Evropa

"Ovo će biti kraj Lukašenkovog režima": Pripadnici bataljona tvrde da oslobađanjem Ukrajine oslobađaju Belorusiju

Komentari

Autor: Euronews

17/10/2022

-

22:47

"Ovo će biti kraj Lukašenkovog režima": Pripadnici bataljona tvrde da oslobađanjem Ukrajine oslobađaju Belorusiju
Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

"To je naš rat jer imamo moto u bataljonu: oslobađamo Belorusiju kroz oslobođenje Ukrajine" - ovo su reči Vadima Kabančuka, Belorusa koji se bori za Kijev u ratu u Ukrajini.

Kabančuk veruje da će se Belorusija osloboditi dugogodišnjeg predsednika države Aleksandra Lukašenka samo porazom Rusije u Ukrajini.

Lukašenko, ključni saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, pobedio je na spornim predsedničkim izborima 2020. godine, što je izazvalo proteste u Belorusiji.

"Imamo jasnog neprijatelja: Putinov režim i njegovu marionetu Lukašenka", rekao je Kabančuk. "Naravno, ne bismo želeli da se borimo sa sopstvenim sunarodnicima, ali ako bi oni počeli da ulaze u Ukrajinu, mi bismo ih prvo dočekali i to bismo tražili od ukrajinskog rukovodstva", navodi on.

"Želimo ovo jer se nadamo da će nam se većina njih pridružiti. Ovo će biti kraj Lukašenkovog režima. Onda ćemo ići sa njima na teritoriju Belorusije i takođe ćemo ukloniti režim, i konačno, oslobodićemo Beloruski narod iz diktature", poručuje on.

Kabančuk se bori u specijalnom puku koji je osnovan za Beloruse u Poljskoj, nazvan po revolucionaru iz 19. veka -  Konstantinu Kalinovskom. Osnovan je ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine.

Andrej Sannikov, iz kampanje Evropske Belorusije tvrdi da većina Belorusa podržava Ukrajince i njihovu borbu protiv ruskih osvajača.

"Za nas je izuzetno važno da se borimo za Ukrajince jer oni vode ovu borbu – drugi talas oslobođenja Evrope", rekao je on.

"Mislim da ovog puta jednostavno ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo, a pod 'mi' mislim na Ukrajince kao i na Beloruse", kazao je on, prenosi Euronews.

Lukašenko izjavama "podgreva" mogućnost ulaska Belorusije u rat

Nedavne izjave beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka "podgrejale" su spekulacije da bi vojska njegove zemlje eventualno mogla da se pridruži ruskoj na frontovima u Ukrajini. Dok iz Evropske unije upozoravaju Minsk da "uzdrži od bilo kakve umešanosti u sukob", u Rusiji tvrde da za time za sada nema potrebe. Direktan ulazak Belorusije u rat povukao bi za sobom velike posledice, smatraju analitičari, ali napominju da je takva mogućnost za sada " na dugom štapu". 

Lukašenko je najavio je da će Belorusija i Rusija rasporediti zajedničku vojnu operativnu grupu kao odgovor na, kako je rekao, "zaoštravanje situacije na zapadnoj granici savezne države". Nije rekao gde bi ta grupa mogla biti raspoređena.

"U Ukrajini danas ne samo da se razgovara o napadima na teritoriju Belorusije, već se oni i planiraju. Njihovi vlasnici ih guraju da započnu rat protiv Belorusije. Mi smo se za to pripremali decenijama. Ako bude potrebno, odgovorićemo", rekao je Lukašenko i dodao da je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ovoj situaciji na sastanku u Sankt Peterburgu.

O tome kakve bi bile posledice eventualnog ulaska beloruske vojske u sukob u Ukrjaini pročitajte u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa