Evropa

EU prekorila Tursku, Stano: "Nisu nam objasnili zašto su odbili inspekciju brodova"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2022

-

08:16

EU prekorila Tursku, Stano: "Nisu nam objasnili zašto su odbili inspekciju brodova"
EU prekorila Tursku, Stano: "Nisu nam objasnili zašto su odbili inspekciju brodova" - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Turska je osam puta odbila zahteve operacije IRINI za inspekciju brodova koji plove pod turskom zastavom, uključujući i proveru broda "Matilde A" prošlog ponedeljka, saopštio je danas portparol spoljnih poslova Evropske komisije Peter Stano.

Inače, EU je 2020. godine pojačala svoje napore da sprovede embargo Ujedinjenih nacija na oružje Libiji, doprinoseći na taj način mirovnom procesu u zemlji, kroz pokretanje nove vojne operacije ZBOP (Zajednčka bezbedna i odbrambena politika) na Mediteranu.

"Žalimo što je Turska odbila zahtev da izvrši inspekciju broda 'Matilde A'. Operacija IRINI deluje prema Rezoluciji 2292 Saveta bezbednosti o embargu na oružje Libiji. Sve članice UN su pozvane od strane Saveta bezbednosti UN da sarađuju u ovim inspekcijama", naglasio je Stano.


Predstavnik Komisije je dalje istakao da "činjenica da tokom operacije nisu mogle biti izvršene provere ne dokazuje u ovoj fazi kršenje embarga, ali pokazuje nedostatak saradnje u proveri".

Odbijanja nisu obrazloženja, dodao je Stano, ističući da "prijateljski pristupi ili zahtevi za inspekcijom ne prejudiciraju prirodu aktivnosti plovila koja se ispituju ili pregledaju".

"Operacija IRINI pomno prati sumnjive brodove, bez obzira na poreklo i sprovodi inspekcije u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Nastavićemo da izveštavamo Komitet za sankcije UN o svim ovim slučajevima i aktivnostima", zaključio je predstavnik Komisije u svom saopštenju.

 

Komentari (0)

Evropa