao je da su "ove cene danas izuzetno visoke" i da bi lako mogli da ih usmere "na normalan tržišni nivo, bez ikakvih političkih prizvuka".

Putin je prethodno u sredu nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

Švedske i danske vlasti istražuju te eksplozije kao akte sabotaže, ali još nisu saopštile ko po njihovom mišljenju stoji iza njih.

Putin je izneo i slučaj pokušaja sabotaže gasovoda Turski tok. "Iako je, kao što ste čuli, pokušano da se cevovod digne u vazduh na teritoriji Ruske Federacije, to se, hvala Bogu, nije desilo i on uspešno radi", rekao je Putin turskom kolegi, prenosi Tass.

Ruski lider je naveo da je zahvaljujući Erdoganovom čvrstom stavu realizovan plan izgradnje Turskog toka i da je, kao rezultat toga, Turska sada najpouzdanija ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu.

"Turska spremna da olakša izvoz hrane iz Rusije"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je Putinu da je Turska spremna da olakša izvoz hrane i đubriva iz Rusije, iako bi to moglo da izazove nezadovoljstvo nekih zemalja.

"Odlučni smo da pružimo pomoć kako za nastavak sadašnjeg sporazuma o koridoru žitarica, tako i za izvoz hrane i đubriva iz Rusije, u siromašne zemlje preko Turske", rekao je Erdogan, prenosti Tass.

Kako je istakao, Turska i Rusija mogu da rade zajedno jer će ovaj dogovor koristiti siromasnim zemljama, koje su najgore pogođene krizom na tržištu hrane.

"Ako ovo sprovedemo, možemo da promenimo balans u korist siromašnih“, rekao je Erdogan na sastanku sa ruskim kolegom na marginama Konferencije o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji koja se odrzava u Kazahstanu.

Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Saopštio je da je siguran da će zajednički koraci Rusije i Turske zabrinuti neke zemlje, ali da to neće promeniti odlučnost Ankare i Moskve.

"Naši ministri i vlade će održavati sastanke, oni će ojačati naše odnose", izavio je Erdogan.

Putin je skrenuo pažnju na to da on i Erdogan uspevaju da održavaju redovne kontakte uprkos političkoj situaciji.

"Uprkos svim poteškoćama u vezi s političkom situacijom, ipak nalazimo priliku da se redovno sastajemo i komuniciramo. To daje dobre rezultate", rekao je ruski predsednik tokom sastanka.

Putin je dodao da se sprovode svi dogovori postignuti tokom Erdoganove posete Sočiju,avgusta ove godine.

Turska kao posrednik

Iako je najavljeno da će Erdogan pokušati da predloži pregovore Rusije i Ukrajine, do toga danas nije došlo. "Nije se razgovaralo na temu rusko-ukrajinskog rešenja", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

Turska je pokušala da deluje kao posrednik u ovom ratu, pomažući u pregovorima o sporazumu koji je omogućio nastavak ukrajinskog izvoza žitarica i razmene zarobljenika između Ukrajine i Rusije, prenosi BBC.

Zemlja, članica NATO sa dobrim odnosima sa Kijevom i Moskvom, sada poziva na prekid vatre. Teško je – skoro nemoguće – videti kako bi se Ukrajina uključila u bilo kakve pregovore.

Kod kuće, Kremlj se suočava sa kritikama zbog svojih neuspeha, usred haotične vojne mobilizacije koja je dovela do retkih antiratnih protesta i egzodusa desetina hiljada vojno sposobnih muškaraca.

Rusija je pojačala napade na civilne lokacije u Ukrajini, oštetivši kritičnu infrastrukturu uoči zime, što je Kijev opisao kao odgovor predsednika Putina na poraze na bojnom polju. Baraž raketa na gradove širom zemlje u ponedeljak je šokirao neke i razbesneo mnoge, ali nije uticao na rešenost Ukrajine da se bori.

Prošle nedelje, nakon ruske aneksije četiri ukrajinska regiona (deklaracija koju je Kijev opisao kao farsu i nelegitimnu), predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je potpisao dekret kojim se formalno navodi da su pregovori sa predsednikom Putinom "nemogući" . Ali pustio je da se otvore vrata dijalogu sa Rusijom.

Ukrajina, osnažena sofisticiranim oružjem koje je obezbedio Zapad, obećala je da će povratiti sve oblasti koje su bile napadnute, uključujući i one pre februara. 

Komentari (0)

Evropa