Evropa

Direktor IAEA ponovio zahtev za demilitarizaciju Zaporožja

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

23:43

Direktor IAEA ponovio zahtev za demilitarizaciju Zaporožja
Direktor IAEA ponovio zahtev za demilitarizaciju Zaporožja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, istakao je u Kijevu da je neophodno pronaći brzo rešenje za demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje, kako bi se otklonila nesigurna situacija zbog neprestanog granatiranja, kao i da je pritvaranje zamenika direktora nuklearke neprihvatljivo.

"Moramo da nastavimo da radimo na zaštiti nuklearke. Kao što sam rekao Putinu, ona je i dalje izuzetno krhka, izuzetno nesigurna“, rekao je Grosi na konferenciji za novinare posle razgovora sa ukrajinskim zvaničnicima.

Istakao je da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao da je neprihvatljivo pritvaranje zamenika direktora najveće nuklearke u Evropi Valerija Martinjuka i da je intervenisao da bi se slučaj rešio, kao i u slucaju prethodnog pritvaranja direktora fabrike, prenosi Rojters.

Naveo je da je Putinu rekao i da IAEA ne prihvata rusku aneksiju cetiri ukrajinska regiona, među kojima je i Zaporoška oblast, ali je priznao da je to pitanje koje prevazilazi nuklearnu bezbednost. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa