Evropa

Opozvana članica Švedskih demokrata zbog Instagram posta o Ani Frank

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

19:07

Opozvana članica Švedskih demokrata zbog Instagram posta o Ani Frank
Ana Frank - Copyright Tanjug AP/Bas Czerwinski

veličina teksta

Aa Aa

Švedske demokrate suspendovale su članicu Rebeku Falenkvist zbog ponižavajućih komentara o Ani Frank, iako ona tvrdi da su njene reči pogrešno protumačene. U objavi na Instagramu koja je kasnije izbrisana, Falenkvistova je, između ostalog, nazvala Anu "nemoralnom", izvestili su švedski mediji.

Ana, koja je pisala dnevnik dok se skrivala u Amsterdamu pre nego što je uhvaćena, umrla je sa 15 godina u koncentracionom logoru Bergen-Belsen u nacističkoj Nemačkoj februara 1945, preneo je AP.

Objava Falenkvistove, 26-godišnje šefice televizijskog programa za Švedske demokrate, izazvala je oštre reakcije izraelskih grupa i izraelskog ambasadora Ziva Neva Kulmana, koji je na Tviteru napisao da oštro osuđuje ovu groznu uvredu i nepoštovanje sećanja na Anu Frank.

Direktor za medije Švedskih demokrata, Oskar Kavali-Bjorkman, rekao je kasno sinoć švedskoj novinskoj agenciji TT da će se stranka ozbiljno pozabaviti Falenkvistinim "neosetljivim i neprikladnim" komentarima i pokrenuti internu istragu o tom pitanju.

Iako je, navodi se, nejasno kakvu je poentu Falenkvistova želela da istakne svojim komentarima na Anin dnevnik, ona je kasnije u poruci švedskom listu "Dagens Niheter" navela da je pogrešno protumačena.

"Knjiga je dirljiv prikaz ljudskog dobra i zla", istakla je Falenkvistova u svojoj poruci novinama.

"Dobra Ana, koja se u prvim poglavljima kao i svaka druga mlada devojka koja živi svoj život u miru i interesuje za dečake (što sam istakla), suprotstavljena je zlu nacizma. Moja priča je bila usmerena na dobro i ljudsko u Ani, ne umanjujući zlo kojem je bila podvrgnuta'''', navela je ona.

Komentari (0)

Evropa