Evropa

Nevreme na Kritu odnelo dva života, guverner: "Biblijske scene katastrofe koje se viđaju jednom u 100 godina"

Komentari

Autor: Protothema.gr, Cretapost.gr

16/10/2022

-

09:46

Nevreme na Kritu odnelo dva života, guverner: "Biblijske scene katastrofe koje se viđaju jednom u 100 godina"
Nevreme na Kritu odnelo dva života, guverner: "Biblijske scene katastrofe koje se viđaju jednom u 100 godina" - Copyright Printscreen/cretapost.gr

veličina teksta

Aa Aa

Nakon intenzivnog nevremena koje je zahvatilo Krit u subotu u prepodnevnim časovima stradale su dve osobe koje su se nalazile u automobilu - pedesetogodišnji fotograf Kostas Vergakis i njegova četrdesetdevetogodišnja koleginica čije je telo pronađeno ovog jutra.

Pedesetogodišnji muškarac pronađen je mrtav u svom automobilu koji se usled nastale bujice zaglavio u kanalu, dok se žena koja je išla na posao sa njim nalazila na mestu suvozača.

Neizvesnost koja je vladala u prethodnim satima preneo je portal "Proto thema" koji je preneo reči njenog supruga:

"Došao sam ovde sa sinom, pokušavamo da pomognemo u potrazi. U vozilu su našli mrtvog čoveka, a moja supruga je nestala. Sve što želim jeste da je pronađu živu"

U potrazi za njom su učestvovali ronioci, a njeno telo pronađeno je jutros nedaleko od obale.

Regionalni guverner Krita Stavros Arnautakis rekao je da se radi o "biblijskim scenama katastrofe".

"U roku od 45 minuta palo je 70 mililitara vode, to je pojava koja se viđa jednom u 100 godina. Dakle, kakva god da je bila studija, ovako nešto se nije moglo predvideti", rekao je on za lokalne medije i dodao da su vatrogasci dobili na stotine poziva.

Jedan vozač na plaži Ligarija imao je sreće da ga vatrogasci na vreme izvuku iz automobila, i to baš u trenutku kada su vozilo počeli da udaraju besni talasi.

Inače, pogođene oblasti Krita danas će obići predstavnici vlade, zamenik ministra unutrašnjih poslova Steljos Pecas, zamenik premijera zadužen za prirodne katastrofe Hristos Triandopulos i generalni sekretar za prostorno planiranje i urbanizan Eftimos Bakojanis.

Bujica nosila sve pred sobom

Sve se odigralo za kratko vreme kada je u suobtu nešto posle 11 časova počela jaka kiša koja je trajala četrdesetak mnuta što je bilo dovoljno da se putevi pretvore u bujice. Automobili su plutali, nagomilani jedan na drugi, a neki su čak stigli i do mora. Infrastruktura je uništena, a prodavnice i kuće poplavljene blatom i vodom.

I aerodrom "Nikos Kazancakis" u Iraklionu ostao je zatvoren budući da su putevi oko njega pretvoreni u jezera. Odroni i poteškoće u kretanju vozila uočavaju se i na severnoj putnoj osi.

Katastrofa je bila velika i dalje na istoku u mestu Sitija. Prema rečima Koordinacionog centra Vatrgasne službe Sitije, gde se talas nevremena pomerio u popodnevnim časovima i naneo ogromnu štetu, bilo je 16 intervencija u kojima je spaseno 40 ljudi.

Komentari (0)

Evropa